Vanuit het Binntal op sneeuwschoenen langs berghutten

8-daagse sneeuwwandelreis langs bemande hutten.

Unieke trektocht langs bemande én onbemande hutten op de grens van Zwitserland en Italië.

Het geïsoleerde Binntal ligt in het kanton Wallis. Het dal staat bekend om zijn enorme rijkdom aan mineralen. De trekking start vanuit het plaatsje Binn in Zwitserland. Tijdens de derde wandeldag steken we de grens met Italië over om uiteindelijk na zes dagen weer terug te keren in Binn. Aan de zuidrand van de Alpen ligt het doodlopende ‘Binntal’. Bekend om zijn mineralen is dit dal vooral bekend in de zomer. Vanuit een familiepension lopen wij naar de onbemande Binntalhut om van daaruit een prachtige ronde te maken om de 3-duizenders die de grens tussen Zwitserland en Italië vormen.

Over de accommodatie

Juist de combinatie met een familiepension en bemande berghutten in Zwitserland en Italië maakt deze reis zo bijzonder. Van eenvoudig tot verrassend comfortabel, van hoog naar laag: we maken kennis met de Alpen en de gastvrijheid van de mensen.

Over de maaltijden

We genieten van diner en ontbijt dat elke dag voor ons verzorgd wordt. Je zorgt zelf voor je lunch (kun je bestellen in de hut) en de ‘tussendoortjes’ die je nodig hebt.

Programma

1 | zaterdag

Vandaag reizen we op eigen gelegenheid naar Binn in de Zwitserse Alpen. Aan het einde van de dag ontmoeten we elkaar voor het diner in Pension Albrun, gelegen op 1400 meter.

Overnachting: Pension Albrun

2 | zondag

We vertrekken voor deze trektocht vanaf de laatste parkeerplaats bij Fäld in het Binntal. Langs de beek lopen we omhoog door de lariksbossen op weg naar de hut. Onderweg genieten we van het prachtige uitzicht over de kom waar de hut ligt, onze eerste onbemande hut gedurende deze tocht. Moe en voldaan zoeken we aan het einde van de dag ons matras op in de ‘lagers’.

700 meter stijgen, 50 meter dalen en 9 kilometer in 5 uur lopen
Overnachting in de Binntalhut

3 | maandag

Vandaag gaan we een prachtige tour rondom de hut maken. Onderweg duiken we in de sneeuw, maken een sneeuwbivak, oefenen met het gebruik van een lawinepieps en genieten van een kop warme thee in de hut.

300 meter stijgen & dalen en 6 kilometer in 5 uur lopen
Overnachting in de Binntalhut

4 | dinsdag

Na een korte stijging in oostelijke richting steken we via de Albrunpas de grens met Italië over. We dalen af naar 2220 meter terwijl we langs indrukwekkende massieven lopen. De laatste klim naar de Scatta Minoa op 2599 meter is zeer indrukwekkend. Terwijl we richting de rifugio lopen, zien we mogelijk gemzen of steenbokken die in de winter op zoek zijn naar het schaarse voedsel. Het laatste stuk van de tocht lopen we over het dik bevroren Lago Vannino. Met open armen worden we ontvangen door Barbara en Titiano van de Rifugio Margaroli. We slapen vannacht op eenvoudige kamers in de hut.

650 meter stijgen, 850 meter dalen en 8 kilometer lopen in 7 uur
Overnachting in Rifugio Margaroli CAI

5 | woensdag

Dalend genieten we van het prachtige, smalle dal waarin de Torrente Vannino zich naar beneden kronkelt. Daar waar de beek zich in het Val Formazza verder een weg naar beneden zoekt, gaan wij richting het laatste dorp van het dal, Riale. In de smaakvol ingerichte herberg Walser Schtuba genieten we van een heerlijk menu met prachtige wijnen. ’s Avonds slapen we in uitstekende bedden op tweepersoonskamers.

250 meter stijgen, 670 meter dalen en 9 kilometer lopen in 6 uur
Overnachting in Walser Schtuba

6 | donderdag

Op weg naar de hoogste slaapplaats van de reis: Rifugio Claudio y Bruno. In de ochtend voelt het nog koud aan terwijl we langzaam stijgen naar de Bättelmatt, een alm die omringd wordt door 3000-ers. Aan het einde slaan we linksaf richting het zuidwesten en stijgen tot aan het Lago del Sabbione op 2464 meter. Diagonaal steken we het bevroren meer over en stijgen de laatste 250 meter naar Rifugio Claudio e Bruno: het venijn zit ‘m in de staart. We slapen in deze sfeervolle Italiaanse berghut.

950 meter stijgen, 70 meter dalen en 11 kilometer lopen in 8 uur
Overnachting in Rifugio Claudio y Bruno

7 | vrijdag

Vroeg in de ochtend maken we ons op om de zonsopgang mee te maken terwijl we onderweg zijn naar het hoogste punt van de reis, de Hohsandhorn op 3182 meter. Bovenaan heb je bij helder weer rondom uitzicht op alle hoge pieken van de westelijke Alpen. Via het Hochsandjoch dalen we af richting het Binntal. Met enig geluk zien we beneden in het dal de krokussen al opkomen en lopen we het laatste deel langs de kronkelende Binn.

550 meter stijgen, 1350 meter dalen en 13 kilometer lopen in 8 uur
Overnachting in Pension Albrun

8 | zaterdag

Na het ontbijt nemen we afscheid van het prachtige Binntal en elkaar. De terugreis gaat van start, nagenietend van een spectaculaire week op de grens van Zwitserland en Italië.