Herfstkleurenreis vanuit Alpe Devero

Dagwandelingen door de verkleurende bergen aan de zonnige zuidrand van de Alpen

Ten zuidoosten van de Simplonpas is het Val Devero een Italiaanse enclave op Zwitsers grondgebied in het zuiden van Ticino. Aan het einde van de weg nestelt zich de Alpe Devero op 1650 m. Het ligt in het regionale natuurpark Parco naturale dell’Alpe Veglia e dell’Alpe Devero en is omgeven door prachtige lariksbossen en imposante bergtoppen. We kwamen hier toevallig een keer uit en dachten gelijk: ‘wauw’ wat een heerlijke plek is dit voor een standplaatsreis, dit is het pure bergleven en een eldorado voor wandelaars! We hebben gekozen voor de herfst omdat Alpe Devero aan de zonnige zuidrand van de Alpen ligt en de kleurenpracht dan spectaculair is.

In deze periode van het jaar zijn de kleuren in de bergen heel intens. We lopen door meerdere vegetatie-zones en zijn getuige van de metamorfose van de bomen en planten richting de winterperiode. ’s Ochtends kan het best fris zijn maar overdag is het goed mogelijk dat je in t-shirt in het zonnetje geniet van de prachtige bergen om ons heen. We lopen vanuit onze herberg tochten in alle windrichtingen, een enkele dag gaan we een kort stukje met eigen vervoer naar het beginpunt.

Voor wie

Deze reis wordt voor jou een ultieme week bergwandelen als je geniet van actieve vakantie, met veel buiten zijn en verrassende ‘wauw’-momenten tijdens de dagtochten. Overdag kan het aangenaam warm zijn en de nachten zijn heerlijk bergfris voor een goede nachtrust. We lopen met een lichte dagrugzak. Ben je nieuwsgierig aangelegd? Onze gids deelt onderweg graag zijn kennis over de omgeving, bergen en wat jij maar wilt weten!

Het verblijf

We verblijven de hele week in de knusse en authentieke herberg Casa Fontana. Rosy en Bruno hebben dit 100 jaar oude huis helemaal gerestaureerd en omgetoverd in een herberg met restaurant met 5 kamers. Het eten is er heerlijk en we slapen in prachtig opgeknapte slaapkamers voor 2-4 personen met eigen sanitair. Het actief genieten van de wandelingen buiten in de natuur wordt gecombineerd met ontspannen in de herberg.

Programma

Elke dag maken we een wandeltocht in de prachtige bergwereld van Alpe Devero en genieten we van de schitterende vergezichten over de Zuidelijke Alpen. We hebben volop keuze uit routes, van licht tot zwaar, van kort tot lang en direct vanuit herberg of binnen een straal van maximaal een half uur rijden. De gids beslist ter plekke op basis van de weersvoorspelling, ervaring, conditie en interesse van de groep welke route die dag het meest geschikt is. Onderstaand voorbeeldprogramma geeft een indicatie van wat er mogelijk is.

Reken elke dag op 4-6 uur wandelen met een gemiddelde lengte van 14 km en zo’n 750m stijgen en dalen

zaterdag | Reisdag

Heenreis van Nederland naar Alpe Devero. Tijdens het diner in Casa Fontana maken we kennis met elkaar en na afloop nemen we onder het genot van de drankje de komende wandelweek door.

zondag t/m vrijdag wandelen

We zijn de mooiste wandelingen aan het uitkiezen, het voorbeeldprogramma komt binnenkort online!

zaterdag | Reisdag

Na het ontbijt nemen we afscheid van Alpe Devero en gaan we weer terug richting Nederland.

Informatie heen- en terugreis

Je kunt met elkaar in de auto makkelijk naar Alpe Devero rijden. We stimuleren carpoolen! Vanuit Utrecht is het 950 kilometer. Kom je liever met openbaar vervoer dan reis je naar het station in Domodossola, van daaruit is het nog 30 km over de weg.