Ontdek het wildkamperen in Zwitserland

Een laagdrempelige verrassingstocht voor wie eens midden en alleen in de bergen wil zijn. Vier dagen offline in het hooggebergte geeft je het gevoel dat je er weken uit bent geweest.

Wildkampeer Trektocht Bivio Bergwandelen.com Allard van Lingen

Onbetaalbaar moment

Met een slaperig hoofd word je met een kopje thee rustig wakker. Je zit voor je tentje, terwijl je niets anders ziet dan bergen. Je hebt het idee alleen op de wereld te zijn. Je groep bestaat uit maximaal 5 deelnemers en de tocht is zo ontworpen dat je binnen je grenzen blijft en tegelijkertijd een uniek avontuur beleeft. Alles is tot in detail voorbereid en je wordt veilig begeleid langs mooie, stille en soms spannende plekjes.

Wildkampeer Trektocht Bivio Bergwandelen.com Allard van Lingen

Voor wie

Deze wildkampeer weekenden maakt buitenleven in de bergen toegankelijk voor iedereen met een gemiddelde conditie.

  • Bergwandelervaring is niet vereist
  • De tocht wordt passend gemaakt naar de wensen en mogelijkheden van de groep
  • Je beschikt over een conditie waarmee je zonder rugzak tenminste vier uur kan wandelen in geaccidenteerd terrein

Een rugzak met kleding, kampeeruitrusting en voedsel weegt tussen de 9 en 14 kg. Bekijk de paklijst, zodat je weet wat je nodig hebt.

wildkamperen voor beginners | Bergwandelen.com

Waar

De Zwitserse Alpen vormen onze bestemming. De uitzichten strekken zich uit van het noordelijke laagland tot vergletscherde toppen. Hier vind je afwisselende berglandschappen. Wij trekken door die gebieden die ideaal zijn om op aanzienlijke hoogte de tenten op te zetten. Er zijn hoog oprijzende kale bergmuren, weidse almen en in het zuiden kastanje bossen en meren. Boven de boomgrens ontmoetten we geregeld gemzen, marmotten en soms een steenbok. Het gevoel alleen op de wereld te zijn is groot.

Wildkampeer Trektocht Bivio Bergwandelen.com Allard van Lingen

Verrassing

We hebben verschillende tochten ontwikkeld. De gids beslist op de dag van vertrek op basis van de weersvoorspelling, ervaring en conditie van de groep welke tocht in Zwitserland jullie voor het allermooiste weekend gaat geven.

wildkamperen voor beginners | Bergwandelen.com

Wat eten we

Als de tenten zijn opgezet, gaan we thee en koffie maken. Het avondeten bestaat uit gedroogde maaltijden. Deze zijn licht, eenvoudig te bereiden, smaakvol en voldoen qua voedingswaarde. Na het diner genieten we van thee en koffie met koekjes. Het ontbijt (met koffie en thee) en de lunches zijn een selectie van: rozijnenbrood, ontbijtkoek, suikerbrood, mueslibrood en hartkeks (voedingsrijke biscuits). Als beleg gaat een selectie mee van kaas, droge worst, jam en roomboter. Snacks tijdens de lunch pauzes zijn: noten, vruchtenrepen, gedroogd fruit en chocola.

trektocht op sneeuwschoenen ubaye | Bergwandelen.com

Een voorbeeld van jouw verrassingsweekend in het Maderandertal

Dag 1

Aan het eind van de middag verzamelen we in het hotel in Zuid Duitsland. Daar is tijd voor kennismaking en gaan we de gezamenlijke spullen, waaronder eten en tenten, verdelen.

Dag 2

Als we vroeg in de middag aankomen in Bristen, nemen de lift naar Egg. Door bossen en boven de sprookjesachtige Golzeren see lopen we langzaam stijgend het dal in. Eenmaal boven de boomgrens zijn we in een andere wereld. Op 2000 meter vinden we een beschut en panoramische kampeer plek.

We stijgen 600 meter in de 2,5 uur

wildkamperen voor beginners | Bergwandelen.com

Dag 3

Ons kamp is op het zuiden gericht. De zon zal ons daarom vroeg bereiken. We verdelen de benodigdheden voor een dagtocht over een paar rugzakken. De wandeling gaat in een boog naar Widderegg. We volgen een pad dat uitzicht biedt op de huisberg: de Bristen (3072 m). Aan de andere kant torent de Gross Windgallen boven ons uit. Deze markante kalksteen kolos domineert het dal. Het pad is gemakkelijk, maar vraagt wel om concentratie. We gaan via dezelfde weg terug. Op de terugweg kunnen we pauzeren in de Windgallen hutte.

We stijgen en dalen 250 meter in 3 uur

Dag 4

We pakken onze spullen op en lopen dieper het dal in. De gletsjers rondom de Todi (3614 m) komen in beeld. Na dit horizontale pad, gaan we omlaag. Zigzaggend lopen we langzaam weer het bos in. Daarbij steken we geregeld spectaculair aangelegde voetgangers bruggen over. We lopen naar het Maderaner Hotel. Hier kunnen we pauzeren en iets nuttigen. Niet ver daar achter zoeken we een beschutte plek waar we ons kamp zullen maken.

We stijgen 100 meter en dalen 850 meter in 3,5 uur

Dag 5

Na alweer de laatste nacht, lopen we naar de lift waar onze auto’s staan. We volgen een eenvoudig pad langs de Charstellenbach.

We dalen 400 meter in 1,5 uur


We organiseren deze reis in samenwerking met NatuurGeweldig.nl, lees ook eens dit artikel van Matthieu Veldhuis in de Volkskrant ‘Wildkamperen in de Alpen‘.

Wildkampeer Trektocht Bivio Bergwandelen.com Allard van Lingen