Sellrainer Hüttenrunde op sneeuwschoenen

Lichte huttentrektocht op sneeuwschoenen door de Sellrainer Berge

De Sellrainer Berge zijn een ongerept gebied niet zo ver van Innsbruck verwijderd. Het ligt ingeklemd tussen de veel bekendere en drukkere bergen rondom Stubaital en Ötztal. Sellrain werd in de tachtiger jaren als rustgebied aangewezen, waardoor de ontsluiting door liften en wegen werd ingeperkt. Alle dorpen in het dal zijn ook nog eens Bergsteiger Dorf, dorpen die gericht zijn op kleinschalig en milieuvriendelijk toerisme. Daardoor heb je hier in de winter kans op het spotten van de schuwe steenbokken en gemzen. Arenden, sneeuwhazen of ander kleinwild zouden we ook zomaar kunnen zien. In ieder geval zien we vele sporen door de bossen lopen en weten we dat er veel leven is tijdens de wintermaanden.

Voor wie

Jij bent op zoek naar een comfortabel winters en actief avontuur. Een goede wandelconditie en enige bergwandelervaring is aan te raden. Ervaring met het wandelen op sneeuwschoenen is niet vereist. We lopen gemiddeld 4 tot 6 uur per dag over besneeuwde hellingen. Op de kortere wandeldagen bieden we voor de liefhebbers nog een rondwandeling vanuit de hut aan. Tijdens deze reis bedraagt het maximaal te overbruggen hoogteverschil 850 meter. De maximale lengte van de tochten is 12 kilometer. We wandelen met een rugzak met daarin niet alleen de spullen die we overdag nodig hebben, maar ook de spullen die we ‘s avonds in de hutten nodig hebben en reservekleding (zie de link naar paklijst in de rechter kolom).

Over het verblijf

De eerste 2 nachten slapen we in het lager van een gasthof hoog in het dal en tijdens de trektocht overnachten we in bemande hutten hoog in de bergen. Juist de combinatie van het verblijf in bemande hutten en een lager in het dal maakt deze reis zo bijzonder, je beleeft elke dag het huttengevoel. Alleen de laatste nacht slapen we in een hotel onderin het dal. Van eenvoudig tot verrassend comfortabel, van hoog naar laag: we maken kennis met de Alpen en de gastvrijheid van de Oostenrijkse bergmensen.

Over de maaltijden

Het eten worden elke dag voor ons verzorgd, inclusief een lunchpakket voor onderweg. Je zorgt zelf voor je tussendoortjes. De keren dat we vroeg in de middag bij de hut aankomen kun je jezelf verwennen met typisch Oostenrijkse lekkernijen als Kaiserschmarren en Apfelstrudel!

Programma

zaterdag | Reisdag

Vandaag is een reisdag. We ontmoeten elkaar tegen etenstijd  in het Alpengasthof in Praxmar. Tijdens het diner maken we kennis met elkaar en bespreken we het programma voor de komende week. Het genieten kan beginnen!

Overnachting in het Gasthof in Praxmar op circa 1700 meter

zondag | Kennismaking met de winterse bergwereld

Vanuit het gasthof kunnen we kiezen uit meerdere wandelingen. Alle wandelingen gaan omhoog, maar we kiezen er één uit die minder steil is en ons naar een mooi uitzichtpunt boven de boomgrens brengt. Onderweg oefenen we met de sneeuwschoenen en de lawine-veiligheid-uitrusting die we elke dag bij ons hebben. Het credo is ‘oefening baart kunst’ en je zult merken dat dat zo is. Na een laatste blik op de schitterende witte bergwereld om ons heen dalen we door het mooie stille winterlandschap af. Terug bij het gasthof kunnen we heerlijk bijkomen in de sauna.
Wat zullen we lekker slapen na onze eerste wandeldag hoog in de bergen.

Ongeveer 500 meter stijgen en dalen en 8 km in 4 uur lopen
Overnachting in het Gasthof in Praxmar op circa 1700 meter

maandag | Op naar de eerste berghut

Vandaag beginnen we aan de trektocht. We lopen het dal verder in, langs het gehucht Lüsens, en aan het einde van het slaan we rechtsaf om aan de klim naar het Westfalenhaus te beginnen. Langs de Längentalerbach volgen we het winterpad omhoog tot onder de hut, waarna we nog een kort stukje stevig moeten stijgen om de hut te bereiken. De hut is onlangs gemoderniseerd, maar de charme van de originele hut is gelukkig behouden. En ook aan het schitterende uitzicht is niets veranderd!
Na de lunch beklimmen we nog een topje in de buurt van de hut. Maar gewoon bij de hut blijven en van het uitzicht genieten kan uiteraard ook, het is per slot van rekening vakantie 😉

Ongeveer 600 meter stijgen en 8 km in 3,5 uur lopen
Overnachting in het Westfalenhaus op 2273 meter

dinsdag | Onze eerste pas, het Winnebachjoch

Na een goed ontbijt beginnen we aan onze klim naar de eerste pas van de tocht, het Winnebachjoch (2788m). Na de stevige klim genieten we van het welverdiende panorama uitzicht bovenop de pas. We beginnen rustig aan de afdaling, maar al snel dalen we al buitelend en rennend af door het weidse dal naar de Winnebachseehütte.
‘s Middags beklimmen we de huisberg achter de hut en verkennen we het gebied tussen de hut en de Bachfallengletsjer.

Ongeveer 500 meter stijgen, 400 meter dalen en 7 km in 4 uur lopen
Overnachting in de Winnebachseehütte op 2360 meter

woensdag | Bovenlangs het Ötztal

Na een korte vlakke aanloop over de almen gaan we gelijk stevig stijgen, want we moeten het Zwieselbachjoch 2864m op. Maar eenmaal boven op de hoogste pas van onze winterse  huttentrektocht op sneeuwschoenen worden we beloond met een prachtig uitzicht en een heerlijke afdaling door het brede Zwieselbachtal!

Ongeveer 500 meter stijgen, 850 meter dalen en 10 km in 5-6 uur lopen
Overnachting in de Schweinfurter Hütte op 2030 meter

donderdag | Terug naar Sellrain

Vandaag beklimmen we al weer de laatste pas van onze tocht, de Breite Scharte (2765m) om zo weer terug te komen in het Sellrain. Het is een steile pas, zoals het woord Scharte al aangeeft, dus we mogen nog even aan de bak. Maar zoals altijd worden we weer beloond met een heerlijke afdaling waarin we volop kunnen rennen en buitelen om zo de laatste hut van deze week binnen te rollen.

Ongeveer 750 meter stijgen, 450 meter dalen en 9 km in 5-6 uur lopen
Overnachting in de Pforzheimerütte op 2308 meter

vrijdag | Nog even genieten voor we naar het dal afdalen

We dalen niet gelijk af naar het dal, maar beginnen de dag eerst met een verkenning van het zonneplateau boven de hut. Daarna dalen door het Gleirschtal naar het Sellrainertal af, nog één keer genieten van de uitzichten en het spelen in de sneeuw! ‘s Avonds in het hotel beneden in het dal genieten we aan tafel na van een heerlijke week in de sneeuw, proost!

Ongeveer 100 meter stijgen, 900 meter dalen en 11 km in 3-4 uur lopen
Overnachting in hotel in het Sellrainertal op circa 1000 meter

zaterdag | Reisdag met herinneringen

Na het ontbijt nemen we afscheid van de bergen en elkaar. Onderweg naar huis komen de herinneringen en prachtige momenten weer langs. Langzaam komen ons ‘kikkerlandje’ en de zeespiegel weer in zicht …

Informatie heen- en terugreis

Sellrain ligt vlak bij Innsbruck en is vanuit Nederland goed te bereiken, zowel met het openbaar vervoer als de auto (we stimuleren carpoolen). Vanuit Utrecht is het 900 kilometer. Kom je liever met openbaar vervoer dan reis je met de trein Innsbruck en van daaruit met de bus naar Sellrain. In de app groep kun je met de andere deelnemers reisafspraken maken.