Trektocht in de winter rond de Toubkal

8-daagse Trektocht in de Marokkaanse Atlas

Wil jij mee op deze bijzondere reis naar de Atlas in Marokko?! Samen met een International Mountainleader, het Marokkaanse team en je reisgenoten maak je een unieke week mee. Als de omstandigheden het toelaten, beklimmen we de Toubkal aan het einde van de week en heb je uitzicht richting de Sahara én de Atlantische oceaan!

Winter of zomer?

Het Atlasgebergte zorgt voor de belangrijkste splitsingen in de verschillende klimaattypes die in Marokko voorkomen. Dat maakt dat we niet kunnen voorspellen of het een sneeuwwandelreis wordt of meer de sfeer van een zomerse trektocht. Daarom nemen we alles mee dat nodig is voor beide weertypen en zal de natuur bepalen hoe onze week eruit gaat zien. Winters, zomers of een combinatie van beiden. Eén ding is duidelijk, we laten je kennismaken met de unieke cultuur en natuur van Marokko.

Voor wie

Je kijkt er naar uit om een heel andere natuur en cultuur te ontdekken dan je gewend bent in Europa. Je hebt een goede conditie en het is geen probleem om elke dag met een rugzak te lopen. Iedere dag in de bergen is anders. We hebben met zorg en aandacht een programma gemaakt waarbij we met zoveel mogelijk rekening hebben gehouden. Uiteraard kan door de omstandigheden het een en ander in het programma veranderen maar wij doen samen het team, ons best om jou een onvergetelijke vakantie te verzorgen. Wat we nodig hebben van jou is een flexibele instelling. Een goede voorbereiding en heel veel zin om te genieten. Lukt dat? Dan is dit een prachtige reisbelevenis die we graag met je delen.

Het verblijf

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten, vliegen we zaterdagochtend heel vroeg naar Marrakech. Vanaf het vliegveld rijden we direct de Atlas in en beginnen daar onze tocht met een fantastische lunch. Met bergen rondom! We zijn al helemaal weg op de eerste zaterdag rond 1 uur ‘s middags. We lopen elke dag met een dagrugzak van guesthouse naar guesthouse en overnachten onderaan de Toubkal in de gelijknamige Refuge. In Marrakech slapen we in een luxe Riad en kunnen we heerlijk ontspannen in een hammam. Zondag aan het einde van de middag vliegen we weer terug naar Amsterdam na een week ‘iets totaal anders’!

Over het eten

Tijdens de trektochtdagen worden we erg goed verzorgd door ons eigen team. Zij vervoeren op ezels de bagage en de kookspullen voor de tocht. De koks maken op de meest bijzondere plekken een fantastische lunch klaar en wij hoeven alleen nog te ‘GENIETEN’. Als je tijdens het lopen nog wat kleins wilt eten, kun je dat het beste zelf meenemen uit Nederland. In Marrakech kiezen we een restaurant uit waar we samen eten.

Programma

zaterdag | Reisdag naar Marrakech

We ontmoeten elkaar op Schiphol in alle vroegte en vliegen naar Marrakech. We laten de stad tot volgende week wachten voor een bezoek want we gaan direct met een minibus naar het startpunt van onze reis. Een lunch met uitzicht is het welkom van het team dat ons verzorgd gedurende de tocht in de bergen.

We stijgen circa 420 meter en lopen 5 kilometer in 2 uur. We overnachten in een guesthouse achter in de vallei.

zondag | In de Marokkaanse bergen

Wakker worden in de Marokkaanse Atlas, een bijzonder moment. Na het ontbijt gaan we op stap naar de col. Langzaam verdwijnt het kleine dorp uit het zicht en komen we ‘in de bergen’. Bovenop de makkelijk bereikbare top overzien we een deel van de noordelijke Atlas. De afdaling is spectaculair en als we uitkomen bij ons guesthouse in Tacheddirt hebben we er al een spectaculaire dag opzitten.

We stijgen 450 meter en dalen 1040 meter en lopen 7 kilometer in 6 uur. We overnachten in een guesthouse in Tacheddirt.

maandag | Eerste topdag!

Een eerste topdag op het programma: Ben Iguenouane. We vertrekken vroeg en gaan gestaag naar Tizi Tacheddirt, een col die toegang geeft naar de ‘Groene vallei’. Als de omstandigheden het toelaten en we ons goed voelen, klimmen we de laatste 350 hoogtemeters naar de top van de Ben Iguenouane. Met een prachtig uitzicht als beloning!

We stijgen en dalen 1230 meter en lopen 14 kilometer in 7 uur. We overnachten in een guesthouse in Tacheddirt.

dinsdag | Proef & voel de Berber-cultuur

Na de stevige dag van gister kunnen we vandaag rustig aan naar Imlil lopen. Een bergdorpje waar de Berber-cultuur en bergsport hand-in-hand gaan. Het is een drukte van belang en je kunt kleine inkopen doen. ‘s Nachts daalt de stilte weer over het dorp en is het ‘bergachtig’ rustig.

We stijgen 440 meter, dalen 870 meter en lopen 12 kilometer in 5 uur.

woensdag | Een dag vol verrassingen

Als we door de rivierbedding ‘struinen’ op weg naar de kloof richting ons volgende doel, rijzen de 4000 meter hoge bergen de Atlas hoog boven ons uit. Watervallen storten naar beneden en naarmate we hoger komen zien we dat in enorme ijskolossen aan de bergwand hangen. Het pad is makkelijk waardoor je goed om je heen kan kijken en genieten van de ruige bergen.

We stijgen 1400 meter en lopen 11 kilometer in 6 uur. We overnachten in de Refuge Toubkal.

donderdag | Beklimming Toubkal (4167m)

Topdag! Vroeg vertrekken we uit de hut op weg naar de top van de Toubkal op 4167 meter. In het donker stijgen we langzaam door de sneeuw omhoog. Met het ochtendgloren bereik je de top en sta je op het hoogste punt van de Arabische wereld. Als je heel goed kijkt en het weer is helder, zie je in het oosten de Sahara liggen. En in het westen … New York.

We stijgen & dalen 980 meter en lopen 6 kilometer 7 uur. We overnachten in Refuge Toubkal.

vrijdag | Genieten van comfort

Na het ontbijt nemen we afscheid van de bergen rondom de Jebel Toubkal. We dalen af naar Imlil en vanuit daar met een minibus naar Marrakech. In een luxe Riad is het heerlijk om te douchen en schone kleren aan te trekken. De stad is een fantastische belevenis en in de souk vind je zeker iets moois voor thuis. Eventueel kun je je helemaal ontspannen in een hammam en daarna de stad ingaan. De bijzondere tuin van Yves Saint-Laurent is zeker het bezoeken waard. ‘s Avonds eten we samen in een restaurantje en wie wil kan daarna het nachtleven van Marrakech in.

We dalen 1400 meter en lopen 11 kilometer in 5 uur. We overnachten in een luxe Riad in Marrakech.

zaterdag | Bezoek Marrakech en reisdag

‘s Ochtends heb je nog volop tijd om bezienswaardigheden in Marrakech te bezoeken. Om half 4 vertrekken met een minibus naar het vliegveld waar we om half 7 weer terug naar Nederland vliegen. We sluiten een indrukwekkende week met hoge toppen af en bewaren de herinneringen aan de gastvrijheid van de bergmensen in de Atlas en ruige natuur van de noord Afrikaanse gebergten.