Sneeuwwandeltrektocht in het Rätikonmassief

8-daagse sneeuwwandelreis in de Centraal-Oostelijke Alpen van Zwitserland

In het oosten van Zwitserland ligt een middelhoog berggebied dat de grens vormt tussen de oostelijke en westelijke Alpen. We lopen vanuit St. Antönien naar het einde van het dal en richting de Sulzfluh, een machtige rotswand waarin vroeger vogelvrijverklaarden en draken zich schuilhielden. Regelmatig steken we de grens tussen Zwitserland en Oostenrijk over en speuren over de kam naar de steenbokken die hier hun thuis hebben.
In onze rugzak zit alles om het ultieme vrijheidsgevoel te beleven: we koken op het op hout gestookte fornuis in het ‘Winterraum’ van de hut. Als de lucht helder is zie je miljoenen sterren, terwijl binnen de kachel brandt. Heel soms ontmoeten we een andere sneeuwwandelaar of toerskiër, maar meestal zijn we alleen. Na een week komen we terug in het Alpendorpje St. Antönien voor een sfeervolle avond in de Herberg Ascharina.

Vanuit het Zwitserse bergdorpje Ascharina trekken wij op sneeuwschoenen de Rätikon in. Een massief dat op de grens van Oostenrijk en Zwitserland de natuurlijke afbakening vormt. Van hut naar hut maken we een grandioze tocht door de sneeuw.

Voor wie

Gaat jou hart sneller kloppen van een nieuw en – onder professionele begeleiding – grensverleggend avontuur? In de bergen en dan ook nog eens in de winter? Ja? Lees dan verder wat er nodig is voor deze trektocht. Je hebt een goede wandelconditie nodig en bergwandelervaring is, gezien de te overbruggen hoogteverschillen en de aard van het terrein, aan te raden. Ervaring met sneeuwschoenwandelen is niet nodig.

Over het verblijf

De authentieke en sfeervolle Berglodge Ascharina ligt in de kom Ascharina dat deel uitmaakt van het nabijgelegen St. Antönien. Het voorste deel van de boerderij is woonhuis, het achterste deel is het onderkomen voor kleine groepen. Je hebt de beschikking over twee comfortabele badkamers, met bad en douche en drie toiletten. Wij starten en eindigen in de herberg onze reis. De andere nachten slapen we in onbemande hutten.

Over de maaltijden

De maaltijden op de eerste en de laatste dag maken we samen in de herberg. Een beproefd menu staat garant voor een goed begin en een prachtige afsluiting. De dagen dat we in de hutten eten zullen we lichtgewicht maaltijden eten die we zelf meenemen. Je zorgt zelf voor je lunch en de tussendoortjes die je nodig hebt.

Programma

zaterdag | Aankomst in Küblis en verplaatsing naar St. Antönien

Met de dagtrein vanuit Nederland naar Zwitserland. Op het kleine station van Küblis staan wij te wachten om je naar St. Antönien te brengen. Kom je met eigen vervoer dan kan je je auto bij de herberg parkeren. We stimuleren carpoolen. Als je hier interesse in hebt kun je dit aangeven als je gaat boeken. De kennismaking met elkaar is bij het eerste diner.

zondag | Over de grens naar de Tilisunahut

Als we het eten en de materialen verdeeld hebben, verlaten we de herberg en starten onze trektocht. In de richting van Gruoben zien we de grotten waar dieren en mensen zich in vroegere tijden konden verbergen. Je krijgt er het gevoel van dwalen door een grote bergkom. We steken de grens met Oostenrijk over en zien de Tilisunahut al liggen. Een prettige, warme hut.

Lengte: 10 km / duur: 6 uur / 500 m klimmen en 600 m dalen

maandag | De Oostenrijkse kant van de Rätikon

We laten de hut weer schoon achter en stijgen aan de oostkant van de Sulzfluh.Vroeg uit de veren! Aan de Oostenrijkse kant van de Rätikon zie je langgerekte hellingen naar het noorden lopen. Daarboven zijn de sporen van vroegere gletsjers in het Karst zichtbaar. De Sulzfluh heeft daar prachtige stukken van. Als mogelijk gaan we naar de top van de Sulzfluh en dalen daarna af door Im Rachen. Een afdaling tot in het bos, waar we het laatste stuk naar de Lindauerhut doorheen slingeren.

Lengte: 13 km / duur: 7-8 uur / 600 m klimmen en 1200 meter dalen

dinsdag | Schweizer Tor

Vandaag sneeuwwandelen we parallel aan de grens. Langs het Schweizer Tor, met drie pittige stijgingen en met grote kans op het zien van gemzen. Een dag waarbij we ons alleen op de wereld wanen. Langs de Lünersee lopen we op weg naar de laatste klim van de dag op weg naar de Totalphut. Een plek waarbij je goed ervaart wat het is om een onbemande hut in de winter op sneeuwschoenen aan te doen.

Lengte: 16 km / duur: 8 uur / 1000 m klimmen en 700 dalen

woensdag | Aan de voet van de Schesaplana

Vanuit de Totalphut maken we een dagtour op de sneeuwschoenen over het Karst-plateau onder de Schesaplana. Een heerlijke dag waarop we bij goed weer van de Silvretta tot aan de Alpenhoofdkam de bergtoppen kunnen zien. In één woord ‘indrukwekkend’!

Lengte: 6 km / duur: 4 uur / 300 m klimmen en 300 dalen

donderdag | Kachel aan, we smelten de sneeuw in de Carschinahut

Op weg naar de Carschinahut stijgen en dalen aan de zuidrand van de breuklijn die de Rätikon zo markant maakt. In de verte zien we de Carschinafugga al liggen…  In de hut stoken we de kachel op, smelten sneeuw en genieten van de zeer verdiende maaltijd.

Lengte: 15 km / duur: 7 uur / 750 m klimmen en 900 meter dalen

vrijdag | Kaasfondue, verhalen, wijn en witte bergen

Vanuit de Carschinahut overzien we de start van onze week: het lijkt alweer zo lang geleden dat we daar liepen! In Berggasthaus Alpenrösli bestellen we ‘Kaffee&Kuchen’ en genieten van besneeuwde bergen om ons heen. Wauw! We hebben het gedaan! Met een veel lichtere rugzak dalen we af naar het eindpunt van onze sneeuwwandeltrektocht. ‘s Avonds sluiten we de indrukwekkende week af en delen de verhalen en uitzichten nog een keer met elkaar. Bij een heerlijke kaasfondue heffen we het glas op een bijzondere ervaring in de witte bergen.

Lengte: 9 km / duur: 4 uur / 100 m klimmen en 900 dalen

zaterdag | Nagenieten in de trein of auto

Na het ontbijt word je naar het station in Küblis gebracht voor de treinreis terug naar Nederland.