In de Voetsporen van het Auerhoen

Langs de mooiste plekken van het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud is niet voor niets grotendeels een natuurpark. Ontdek het leefgebied van het zeldzame Auerhoen, verwonder je over miljoenen jaren oude rotsen en gletsjermeren, beleef het uitzicht op de Alpen vanaf de hoogste toppen en laat je in de comfortabele berghutten en hotels verwennen door lokale lekkernijen. Uiteraard bij de knusse kachelofen. Wij trekken van hut naar hut door dit landschappelijk onverwacht mooie gebied. Frisgroene bossen, rode weidebeuken, moerassen, beekdalletjes, watervallen, kale toppen en meren wisselen elkaar af. We beklimmen de Feldberg vanaf zijn mooiste kant en mijden de liftjes van het skigebied. Regelmatig staan we stil bij al het moois wat we tegenkomen. Genieten puur!

Voor wie

Kun jij genieten van een onverwacht mooi natuurgebied, hoeft het allemaal niet zo hoog en ver weg te zijn en wil je er even helemaal tussenuit, ga dan mee op deze meerdaagse, comfortabele huttenwandeling langs de mooiste plekken van het Zwarte Woud.

Programma

1 | Aankomst in St Blasien

We ontmoeten elkaar in het Dom-Hotel in St Blasien, bij het eerste gezamenlijke diner.

Overnachting in Dom-Hotel in St Blasien op 800 meter

2 | Een rustige start naar de mooiste plek van het Zwarte Woud

We lopen voor vertrek de rugzakinhoud nog even door en houden een korte vooruitblik op de te lopen route. Vandaag lopen we rustig in, de hoogteverschillen zijn nog beperkt. Ons doel van vandaag, Bernau, ligt op één van de naar zeggen mooiste plekken van het Zwarte Woud. We overnachten in een pension, het diner gebruiken we in een restaurant in het dorp.

Ongeveer 260 meter stijgen, 150 meter dalen en 11 km in 4 uur lopen
Overnachting in Pension Jägerhof op 917 meter

3 | Fantastisch uitzicht vanaf de Herzogenhorn

Vandaag beklimmen we meteen onze eerste hoge top in het Zwarte Woud, de Herzogenhorn. Het uitzicht op de Alpen is bij goed weer fenomenaal. Van Jungfrau tot Mont Blanc, je kunt al die glinsterende toppen op rij bewonderen. De natuur onderweg is overigens ook de moeite waard met vele bronnen en ruisende bossen. Vannacht slapen we in onze eerste berghut, de Emmendinger Hutte.

Ongeveer 550 meter stijgen, 250 meter dalen en 10 km in 4-5 uur lopen
Overnachting in de Emmendinger Hutte op 1270 meter

4 | Door het leefgebied van het Auerhoen

We laten de liftjes van het skigebied zo snel mogelijk achter ons en bezoeken een mooie waterval. Een langere stijging brengt ons bij de Todtnauerhutte waar we genieten van een welverdiende lunch van lokale producten, weer met mooi uitzicht op de Zwitserse Alpen. Over een lange uitloper van de Feldberg vervolgen we onze weg naar de Stubenwasenhutte, door het leefgebied van het zeldzame Auerhoen: bosrijk met open plekken begroeid met bosbessen. We zijn hier in het hart van het natuurpark.

Ongeveer 450 meter stijgen, 360 meter dalen, 10 km in 4 uur lopen
Overnachting in de Stubenwasenhutte op 1260 meter

5 | De hoogste berg van het Zwarte Woud vanaf zijn mooiste kant

Vanuit de Stubenwasenhut dalen we eerst af over een steil bospad door hertenrijk gebied naar ‘Zur Linde Napf”, een gasthaus aan het einde van een mooi dal. Daarna start de lange en gestage, maar prachtige en eenzame stijging omhoog naar de hoogste top van het Zwarte Woud, de Feldberg. We wanen ons in de Alpen. Beekjes, bronnen, moerasland, bossen, de afwisseling is groot en verrassend. De Balderwegerhutte is comfortabel en onthaalt ons gastvrij. Hier kunnen we heerlijk nagenieten van een prachtige dag.

Ongeveer 660 meter stijgen en 620 meter dalen, 10 km in 5 uur lopen
Overnachting in de Balderwegerhutte op 1320 meter

6 | Ver terug in de tijd

De Feldsee is een mooi overblijfsel van een gletsjer die hier in lang vervlogen tijden heeft gelegen. Steil zijn de wanden rondom. Nog meer bewijzen van een vergletsjerd verleden vinden we in onze afdaling naar kuuroord Menzenschwand. Dit dal is ook een mogelijke toegangsroute voor de wolf het Zwarte Woud in. De watervallen vlak voor het dorp zijn een mooie afsluiter van deze dag. We overnachten vandaag in een pension en genieten van het avondmaal in een van de restaurants in het dorp.

Ongeveer 200 meter stijgen, 500 meter dalen, 11 km in 4 uur lopen
Overnachting in Pension Forellenhof op 880 meter

7 | Van natuur naar cultuur

Vanuit Menzenschwand lopen we terug naar St Blasien, hierbij zijn een of meerdere omwegen mogelijk langs mooie plekken in de natuur. In het hotel blikken we terug op een mooie week en heb je nog de gelegenheid de domkerk te bezoeken en het mooie dorp te bekijken. De domkerk, de St Blasius en naamgever van het dorp, is meer dan 1000 jaar oud en heeft één van de grootste koepels van Europa.

Ongeveer 220 meter stijgen, 300 meter dalen en 11 km in 4 uur lopen
Overnachting in Dom-Hotel in St Blasien op 800 meter

8 | Terugreis

Na een laatste ontbijt in dit fraaie dorp nemen we afscheid van elkaar en reizen we terug naar Nederland. Herboren en wie weet vol nieuwe plannen.

Informatie heen- en terugreis

St. Blasien in het Zwarte Woud is per auto eenvoudig bereikbaar via Freiburg, Titisee en Schluchsee. Wij stimuleren carpoolen!
Kom je liever met openbaar vervoer, vraag dan aan ons wat de beste verbinding is of laat ons je reis boeken. We vragen er dan €35 extra voor.