Ervaar het sneeuwschoenwandelen vanuit het meest authentieke dal van Zuid-Tirol

Dagwandelingen in het Nationale Park Stilfserjoch vanuit een Luxe Hotel

Aan het einde van het Val d’Ultimo in het Italiaanse Süd Tirol, ligt St Gertraud, een heel klein dorpje met 2 hotels, 3 boerderijen en een kerk. Vanuit ons luxe hotel, dat Italiaanse bekendheid geniet om haar uitstekende keuken en uitmuntende wijnen, maken we heerlijke sneeuwschoenwandeltochten in het Parco Nazionale dello Stelvio. Aan de zuidkant van de beroemde Ortler zijn de omstandigheden optimaal om winters te genieten en het allerbeste van het Italiaanse leven te proeven. Een echte vakantieweek!

Vanuit Hotel Arnstein maken we dagtochten op sneeuwschoenen in het ‘Parco Nazionale della Stelvio’. Waar wij gaan sneeuwschoenwandelen, staan de alleroudste lariksbomen. Grillig in hun vorm, anderen kaarsrecht omhoog, zonder naalden staan deze majestueuze bomen in een Unesco Werelderfgoedpark. We ontdekken de dalen die rondom uitlopen in het Val d’Ultimo en wanneer we hogerop komen krijgen we zicht op het machtige Ortler-massief. Een sneeuw-zekere week met hoog ‘geniet-gehalte’ aan de zuidrand van de Alpen.

Voor wie

Deze reis is echt iets voor jou als je ervan houdt om in de winter actief buiten te zijn. De sneeuwwandelweek is voor jou compleet door te slapen in een comfortabel hotel met hoogwaardige diners die je elke dag zullen verrassen.

Het verblijf

Aan het einde van het Val d’Ultimo, aan de voet van de berg en net onder de kerk, staat ons hotel. Een oertypische bouw uit het Meranerland dat al eeuwen z’n waarde heeft bewezen. Vroeger van lokaal gevonden stenen en hout gemaakt, is dat nog steeds de inspiratie voor de huidige karaktervolle huizen. Hotel Arnstein is modern met een authentieke ambiance. Warm en gemoedelijk, goed en verzorgd. Bij elke terugkomst van de sneeuwwandelingen word je hartelijk welkom geheten. De kamers zijn prettig ingericht, met uitstekende bedden, eigen sanitair en een bergachtig uitzicht. Wij vinden dat David, de eigenaar en chefkok, minstens een Michelin-ster verdient voor zijn heerlijke creaties en aandacht voor het aller- allerlekkerste gerecht, elke dag weer. Hij blijft liever onafhankelijk en misschien is dat wel een hele goeie keuze. Laat je verrassen door de combinatie van een rustieke lokatie en de warme gastvrijheid van het team in Hotel Arnstein.

Programma

zaterdag | Reisdag met groots uitzicht

Er zijn vele wegen naar Rome maar als je vanuit Utrecht een bijna rechte lijn naar het zuid-oosten trekt, de Alpen nog net niet over bent en na de Brennerpas westelijk gaat, bots je tegen de Ortler aan. Een beroemde berg van 3905 meter hoog met drie markante ruggen naar verschillende kanten uitlopend. Oostelijk van de Ortler ligt het lange, verstilde Val d’Ultimo in de indrukwekkende regio van Süd-Tirol. Aan het einde hiervan ligt Sankt Gertraud, ons dorpje voor een heerlijke winterweek. Als je met de auto komt, kan je die voor het hotel parkeren. We stimuleren carpoolen. Als je hier interesse in hebt kun je dit aangeven als je gaat boeken. Kom je met het openbaar vervoer, dan reis je via Merano en neem je daar de bus naar Sankt Gertraud. Kom vooral niet te laat aan, want om half 7 beginnen we al met het culinaire genieten!

Je reist op eigen gelegenheid naar Hotel Arnstein in Sankt Gertraud, Italië. De afstand vanaf Utrecht is 1095 kilometer.

zondag | Ontdek de huisberg

Gelukkig zijn er in de bergen altijd ‘huisbergen’. Zo eentje waar je zo ‘opstapt’ als je de deur uitgaat. Vandaag is de dag dat we kennismaken met de huisberg, de Nagelstein, en de uitzichten vanaf de alm in het Val d’Ultimo en richting de Ortler! Het begint wel steil maar in het gestage tempo van echte bergmensen komen we toch hoog en genieten van de winterse bergwereld.

We stijgen en dalen 600 meter en lopen 7 kilometer in 4,5 uur

maandag | Nog meer genieten van sneeuw, bergen en stilte

Na een rijk ontbijt gaan we op weg naar de Breitbühl, het zusje van de huisberg. Als we half uurtje onderweg zijn, is wat overblijft sneeuw, bergen en stilte. Voor ons uit ontvouwt zich een kom waarin de wereld lijkt te eindigen. Eindeloos mooi! In het bos zijn de vele dierensporen het teken dat zij de beschutting hebben opgezocht en hier toch het schaarse voedsel dat er is kunnen vinden.

We stijgen en dalen 730 meter en lopen 13 kilometer in 6,5 uur

dinsdag | Een dag vol afwisseling

Vandaag gaan we op onze sneeuwschoenen overal tussendoor. Door de eeuwenoude lariksbossen, tussen grote blokken door geflankeerd door indrukwekkende bergwanden op weg naar de Paso di Rabbi. Midden in het Parco Nazionale Stelvio genieten van de winter in haar mooiste verschijning. Zullen we gemzen zien? Het diner, meergangen natuurlijk, is weer overheerlijk en van hoge kwaliteit!

We stijgen en dalen 1030 meter en lopen 16 kilometer in 7 uur

woensdag | Zicht op 3000-ers

Wat zou je vinden van een uitzicht op een rijtje van toppen boven de 3000 meter met namen als ‘Kleines Hasenohr’, ‘Zufrittspitze’ en ‘Punta Martello’?! Er is een plek waar we die machtige kalkgebergten kunnen aanschouwen. Op een vooruitgeschoven ‘neus’ boven Sankt Gertraud kunnen we heerlijk lunchen na een sneeuwwandeltocht door de bossen en genieten van een groots bergpanorama.

We stijgen en dalen 870 meter en lopen 11 kilometer in 5 uur

donderdag | Lopen over een bevroren meer

Alleen omdat we daarna nog langer ‘in de bergen’ kunnen zijn, rijden we naar het startpunt van onze sneeuwwandeltocht. De bevroren meren waar we langs lopen zijn allang niet meer zichtbaar en misschien is een stukje vlak het teken dat we het Lago Negro bereikt hebben. Om ons heen bergen, sneeuw en een heel klein beetje wij in de grote natuur.

We stijgen en dalen 660 en lopen 11 kilometer in 5,5 uur

vrijdag | Van vroeg tot laat genieten!

Er is zoveel moois in deze bergen, in dit Val d’Ultimo, en zoveel lekkers in Hotel Arnstein, dat het haast zonde is om een laatste dag te beschrijven. We laten het maar even, gewoon omdat we blijven genieten van deze week in de winterse bergen als doel hebben.

We stijgen en dalen en sneeuwschoenwandelen vandaag …

zaterdag | Reisdag met herinneringen

Een heerlijk ontbijt, een bergengroet van David en zijn team en nóg een Italiaanse espresso voordat we de herinneringen mee naar huis nemen. Of je weer terug wilt, is eigenlijk geen vraag. Meer hoe snel je er weer bent, in zomer of winter. Altijd welkom!