Leren over en in de sneeuw in de Alpen

8-daagse sneeuwcursus in de Alpen

Jij wilt leren, leren en nog  meer leren over de winter in de bergen! Samen met John van Giels en Allard van Lingen, 2 zeer ervaren International Mountainleaders, ga je op zoek naar meer kennis & ervaring in de besneeuwde bergen. Je maakt plannen, voert ze uit, past ze aan, overlegt met anderen en krijgt feedback aan het einde van elke dag. Na een week heb je gedeeld wat je wist, geleerd en heel veel plezier gehad tijdens deze unieke week in de sneeuw.

Als je meegaat, helpt het als je wat meer weet over de winterse omstandigheden in de bergen en circa 3 weken in de winter hebt gelopen. Met de ervaring die wij hebben en jouw bijdrage aan het niveau van de week kunnen we ‘m voor iedereen succesvol maken. Je kunt als uitgangspunt nemen dat je kennisniveau vergelijkbaar is met de theorie van het SnowSafetycentre of de cursus van WePowder Nivo 2. International Mountainleaders (aspirant) kunnen de week inzetten als ondersteuning in de opleiding of herhaling en verdieping van je huidige niveau.
Wil je overleggen of deze week wel bij je past of heb je een vraag over de sneeuwweek, neem even contact op. We beantwoorden je vragen graag.

Over de bestemming

Om zoveel mogelijk te leren, hebben we ‘interessante’ sneeuwcondities nodig. Die zijn er eind januari zeker maar we willen flexibel zijn in de keuze van het dal of de berg waar we heengaan. Dan kunnen we het meest optimale programma maken. Omdat de westkant van de Alpen alles te bieden heeft, kijken wij de aankomende weken naar regio’s als de Haute Savoie, Beaufortain, Vanoise, Thabor of Névache. We houden je op de hoogte en geven een paar weken van tevoren aan waar we heen zullen gaan zodat jij kaarten kan kopen voor je voorbereiding.

Programma

De onderwerpen die ter sprake komen in de sneeuwweek staan hieronder kort omschreven. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat we zoveel mogelijk buiten ‘aan de slag’ zijn en uren in de sneeuw aan het ‘ont-dekken’ zijn.

 • Risicomanagement in de praktijk:
  – risicovolle combinaties lawinegevaar en lawineprobleem
  – inschatten gevaar in relatie tot routekeuze
  – tactische spooraanleg in het winterse berglandschap
  – bespreken van recent gebeurde cases
  – uitwisseling eigen in loop der jaren opgebouwde praktijk
 • Methodieken
  – praktijkverdieping lawineproblemen (muster) waaronder het gebruik van Harveys ‘Muster-analyse’
  – gevolgen analyse – extra check – gebruik SLF diagram – Achtung Lawinen 2018
  – laatste inzichten vanuit SLF – op basis van recente opleidingen
 • Gebieds- en tochtkeus
  – trainen/tochtmogelijkheden, binnen IML werkgebied
  – lange termijn en strategisch risicomanagement
  – voor de bergsportprofessional en de geïnteresseerde bergsporter
 • Gebruik van informatie over lawinegevaar
  – apps
  – waar vind ik mijn informatie
  – het leren combineren informatie
 • Human factor – oordeelsvorming en besluitvorming – hoe werkt dat bij jou?

Leren over en in de sneeuw in de Alpen | Bergwandelen.com

 

Leren over en in de sneeuw in de Alpen | Bergwandelen.com