Ontdek het wildkamperen in Zwitserland

Een kort kampeeravontuur in de bergen lijkt veel langer als je ‘wild’ kampeert.

Starend naar het perspectief van de bergen in de verte met een verse kop koffie wakker worden! Hoe bijzonder is dat?! Mijmerend hoor je de rest ook ontwaken en samen maak je het ontbijt klaar. Je groep bestaat uit maximaal 8 deelnemers en de tocht is zo ontworpen dat je een uniek avontuur beleeft.

Eind juni gaan de Alpen langzaam open voor ons avonturiers. De bergweides staan in bloei, terwijl op hogere delen vaak nog de sneeuw ligt. De omstandigheden creëren fraaie extra uitdagingen en de omgeving is ontzettend kleurrijk. Dit is een periode waarin het nog heel rustig is op de wandelpaden; we zullen bijna niemand tegenkomen in de bergen. En dat is ook precies wat we zoeken! Er hangt energie in de lucht en daar gaan we optimaal van genieten.
De Zwitserse bergen op de grens met Vorarlberg Oostenrijk bieden ons een afwisselende berglandschap en de mogelijkheid om op aanzienlijke hoogte de tenten op te zetten. We worden omringd door bergtoppen, weidse almen en prachtige meren. De marmotten zijn ontwaakt uit hun winterslaap, hun gefluit versterkt ons gevoel alleen op de wereld te zijn.

Voor wie

Deze korte kampeertrektocht maakt het buitenleven in de bergen toegankelijk voor iedereen die gezond en fit is en uitkijkt naar het kamperen in de bergen.

  • Je wilt weer eens wildkamperen in de bergen of juist kennismaken met wildkamperen in de bergen
  • Je kunt een paar dagen zonder alledaagse voorzieningen
  • Je geniet van het op pad zijn met een zeer kleine groep
  • Je beschikt over een conditie waarmee tenminste vier uur kan wandelen in geaccidenteerd terrein.
  • Je draagt een rugzak met kleding, kampeeruitrusting en voedsel met een gewicht tussen de 12 en 16 kilo. Bekijk de paklijst, zodat je weet wat je nodig hebt.

Programma

Is wildkamperen nieuw voor jou, dan combineren we het maken van een mooie tocht met het uitleggen en ervaren van de basisvaardigheden van het wildkamperen. Wat heb je allemaal nodig, waaraan moet een goede kampeerplaats voldoen, tips en trucks over koken en maaltijden, etc. De verplaatsingen tussen de kampeerplekken zijn relatief kort (ongeveer een halve dag), waardoor we alle tijd hebben om zonder zware rugzak een pas of top te beklimmen voor nog meer uitzicht. Of je blijft gewoon lekker voor de tent hangen en geniet in alle rust van de indrukwekkende omgeving!
Onderstaand voorbeeldprogramma geeft een indicatie van wat er mogelijk is. Op basis van de verwachte condities kiezen we kort van te voren het meeste geschikte gebied in het noordoosten van Zwitserland uit.

dag 1 | Reisdag

Aan het begin van de avond verzamelen we in het hotel in de buurt van Sargans, net onder Liechtenstein. Daar is tijd voor kennismaking en onder het genot van een drankje nemen we het programma voor de komende dagen door. Voor degenen die al voor etenstijd aankomen bestaat de mogelijkheid om samen te dineren.
Na de kennismaking gaan we de gezamenlijke spullen, waaronder eten en tenten, verdelen en krijg je tips over het inpakken van je rugzak. Eén tip verklappen we nu alvast: “less is more”.

Overnachting in de buurt van Sargans

dag 2 | Gaan we daar slapen?

Na het ontbijt en de laatste controle van onze spullen rijden we samen naar de start van de wandeling. Als we omhoog turen is het haast niet voorstelbaar dat we in dit massief rond gaan trekken en kamperen. We beginnen rustig en na een uurtje klimmen nemen we de tijd voor een pauze en bekijken of de rugzak goed zit. Dan nog een uurtje klimmen en we staan boven en zien voor ons een hele grote kom, onze speeltuin voor de rest van de dag. Een uurtje later gaan we op zoek naar het mooiste plekje voor onze eerste nacht wildkamperen boven de boomgrens: vlak, in de buurt van een beekje en met het beste uitzicht over de bergen om ons heen. De rest van de middag hebben we alle tijd om kamp te maken,  de omgeving te verkennen en gewoon te genieten van het zijn in de bergen. Als we geluk hebben zien we ‘s avond tijdens de koffie de zon mooi achter de bergen onder gaan!

Overnachting in tent

dag 3 | Passen en valleien tocht

Een vroege zon is welkom bij onze tenten op 2450 meter. En wat is een zonsopkomst dan bijzonder. Naast het licht en alle schitteringen, geeft het warmte. Na ons ontbijt pakken we in en stijgen we rustig verder naar onze eerste echte pas, op de grens met Oostenrijk. Zonder onze zware rugzak lopen we naar een andere pas vlakbij voor een nog beter uitzicht over Vorarlberg. Na de pauze volgen het pad Oostenrijk in, dan weer licht dalen, dan weer licht stijgend. Dit pad leidt ons langs een zeldzaam moment op deze tocht, namelijk de mogelijkheid om bij een berghut iets te eten of te drinken… Na de stop bij de hut duiken we Zwitserland weer in en zoeken we een mooie kampeerplek in het dal uit. En wie weet vinden we wel een bergmeertje om in te zwemmen!

Overnachting in tent

dag 4 | Nog een keer naar grens met Oostenrijk

Inpakken en afscheid nemen van deze prachtige kampeerplek zal moeilijk zijn. We trekken verder over almens en onderlangs imposante rotswanden. We maken nog een kort uitstapje zonder zware rugzak naar een pas midden in de imposante rotswand op de grens met Oostenrijk. Daarna wordt het tijd om weer een kampeerplek te zoeken, wat zal het vandaag worden: langs een beekje of bij een meertje? En vooruit, omdat we er toch zijn beklimmen we ‘s middags nog een top met een schitterend 360 graden uitzicht!  ‘s Avonds genieten we nog één keer van de zonsondergang in de bergen en de sterrenhemel zonder lichtvervuiling. Pas vier dagen zijn we op pad, maar het voelt al veel langer!

Overnachting in tent

dag 5 | De laatste afdaling en reisdag met herinneringen

Na alweer de laatste nacht, breken we ons kamp voor de laatste keer op. We kijken vanaf een uitzichtpunt nog even terug op onze route van de afgelopen dagen -wauw! Daarna is het tijd om af te dalen naar de boomgrens en deels door het bos terug te lopen naar de parkeerplaats waar onze auto’s staan. We sluiten de tocht af bij een Konditorei in het dorp onderin het dal, waar we met Kaffee und Kuchen nog even nagenieten van elkaars verhalen en belevenissen van de afgelopen dagen alvorens we weer op eigen gelegenheid naar huis reizen.

Informatie heen- en terugreis

Sargans is zowel per auto als per trein zeer goed te bereiken. We stimuleren carpoolen. Je kunt bij je boeking aangeven dat je hier gebruik van wilt maken.