Leren over en in de sneeuw voor (aspirant)IML-ers

8-daagse sneeuwcursus in de Alpen

Jij bent aspirant International Mountain Leader en je wilt leren, leren en nog  meer leren over de winter in de bergen! Samen met John van Giels en Allard van Lingen, twee zeer ervaren International Mountainleaders, ga je op zoek naar meer kennis & ervaring in de besneeuwde bergen. Je maakt plannen, voert ze uit, past ze aan, overlegt met anderen en krijgt feedback aan het einde van elke dag. Na een week heb je gedeeld wat je wist, geleerd en heel veel plezier gehad tijdens deze unieke week in de sneeuw.

Als je meegaat, helpt het als je wat meer weet over de winterse omstandigheden in de bergen en circa 3 weken in de winter hebt gelopen. Met de ervaring die wij hebben en jouw bijdrage aan het niveau van de week kunnen we ‘m voor iedereen succesvol maken. Je kunt als uitgangspunt nemen dat je kennisniveau vergelijkbaar is met de theorie van het SnowSafetycentre of de cursus van WePowder Nivo 2. International Mountainleaders (aspirant) kunnen de week inzetten als ondersteuning in de opleiding of herhaling en verdieping van je huidige niveau.
Wil je overleggen of deze week wel bij je past of heb je een vraag over de sneeuwweek, neem even contact op. We beantwoorden je vragen graag.

Over de bestemming

Om zoveel mogelijk te leren, hebben we ‘interessante’ sneeuwcondities nodig. Die zijn er eind januari zeker op meerdere locaties in de Alpen. Wij hebben in de Brenneralpen en gebied gevonden waar alles voorhanden is om jou kennis & kunde te verbreden. Vanuit het zeer comfortabele Gasthof Steckholzer in Padaun maken we dagtouren waarbij alles aan bod komt dat met sneeuw te maken heeft. ‘s Avonds staat een heerlijk diner klaar en met een biertje erbij gaan we daarna in de stube door om al het geleerde te borgen met evaluaties, discussies en aandachtspunten die langskomen. Videopresentaties en actuele inzichten zullen we delen om jou te helpen de juiste keuze op het juiste moment te maken.

Programma

De onderwerpen die ter sprake komen in de sneeuwweek staan hieronder kort omschreven. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat we zoveel mogelijk buiten ‘aan de slag’ zijn en uren in de sneeuw zijn.

 • Risicomanagement in de praktijk:
  – risicovolle combinaties lawinegevaar en lawineprobleem
  – inschatten gevaar in relatie tot routekeuze
  – tactische spooraanleg in het winterse berglandschap
  – bespreken van recent gebeurde cases
  – uitwisseling eigen in loop der jaren opgebouwde praktijk
 • Methodieken
  – praktijkverdieping lawineproblemen (muster) waaronder het gebruik van Harveys ‘Muster-analyse’
  – gevolgen analyse – extra check – gebruik SLF diagram – Achtung Lawinen 2018
  – laatste inzichten vanuit SLF – op basis van recente opleidingen
 • Gebieds- en tochtkeus
  – trainen/tochtmogelijkheden, binnen IML werkgebied
  – lange termijn en strategisch risicomanagement
  – voor de bergsportprofessional en de geïnteresseerde bergsporter
 • Gebruik van informatie over lawinegevaar
  – apps
  – waar vind ik mijn informatie
  – het leren combineren informatie
 • Human factor – oordeelsvorming en besluitvorming – hoe werkt dat bij jou?

Leren over en in de sneeuw in de Alpen | Bergwandelen.com

 

Leren over en in de sneeuw in de Alpen | Bergwandelen.com

Print Friendly, PDF & Email