Skye is the limit!

Comfort gecombineerd met een wildkampeer avontuur

Skye is het grootste binnen Hebriden eiland. Het is beroemd om de Black Cuillins en de Trotternish ridge. Berggebieden die we uitgebreid gaan verkennen. We zoeken de mooiste plekken op de rustigste momenten. Niet snel zal je de klim naar de Table vergeten; een onwaarschijnlijk vlak stuk gras hoog tussen bizar gevormde rotsen. En we beklimmen de Storr en kijken neer op een van de beroemdste pieken van Schotland: The Old Man of Storr. Een eiland heeft ook een kust. En die gaan we ook bezoeken via soms padloos terrein. Daarbij beklimmen we een top om een onvergetelijk uitzicht op het hart van de Black Cuillins te krijgen. En om de afwisseling compleet te maken, slapen we de laatste 2 nachten in tenten en zelfvoorzienend, diep in het Schotse achterland.

Voor wie

Hou je van wind in je gezicht en wil je iets totaal nieuws beleven? De dagtochten waarmee de reis begint laten je naar adem happen. En dan ook zeker vanwege de niet verwachte uitzichten en vormen. Het weer in het voorjaar is vaak stabiel. Maar we zijn in Schotland, en daar is het concept 4 seasons in one day verfijnd. En dan pakken we onze rugzakken in voor 2 nachten wildkamperen. Daarbij ligt de nadruk op het zijn en slapen in de wildernis en zijn de uren met volle bepakking lopen beperkt gehouden. Het uitzicht vanaf Sgurr Na Stri op het loch (meer) Curuisk is een uitdagende klim die het hoogtepunt van deze reis vormt.

Verblijf

Skye Bay is een ruim privé verblijf met meer dan prima voorzieningen. Met in totaal vier slaapkamers en vier badkamers, met ligbad, biedt het ook voldoende privacy. De prima ingerichte keuken geeft ons de gelegenheid zelf ons ontbijt samen te stellen. Hoogtepunt is een ruim balkon dat uitzicht geeft over de baai van Portree. En alles is op loopafstand. De perfecte basis voor de start van deze reis.

Programma

vrijdag | Neem de tijd

Op welke wijze je ook naar Skye reist, je hebt je rugzak dan al vol met indrukken. Het kan niet anders of je hebt door het raam getuurd naar de indrukwekkende toppen waar de Highlands er heel veel van heeft. Daarnaast zijn er bossen, woeste rivieren en desolate vlakten. En ergens steek je over naar het eiland. Of met de Ferry vanuit Mallaig of een stuk noordelijker over de brug. Het advies is simpel: neem de tijd om dit landschap onder je huid te laten kruipen!

zaterdag | Het meest noordelijk punt Rubha Hunish

De wandeling start vanaf een iconische rode telefooncel. Een aberratie. Hier in het noordelijke deel van het eiland maken we een wandeling waarbij de zee centraal staat. We maken kennis met wat karakteristiek is voor wandelen in Schotland: heidevelden, bog (moerasachtig nat), een scramble (wandelen waarbij je soms een hand gebruikt), scree (blokken glij veld) en een Headland (soort van schiereiland). We worden kortom getrakteerd op allerlei soorten ondergrond en zien ondertussen afwisselende landschappen. Na een eerste vlak stuk dalen we steil af naar het schiereiland waar er goede kansen zijn om verschillende zeevogels te zien en als het mee zit een zeezoogdier. Bijvoorbeeld een bruinvis, dolfijn of zelfs een dwergvinvis.

9km, 350 meter klimmen en dalen in 5 uur

zondag | De Trotternish Ridge, onderdeel van de Skye trail

Deze kamwandeling wordt als een van de mooiste van Groot Brittannië gezien. Na een korte rit parkeren we de auto op een bergpas die door de kam snijdt. Daarmee hebben we de eerste 250 hoogte meters gewonnen en beginnen we aan een gedeeltelijk padloze tocht in zuidelijk richting. Rechts van ons is er een rustig dalende helling en links, een abrupt wegvallende diepte. Kijken we verder dan is er zowel rechts als links de zee en diep in de verte een huisje. De elementen kunnen hier indringend zijn en de oriëntatie uitdagend. We klimmen van top naar top met daartussendoor pasjes Als hoogste punt bereiken we Beinn Edra op 611 meter. Hier zullen we besluiten om te keren en met steeds weer andere indrukken, terug te lopen naar onze auto’s. Finishen zal voelen als een overwinning. Want jij had de eer er een dag te wandelen.

15km, 750 meter klimmen en dalen in 6 uur

maandag | The Storr en the old man of Storr. Letterlijk hoogtepunt.

The Storr is met 719 het hoogste punt van de de Trotternish Ridge. Vanaf de top overzie je een groot deel van Skye en kijk je helemaal tot de Black Cuiliins in het zuiden. Het bekendst is echter de old man of Storr. Deze vrijstaande bergpunt balanceert op een smalle basis en lijkt ieder moment om te kunnen vallen. Deze top is een icoon geworden voor Schotland. En terecht. Bij de beklimmen naar de Storr klimmen we langs steile afgronden en over los puin. Het is een beklimming die concentratie vraagt. Op de weg omlaag nemen we ruim de tijd om de directe omgeving van de old man te verkennen. En dat is zondermeer ook een hoogtepunt.

8km, 550 meter klimmen en dalen in 5 uur

dinsdag | Op, over en door de Quiraing. De grootste Britse aardverschuiving.

De Quiraing is te omschrijven als bizar natuurlijk berg labyrint. In de klim omhoog val je van de ene verbazing in de ander. Je klautert, wandelt door smalle doorgangen, staat oog in oog met toppen als kasteeltorens en eindigt op de Table. Dit is een vlak grasveld te midden van wanden en pieken.

De wandeling beginnen we met een klim naar Meall na Suiramach, 548 mt, vanwaar we neerkijken op het labyrint. Verder zien we het noordelijkste punt in het zuiden en zuidwaarts het verloop van de 30 kilometer lange Trotternish ridge. We ronden de top en lopen door naar het labyrint. Dit is een puzzel die zich langzaam laat kennen en waarbij je van de ene, zeer aangename, verrassing in de ander valt. Verbluffend.

8 km, 500 meter klimmen en dalen in 5 uur

woensdag | Op de boot naar het mooiste meer van Skye. Start van een mini wildkampeertocht.

Op deze trektocht vinden we stilte, ruigheid en avontuur. En niet in het minst ook een uitzicht om U tegen te zeggen, maar dat komt morgen, eerst rijden we naar Elgol waar we met een gecharterde boot naar Loch Coruisk varen. Dit meer wordt het mooiste meer van Schotland genoemd. Op weg naar het aanmeer punt turen we naar zeehonden die hier algemeen voorkomen. Bij aankomst begint het avontuur snel: we gaan een rivier overteken. Waadschoenen zijn hierbij zeer welkom. Dan gaan we een plek zoeken voor ons kamp. Daarbij krijgen we een eerste indruk van het meer en al zijn omringende bergen. Als de tenten staan, gaan we met de overgebleven tijd een wandeling maken om de omgeving in ons op te nemen.

7km, 250 meter klimmen, 150 meter dalen in 4 uur
We verblijven in tenten

donderdag | Picture perfect

Collin’s rambler’s guides zijn een begrip. En wat prijkt er op de voorpagina van de gids over Skye? Uitzicht vanaf Sgurr na Stri , 494 mt, op Loch Coruisk en de Black Cuiliins. Ons doel van de dag. Vanuit ons tentenkamp lopen we naar een pas vanwaar we gedeeltelijk padloos stijgen naar een tweede naamloze pas. Dan hebben we inmiddels kennis gemaakt met nauwe padjes en steeds veranderende uitzichten. Hier laten we onze rugzakken achter en gaan we met minimale noodzakelijk spullen verder. Zo af en toe gebruiken we onze handen met de klim en dan zijn we plots op de langgerekte top. Een plek waar je niet meer weg wilt. We zien de azuurblauwe kust van de zee, het die ingesneden Loch Coruisk met daarachter de Black Cuillins. Nadat we terug zijn bij onze rugzakken volgen we de graat en dalen vervolgens avontuurlijk en padloos af naar de baai van Camasunary. Terug in de baai is er een breed strand waar we een comfortabel plekje voor onze tenten gaan vinden. Strandjutters kunnen hier wrakhout verzamelen zodat we s’ avonds een kampvuur kunnen maken. Een ideale setting om met weemoed terug te kijken op onze week op Skye.

6km, 450 meter klimmen, 495 meter dalen in 5 uur
We verblijven in tenten

vrijdag | Het Elgol kustpad

We pakken onze spullen nog een keer in en volgen het kustpad naar Elgol. Hoog boven de kust turen we over de zee en zien in de verte de zeer fraaie small Islands: Rum, Eigg, Canna en Soay. De route volgt kliffen en loopt langs steile afgronden. We kijken zo af en toe om en verwonderen over de pracht die we achter ons laten en verwonderen over de top waar we gisteren nog op stonden. Een waardige afsluiter.

5km, 150 meter klimmen en dalen in 2 uur

Heen & Terugreis

Er zijn diverse opties om op Skye te komen.

Maak je er een 8 of 10-daagse reis van?
Het is goed om te weten dat je reis 10 dagen duurt als je met eigen vervoer gaat reizen. De boot vertrekt op de avond voor de reis en op dag 10 in de ochtend. Kies je voor het vliegtuig? Dan kun je de reis verkorten naar 8 dagen.

Met de auto
Wens je met eigen vervoer te komen, en wil je eventueel langer blijven in Schotland, dan is de overtocht van IJmuiden naar Newcastle een prima manier. Boten vertrekken aan het eind van de middag en in de ochtend kom je uitgerust aan. Reistijd van Newcastel naar Skye is plus minus 7 uur.

Met het vliegtuig en de boot
Vliegen kan ook. Daarbij is Glasgow het aangewezen vliegveld. Op het vliegveld kan je tegen gunstige tarieven een autohuren. En deze kan je prima delen met je medereizigers. Vandaar kan je ook met het openbaar vervoer naar Skye reizen. Je start dan met de trein naar Mallaig. Je volgt daarbij het zogenaamde Harry Potter traject. Vanuit Mallaig pak je de boot en reis je verder met de bus naar de eerste verblijfplaats.