Huttentrektocht rondom de imposante Widderstein

Een week struinen in het hart van de Allgäuer Alpen op de grens van Oostenrijk en Duitsland

Een laagdrempelige tocht dicht bij Nederland voor wie eens een huttentrektocht wil proberen of gewoon een week lekker wil wandelen. De Noordelijke Kalkalpen zijn een heerlijk wandelgebied met groene dalen omringd door bergkammen en bergtoppen. De weidse uitzichten en de machtige bergtorens rondom laten langdurige indrukken achter.
Onze huttentrektocht leidt ons om de Widderstein heen, met 2533 meter de hoogste berg in dit gebied. We lopen vooral op en boven de boomgrens, alleen halverwege de trektocht lopen we een stukje door het dal. Doordat de bergen ‘slechts’ tot 2500 meter hoog zijn is het relatief eenvoudig om bovenop de bergtoppen te komen en liggen er op de bergkammen vaak wandelpaden. Uitzicht gegarandeerd dus!

Voor wie

Deze huttentrektocht maakt wandelen in de bergen toegankelijk voor iedereen. Bergwandelervaring is niet vereist, wel moet je beschikken over voldoende conditie om minimaal 4 uur in de bergen te wandelen. De meeste hutten liggen op een halve dag lopen van elkaar, dus we hebben volop speelruimte. Met de liefhebbers maken we ‘s middags dan nog een mooie rondwandeling vanuit de hut of beklimmen we een uitzichttop in de buurt van de hut. Doordat we in hutten eten en slapen blijft het gewicht van de rugzak beperkt tot 5 à 6 kg. Bekijk de paklijst, zodat je weet wat je nodig hebt.

Het verblijf

We struinen zes dagen op de grens van Duitsland en Oostenrijk en verblijven onderweg in eenvoudige maar prettige hutten. Daar waar mogelijk slapen we op meerpersoons kamers, anders op een ‘lager’. In de zomer zijn de hutten bemand en bieden ze half pension aan. Zij zorgen ook voor een lunchpakket voor onderweg. We hoeven dus alleen wat extra kleding, toiletspullen, huttensloffen en een lakenzak mee te nemen.

Programma

We hebben vaak keuze uit meerdere routes (laag of hoog, kort of lang, etc.). De gids beslist ter plekke op basis van de weersvoorspelling, ervaring en conditie van de groep welke route die dag het beste is.

zaterdag | Heenreis vanuit Nederland met de trein of eigen vervoer

Heenreis van Nederland naar Oostenrijk. Aan het begin van de avond verzamelen we in het Mahdtalhaus in Innerschwende Riezlern. De hut ligt op een mooie en rustige plek in het Kleinwalsertal, een stukje Oostenrijk dat alleen via Duitsland bereikbaar is. Tijdens het avondeten maken we kennis met elkaar en bespreken we de tocht, het genieten kan beginnen!

Overnachting in het Mahdtalhaus op 1050 meter

zondag | Vanuit het dal hoger de bergen in

We stappen de deur uit en lopen over bospaden en bosweggetjes langs de Schwarzwasserbach naar de eerste hut boven de boomgrens, het ‘grote genieten’ is begonnen! Na de lunch maken we nog een mooie rondwandeling naar de Iferguntsalpe en het Gerachsattel, de eerste pas van de week.

We stijgen 700 meter, dalen 100 meter en lopen 15 kilometer in 5 uur
Overnachting in de Schwarzwasserhütte op 1650 meter

maandag | Beklimming van de eerste top(pen)

Vanuit het Kleinwalsertal lopen we via de Steinmandl, onze eerste top, het Bregenzerwald in. Hoewel het woord ‘wald’ in de naam anders doet vermoeden blijven we toch de hele dag boven de boomgrens. Wel komen we langs meerdere almen waar de koeien genieten van het verse kruidige gras bovenin de bergen. Op deze almen wordt vooral kaas gemaakt die door de bergkruiden in de melk nog beter smaakt. Boven het Neuhornbachhaus beklimmen we nog een tweede top.
De rest van de middag kunnen we hopelijk op het terras lekker genieten van het uitzicht. Of anders van de dag herstellen in een ‘bergachtige wellness’ met sauna. Met de Alpen gloed op de achtergrond sluiten we met een schnapps weer een prachtige bergdag af.

We stijgen 700 meter, dalen 650 meter en lopen 8 kilometer in 4,5 uur
Overnachting in het Neuhornbachhaus op 1700 meter

dinsdag | Aan de voet van de Widderstein

Vandaag staat de langste en pittigste etappe op het programma. Via het Starzeljoch keren we terug in het Klein Walsertal. Na een mooie afdaling komen we uit in Baad, het laatste gehucht in het dal. Hier kunnen we ons opladen voor de klim naar de Hochalppass, die het Klein Walsertal scheidt van de rest van Oostenrijk. Via de Seekopf (2040m) is het dan nog een klein stukje naar onze hut aan de voet van de imposante Widderstein.

We stijgen 1.000 meter, dalen 700 meter en lopen 14 kilometer in 6 uur
Overnachting in de Widdersteinhütte op 2000 meter

woensdag | Duitsland in

We lopen over de brede bergkam tussen het Klein Walsertal en het Lechtal naar de Koblatpass op de grens met Duitsland. Het mooie van lopen over een bergkam is het uitzicht rondom dat je de hele tijd hebt! Na de pas lopen we verder aan de Duitse kant van de bergkam. Onderweg beklimmen we nog de Geisshorn (2366m), een mooi uitzichttop op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk, waarna we afdalen naar de Mindelheimerhütte. Deze hut ligt op een prachtige plek met heel veel uitzicht, dus daar gaan we de rest van de middag vanaf het terras lekker van genieten! En als je nog (te veel) energie over hebt, dan is er vast wel een topje in de buurt dat beklommen kan worden 😉

We stijgen 600 meter, dalen 575 meter en lopen 10 kilometer in 4 uur
Overnachting in de Mindelheimerhütte op 2025 meter

donderdag | Overnachting bovenop de pas

De grens loopt hier over de scherpe graat van de drie Schafalpenkopf toppen. Maar dat is een klettersteigroute, alleen voor klimmers met uitrusting. Wij lopen ontspannen over de Krumbacher Höhenweg, hoog boven het Rappenalptal, verder door Duitsland. Via de Fiderescharte, onze laatste grote pas, komen we uit bij de Fiderepasshütte. Deze hut ligt bovenop de pas tussen Duitsland en Oostenrijk. De grens loopt over het terras, dus je kunt kiezen vanuit welk land je van het schitterende uitzicht wilt genieten.

We stijgen en dalen 800 meter en lopen 11 kilometer in 5-6 uur
Overnachting in de Fiderepasshütte op 2060 meter

vrijdag | Afdalen naar de bewoonde wereld

We volgen de grenskam verder, maar deze keer door Oostenrijk. Nog één keer beklimmen we een top, de op de grens gelegen Walser Hammerspitze (2170m), om te genieten van een 360 graden uitzicht. Maar dan is het toch echt tijd om aan de afdaling terug naar het Mahdtalhaus te beginnen. Degenen die zo’n lange afdaling niet zien zitten kunnen ook met Kanzelwandbahn naar beneden, dat scheelt zo’n 800 meter dalen. Daar waar we zijn begonnen, gezellig en gastvrij, gaan we de trektocht ook eindigen. Tijd om na te genieten!

We stijgen 350 meter, dalen 1350 meter en lopen 11 kilometer in 5 uur
Overnachting in het Mahdtalhaus op 1050 meter

zaterdag | Terug naar Nederland

Ook vandaag is er tijd om na te genieten. De bergen maken nogmaals deel uit van ons uitzicht. En langzaam worden de bergen, middelgebergte, heuvels, bossen en … als het rivierenland zich aandient, wordt het tijd om uit te stappen.

Heen- en terugreis

Oberstdorf (Duitsland, op de grens met Oostenrijk) is vanuit Nederland goed per trein bereikbaar. De laatste tien kilometer gaan dan met de bus: buslijn 1 richting Baad en bij Riezlern-Unterwestegg overstappen op buslijn 2 (uitstappen bij halte Mahdtalhaus). Met de auto is het Kleinwalsertal circa 800 kilometer rijden vanaf Utrecht. We adviseren om te carpoolen.