Sneeuwschoenwandelen langs hutten aan de zuidkant van de Mont Blanc

8-daagse sneeuwschoenwandeltrekking in de Beaufortain

De Beaufortain is een vergeten stukje Franse Alpen aan de zuidwestkant van de Mont Blanc. Op steenworp afstand van Annecy ligt het massief van deze trektocht. Vanuit het eeuwenoude dorpje Arêches verlaten we de bewoonde wereld voor winterse wildernis. Van hut naar hut trekkend komen we in het hart van het natuurpark. Gemzen en sneeuwhazen laten hun sporen na in de sneeuw en met een beetje geluk zien we steenarenden. ‘s Avonds verstild de natuur en staan de sterren kraakhelder aan de hemel. Deze week beleef je het sneeuwschoenwandelen op zijn mooist!

Voor wie

Jij bent op zoek naar een winters en actief avontuur. Je bent fit en bent gewend om 5 tot 7 uur te lopen met rugzak. Ervaring met het wandelen op sneeuwschoenen is niet nodig, een goede conditie wel. Je vindt het geen probleem om een handje te helpen in de hut om het comfortabel te maken voor iedereen. Denk hierbij aan het sneeuwvrij maken van de hut, vuurtje aansteken en onderhouden, sneeuw smelten, eten koken en een vroege vogel zet met plezier het eerste kopje koffie en thee van de dag. Bel of chat met ons als je niet zeker weet of je mee kunt.

Het team

Deze reis begeleiden we met twee mensen. Daardoor is er altijd voldoende aandacht voor jou. Je profiteert ook nog eens van heel veel kennis en expertise die zij allebei graag met je delen. Daarnaast leren wij graag van elkaar en vinden we het verreikend om tijdens deze unieke winterse weken kennis aan elkaar over te dragen met als doel jou mooiste tocht te laten beleven!

Verblijf

In de verlaten Beaufortain verblijven we in onbemande hutten. We smelten sneeuw voor water. Ons eten nemen we zelf mee en maken we met elkaar klaar op een houtkachel. Zorgvuldig uitgerekende hoeveelheden zorgen ervoor dat we de verbruikte energie weer goed aanvullen.

In de gîte wordt een heerlijk lokaal diner geserveerd, het ontbijt is inbegrepen.

Programma

zaterdag | Reisdag

Heenreis van Nederland naar Frankrijk. Als je met eigen vervoer komt, ontmoeten wij je ’s avonds in de herberg. Kom je met openbaar vervoer dan reis je via Parijs naar Albertville. Daar ga je verder met de bus naar Arêche.

Duur treinreis Utrecht – Albertville: ca. 10 uur.
Afstand Utrecht – Arêches: 1050 km.; ca 12 uur rijden.

Overnachting: Gîte de Molliessoulaz op 1000 meter hoogte

zondag | De bergen in!

We verlaten Arêches en gaan naar het zuiden. We stijgen geleidelijk naar de Cormet d’Arêches (2064 m) en dalen af naar de eerste hut, refuge de la Coire.

Ongeveer 750 meter stijgen, 100 meter dalen en 9 km in 5 uur lopen.
Overnachting: De onbemande Refuge de la Coire op 2059 meter hoogte

maandag | Leven in de sneeuw

Vanuit de Refuge de la Coire maken we een indrukwekkende dagtocht om het westelijk massief. We komen niemand tegen en genieten van grootse uitzichten naar het zuiden. Achter ons zien we de col waar we morgen overheen gaan. We oefenen met de pieps en maken een sneeuwhol om te ervaren hoe het is een noodbivak te maken. Iedereen krijgt de gelegenheid een deel van de route voorop te lopen en het ‘sporen’ voor zijn rekening te nemen. Het doel voor vandaag is de Crête du Rey (2633m.) zo dicht mogelijk te benaderen. Terug in de hut maken we ons eigen eten klaar en genieten we na van de dag bij het warme vuur.

Ongeveer 500 meter stijgen & dalen en 7 km in 5 uur lopen
Overnachting: De onbemande Refuge de la Coire op 2059 meter hoogte

dinsdag | Van hut naar hut …

Op de zuidflank van de Croix du Berger starten we de dag op weg naar de volgende hut. Via het plateau van Brunnet gaan we richting de Col du Coin op 2398 meter hoogte. Rechts van ons, hoog boven het Lac d’Amour, torent de Pierra Menta (2714m.) uit. Wij klimmen via de noordelijke helling omhoog naar de Col du Bresson (2469 meter). Even verderop ligt de refuge de Presset (2514m). Een lange dag in de bergen met als verwennerij de verzorging van de huttenwaarden.

Ongeveer 750 meter stijgen, 300 meter dalen en 8 km in 6 uur lopen.
Overnachting: Refuge de Presset op 2514 meter hoogte

woensdag | Spelen in de sneeuw onder ‘toezicht’ van de Mont Blanc

Na dit bijzondere verblijf op 2500 meter wordt het tijd voor een lange afdaling. De hele dag sneeuwschoenwandelen we met de Mont Blanc in het vizier naar beneden over een rug in het ‘Champ de Tir de la Combe de la Nueva’. Waarschijnlijk één van de mooiste afdalingen die je kunt beleven op sneeuwschoenen. Na het ‘spelend’ afdalen stijgen we over een indrukwekkende rug naar de col met een bijzondere naam: Col de la Croix du Bonhomme.

Ongeveer 900 meter stijgen, 860 meter dalen en 13 km in 7 uur lopen.
Overnachting: De onbemande refuge du Col de la Croix du Bonhomme op 2223 meter hoogte.

donderdag | In de wereld van de Steenbokken

Op hoogte kijken we met een kopje koffie naar het eerste moment van de dag in de Alpen! Na weer een nacht op hoogte, waarbij we ons aan de voet van de Mont Blanc wanen, dalen we af door een heerlijk glooiend terrein. Steenbokken slaan ons van bovenaf gade terwijl we op het gemakje afdalen naar de Plain de la Lai.

Ongeveer 250 meter stijgen, 850 meter dalen en 10 km in 6 uur lopen.
Overnachting: De onbemande refuge du Plan de la Lai op 1828 meter hoogte

vrijdag | Sneeuwschoenwandelen over het Lac de Roselend

Hoog boven het ‘Lac de Roselend’ maken we deze week compleet. Vanaf het meer lopen we op onze sneeuwschoenen omhoog voor de laatste col van dit sneeuwschoenwandelavontuur. Op 2058 meter overzien we een groot deel van de route die we de afgelopen dagen hebben gelopen en dalen we af naar Arêche. We sluiten de reis af met een heerlijk lokaal diner en toasten met een welverdiende génepy.

Ongeveer 600 meter stijgen, 1150 meter dalen en 12,5 km in 7 uur lopen.
Overnachting:

Gîte de Molliessoulaz op 1000 meter hoogte

zaterdag | Reisdag met herinneringen

We nemen afscheid van elkaar en de Beaufortain. Na het ontbijt reizen we terug naar Nederland met een week vol indrukwekkende herinneringen rijker.

Reis

Je reist van Nederland naar Albertville in Frankrijk. Vanuit daar kun je met de bus in Arêches komen. Je kunt je treinreis boeken bij www.treinreiswinkel.nl of www.nshispeed.nl. Ook wij kunnen de reis voor je boeken. Als je met eigen vervoer komt, reis je het beste via Basel, Genève naar Albertville en Arêches. We stimuleren carpoolen. Als je hier interesse in hebt kun je dit aangeven als je gaat boeken.