Heerlijke dagtochten op sneeuwschoenen vanuit 2 hooggelegen standplaatsen in Tirol

Dagwandelingen in Tirol op sneeuwschoenen vanuit een hotel en een berghut.

De Brenner en Tuxer Alpen zijn beide ideale sneeuwschoengebieden niet ver van Innsbruck verwijderd. Deze reis heeft een unieke combinatie van 2 standplaatsen: een comfortabel hotel in een hooggelegen dal en een berghut hoog in de bergen. Dat zorgt voor sneeuwzekerheid, wandelingen die al direct bij de voordeur beginnen en een mooie afwisseling van de tochten. Struinen door de bossen, in stilte over een witte vlakte en ademloos van het uitzicht genieten op één van de toppen. Rennend en buitelend dalen we de witte hellingen af. Na afloop, nog rozig van de buitenlucht, sluiten we de dag af met een goedverzorgd diner. En de zwaarte van de reis blijft beperkt doordat we gebruik maken van bagagetransport en de berghut al boven de boomgrens ligt!

Voor wie

Jij bent op zoek naar een comfortabel winters en actief avontuur. Een goede wandelconditie en enige bergwandelervaring is aan te raden. Ervaring met het wandelen op sneeuwschoenen is niet vereist. We lopen gemiddeld 4 tot 7 uur per dag over besneeuwde hellingen met een dagrugzak waarin alleen de spullen voor overdag zitten (wat extra kleding, eten en drinken, zie de link naar paklijst in de rechter kolom). Omdat we meerdere nachten achter elkaar in een accommodatie verblijven, kun je iedere dag bepalen of je wel of niet meewandelt.

Over het verblijf

De eerste nachten slapen we in een comfortabel Gasthof in een gehucht op 1600m, daarna verplaatsen we ons naar een berghut op 2000m en de laatste nacht slapen we in een comfortabel hotel in het Inntal. Juist de combinatie van verschillende soorten verblijven boven in de bergen maakt deze reis zo bijzonder. Van eenvoudig tot comfortabel, van hoog naar laag: we maken kennis met de Alpen en de gastvrijheid van de Oostenrijkse bergmensen.

Over de maaltijden

Het eten worden elke dag voor ons verzorgd, inclusief een lunchpakket voor onderweg. Je zorgt zelf voor je tussendoortjes. En als we op tijd bij de hut terugkomen kun je jezelf verwennen met typisch Oostenrijkse lekkernijen als Kaiserschmarren en Apfelstrudel!

Programma

Elke dag maken we een wandeltocht in de prachtige bergwereld van de Tiroler Alpen en genieten we van de schitterende vergezichten over Tirol. We hebben volop keuze uit routes, van licht tot zwaar, van kort tot lang. Alles direct vanuit de accommodatie! De gids beslist ter plekke op basis van de weersvoorspelling, ervaring, conditie en interesse van de groep welke route die dag het meest geschikt is. Onderstaand voorbeeldprogramma geeft een indicatie van wat er mogelijk is.

Reken elke dag op 4-7 uur wandelen met een gemiddelde lengte van 12 km en zo’n 750m stijgen en dalen

zaterdag | Heenreis

Vandaag is een reisdag. We ontmoeten elkaar tegen etenstijd  in Alpengasthof Steckholzer in Padaun. Tijdens het diner maken we kennis met elkaar en bespreken we het programma voor de komende week. Het genieten kan beginnen!

Overnachting in Alpengasthof Steckholzer in Padaun op 1600m

zondag | Naar de eerste huisberg, de Padauner Kogel

Elk dorp heeft een huisberg en Padaun heeft er zelfs twee! Vandaag gaan we voor de laagste van de twee, de Padauner Kogel (2066m). We verlaten het gasthaus en lopen door Padaun heen, verder het dal in. Bij de laatste boerderij slaan we rechtsaf en volgen we het stijgende pad het bos in. Bij een klein schuilhutje vlakt de stijging af en wordt het bos meer open. We stijgen rustig verder over de bergrug totdat we boven de boomgrens uitkomen en vlak daarna ineens op de top staan. In de buurt van de top oefenen we met de lawine-veiligheid-uitrusting die we elke dag bij ons hebben. Credo is ‘oefening baart kunst’ en je zult merken dat dat zo is. Na dit ‘educatieve moment’ dalen we af naar het gasthaus en ontspannen na deze eerste mooie dag.

Overnachting in Alpengasthof Steckholzer in Padaun op 1600m

maandag | Naar de tweede huisberg, de Padauner Berg

Een goed ontbijt met vers brood en een eitje geeft ons de energie om vandaag de Padauner Berg (2228m) te beklimmen. We stappen de voordeur uit en beginnen gelijk aan de klim. Eenmaal boven de boomgrens lopen we het laatste stuk naar de Padauner Berg over een brede bergkam met een weids uitzicht beide kanten op. Als we zin hebben lopen we nog een klein stukje verder over de nu wat smallere bergkam tot aan de iets hogere Vennspitze (2390m). Na een welverdiende pauze om te eten en van het uitzicht te genieten dalen we in een rechte lijn af naar ons Gasthof.

Overnachting in Alpengasthof Steckholzer in Padaun op 1600m

dinsdag | | Transfer en een wandeling: of een laatste top vanuit Alpengasthof Steckholzer of een mooie lange route naar de Lizumerhütte

Afhankelijk van onze keuze voor het transfermoment (begin of einde van de dag) kunnen we kiezen uit 2 wandelingen. De eerste wandeling kan alleen als we ook een personen transfer naar de Lizumerhütte hebben (hetzelfde busje dat de bagagetransfer verzorgt, wel tegen een kleine meerprijs), want de minimale wandeltijd naar de hut is 2 uur.

Optie 1: vanuit Steckholzer
Vandaag gaan we naar de top met de intrigerende naam ‘Giersnavel’, nog een gebied waar we bijna niemand tegenkomen. Vanuit het gasthof dalen we eerst een klein stukje af om daarna door het bos omhoog te lopen. Daarna gaat het over almweides en een mooi beekdal verder omhoog tot we op de bergkam uitkomen. Genietend van de mooie uitzichten volgen we deze kam totdat we op de Geierschnabel (2330m) staan. Als we geluk hebben zien we hoog boven ons grote roofvogels rondjes draaien op de thermiek. Daarna is het maximaal genieten tijdens de afdaling, we glijden en springen naar beneden en komen weer bij Padaun uit.

Optie 2: naar de Lizumerhütte
Terwijl onze bagage naar boven wordt gebracht lopen wij via een hogere route over almen door het Wattental omhoog naar onze overnachtingsplek hoog in de bergen. De laatste kilometers zien we de hut al achterin het dal boven de boomgrens liggen, wat een mooie uitzichtplek! Onderweg passeren we nog een kamp van het Oostenrijkse leger met een kleine skilift, de Alpenjagers moeten per slot van rekening ook ontspannen. In de comfortabele hut is het goed toeven, rozig schuiven we ‘s avonds in de gezellige Stube aan voor het diner.

Overnachting in de Lizumerhütte op 2019 meter

woensdag | Onze eerste pas en misschien ook wel gelijk de eerste top

Na een goed ontbijt beginnen we aan onze klim naar de eerste pas van dit gebied, het Klammjoch (2359m). Na de stevige begin vlakt het wat af en lopen we door de prachtige witte bergwereld omhoog. Op onze eerste pas genieten we van het welverdiende panorama uitzicht, helemaal richting de Stubai. Wat een lunchplek is dit! Al buitelend en rennend dalen we af door het weidse dal terug naar de hut. Als de condities goed zijn en iedereen er nog zin in heeft beklimmen we op de terugweg ook nog de Mölser Sonnenspitze (2493m).

Overnachting in de Lizumerhütte op 2019 meter

donderdag | Gelijk maar de tweede pas nu we er toch zijn

Vandaag beklimmen we de bergen aan de andere kant van het dal. Onze route brengt ons naar het Torjoch 2386m. We dalen een stukje af naar de daaronder gelegen Torseen, deze bevroren meertjes liggen in een schitterend keteldal. Eenmaal terug op de pas worden we beloond met een heerlijke afdaling terug naar de hut.

Overnachting in de Lizumerhütte op 2019 meter

vrijdag | Via de bergkam terug naar het dal

Na de laatste overnachting in de hut is het tijd om weer naar het dal af te dalen. Daarvoor kiezen we een langere route waarbij we eerst moeten stijgen, maar wel maximaal kunnen genieten van de witte speeltuin boven de boomgrens. We gaan namelijk via het Eiskarjoch en de gelijknamige bergkam (2550m) terug naar het dal, zodat we niet alleen een schitterend uitzicht hebben maar ook een heerlijke lange afdaling door de sneeuw.

Overnachting in een hotel in Wattens

zaterdag | Reisdag met herinneringen

Na het ontbijt nemen we afscheid van de bergen en elkaar. Onderweg naar huis komen de herinneringen en prachtige momenten weer langs. Langzaam komen ons ‘kikkerlandje’ en de zeespiegel weer in zicht …

Informatie heen- en terugreis

Zowel het start- als eindpunt ligt vlak bij Innsbruck en is vanuit Nederland goed te bereiken met het openbaar vervoer of de auto (we stimuleren carpoolen). Met de trein reis je via Innsbruck naar Sankt Jodok am Brenner, van waaruit het nog een klein stukje is naar de eerste overnachtingsplek in Padaun (gezamenlijke taxi of iemand haalt je op). Met de auto is het vanuit Utrecht circa 900 kilometer naar Padaun en Wattens. In de app groep kun je met de andere deelnemers reisafspraken maken.