Rugzaktrektocht in de Indian Summer van Canada

Wildkamperen op Vancouver Island en in de Rocky Mountains

Staat Canada als reisbestemming op jouw wishlist? Dan is dit de kans om de ‘Indian Summer’ op z’n mooist te ontdekken! De beren doen zich tegoed aan de bessen voordat ze aan hun winterslaap beginnen. Bloemen, struiken en planten zijn aan hun volgende cyclus begonnen. Afstervende bladeren kleuren de bergwanden, bossen en uitgestrekte velden in prachtige weelde. In Canada is alles groot!
  • trektocht in de ruige Rocky Mountains
  • transfer met watervliegtuig
  • trektocht langs de wilde westkust van Vancouver Island
  • volop wilde dieren en grote roofvogels
  • Canada op z’n best!

Tijdens deze reis door de ruige bergen van West-Canada bezoeken we meerdere nationale en provinciale parken in Alberta en British Columbia en maken we 2 stevige trektochten met volle bepakking. De eerste trektocht is in de ruige Rocky Mountains, op de Continental Divide. We trekken hier door vier klimaatzones, van de wetlands en dichtbegroeide bossen in de dalen tot de wilde alpenweides en kale toendra’s boven de boomgrens. Bovenop hebben we geweldige uitzichten over de immense Rockies. En onderweg hebben we grote kans op het spotten van wilde dieren als herten, elanden, zwarte beren, grizzlyberen, kariboes, berggeiten, arenden en nog veel meer. De tweede trektocht is op Vancouver Island, een eiland in de Stille Oceaan bedekt een gematigd regenwoud. Walvissen, beren, marmotten, adelaars, zalm, forel en nog veel meer gedijen en overleven op dit eiland dat zowel ruig als paradijselijk is. We laten ons hier afzetten met een watervliegtuig en maken een trektocht langs de wilde westkust van Vancouver Island.
Ga jij mee dan ben je de eerste die deze avontuurlijke reis uit het zomerprogramma gaat doen!

Voor wie

Spreken de kernwoorden jou aan? Avontuurlijk. Ruig. Puur. Romantiek. Uitzichten. Ben je daarnaast ook nog fit en bekend met het wandelen met een rugzak dan is deze reis op je lijf geschreven! Weet je het nog niet helemaal zeker? Bel, app of chat met ons en we stemmen graag persoonlijk met je af of de reis iets voor je is.

Verblijf

Tijdens de trektocht slapen we in 2-persoons lichtgewicht tenten en zorgen wij voor alle lichtgewicht maaltijden. Als we niet op trektocht zijn slapen we in 2- of meerpersoons kamers in comfortabele hostels en hotels. De maaltijden in de bewoonde wereld zijn niet bij de reissom inbegrepen, zodat we flexibel zijn en kunnen kiezen tussen zelf koken of uit eten gaan.

Programma

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De gids kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

1 | Calgary

Met een vlucht vanuit Amsterdam naar Calgary aan de voet van de Rockies start deze unieke reis in Canada. We komen op tijd aan en hebben daarom nog tijd om de ‘Bear necessities’ in te slaan en Calgary te verkennen. Ook kunnen we alvast wennen aan het tijdverschil.

Overnachting in een hotel in het centrum van Calgary, Alberta

2 | Icefields Parkway

Met een privébus rijden we via de Icefields Parkway naar Jasper. De Icefields Parkway is de beroemdste weg door de Rocky Mountains. De route loopt parallel aan een deel van de Continental Divide, de bergrug die het Noord-Amerikaanse continent in twee delen splitst. De Icefields Parkway is 230 kilometer lang en voert je van Banff National Park naar Jasper National Park. Onderweg zie je veel natuurpracht, van besneeuwde bergtoppen en gletsjers tot turkooizen meren en klaterende watervallen.

Overnachting in hostel in Jasper, Alberta

3 | Inloopwandeling in de buurt van Jasper

We maken een mooie inloopwandeling in de buurt van Jasper zodat de benen als los gelopen zijn voordat we morgen aan het echte werk gaan beginnen.

Overnachting in hostel in Jasper, Alberta

4 | Blueberry Lake

We hebben onze voorraden en materialen voor de komende 7 dagen ingepakt, dus laat de eerste trektocht maar komen! We volgen de komende dagen een stuk van de Great Divide Trail (GDT), één van de meest spectaculaire en uitdagende langeafstandsroutes ter wereld. De  GDT volgt de continentale kloof tussen Alberta en British Columbia en slingert ruim 1100 kilometer door de uitgestrekte wildernis van de Canadese Rocky Mountains. Onze trektocht begint met een privétransfer van Jasper Alberta over de Continental Divide naar de Blueberry Lake Trailhead in British Columbia. De laatste 43 kilometer gaan over een ruige bosbouwweg. Eenmaal aangekomen slingeren we de rugzak om en gaan op zoek naar een plek voor ons eerste kampement volgens de beer protocollen. Vanavond slapen we in de Canadese wildernis!

Wildkamperen in de Rockies

5 t/m 9 | The Great Divide Trail (GDT) naar Mount Robson Provincial Park

Met volle bepakking beginnen we aan onze 6-daagse trektocht naar de 3.954 m hoge Mount Robson, de hoogste berg van de Canadese Rocky Mountains. We klimmen 900 m omhoog, door de dichtbeboste woongebieden van de zwarte beer en het stekelvarken, passeren door lawines ontstane ruigten, verdwijnen diep met onze bergschoenen in kleine veenmoerassen en moeten talloze malen van schoeisel wisselen om door de ijskoude riviertjes te waden. Een groot deel van de route is ‘cross-country’ en de kans dat we anderen tegenkomen, is zeer gering. Het is hier zo afgelegen dat zelfs de parkrangers niet op de hoogte zijn van de condities van de trail; garantie voor een ‘wild’ avontuur! Eenmaal boven op de Blueberry Pass met zijn kleurige weiden vol bergbloemen vinden we graafsporen en pootafdrukken: dit is grizzlyland! We blijven geruime tijd op grote hoogte lopen, met onvergetelijke uitzichten op alle imposante toppen. We slaan de tenten op aan de rand van een rivier of meertje, of in het bos. Voedsel en toiletartikelen worden ledere avond ceremonieel in de bomen gehesen, om ongewenst nachtelijk bezoek van beren te voorkomen.

Stevige dagetappes met soms flinke hoogteverschillen en rivierdoorwadingen
Wildkamperen in de Rockies

10 | Mount Robson en Berg Lake

We dalen af van Robson Pass en bereiken Berg Lake, aan de voet van de majestueuze Mount Robson. Vanaf de top van deze monarch dalen verscheidene gletsjers af tot in het ijzig blauwe meer waarin kleine ijsbergjes ronddrijven. Dan verlaten we de kale alpiene vlakten en dalen steil af door dichte bossen. In de “Valley of a thousand falls’ zien we vele watervallen met donderend geweld uit de steile bergen komen. We bereiken het idyllische Kinney Lake en wandelen rustig uit totdat we de weg bereiken bij het Mt. Robson bezoekerscentrum. Na afloop hebben we een korte privétransfer terug naar Jasper.

Overnachting in hostel in Jasper, Alberta

11 | Reservedag Great Divide Trail 

Deze dag is bedoeld om eventuele vertraging tijdens onze eerste trektocht op te vangen. Is de eerste trektocht wel volgens schema verlopen, dan is dit een vrij te besteden dag in Jasper (luieren, wildlife excursie, rafting, etc.).

Overnachting in hostel in Jasper, Alberta

12 | Van de Rockies naar Vancouver Island

We breken vroeg op voor onze reisdag naar Vancouver Island, British Columbia. Na een rit naar Calgary airport vliegen we naar Campbell River. We zijn aan de oostkant van het eiland beland.

Overnachting in hotel in Campbell River, Vancouver Island

13 | Rustdag of toch maar niet 🙂

Vandaag hebben we alle tijd om bij te komen en ons voor te bereiden op de laatste trektocht. Of, zoals we bij Bergwandelen zeggen, nu we hier toch zijn misschien maar een wildlife excursie boeken (voor eigen rekening). Keuze genoeg: bear view, whale watching, fall salmon run, …

Overnachting in hotel in Campbell River, Vancouver Island

14 | Vancouver Island

Vandaag gaan we naar de start van onze trekking ‘Nootka Trail’. Ons vervoer voor vandaag: een watervliegtuig, dat wordt genieten van de uitzichten vanuit een héél ander perspectief dan te voet!

Na deze spectaculaire vlucht lopen we in een uurtje door het dichte regenwoud naar onze eerste kampeerplek aan het strand.

Kamperen op de Nootka Trail

15 t/m 18 | Vancouver Island

Trektocht over de Nootka Trail. In totaal wandelen we 6 dagen langs de wilde westkust van Vancouver Island. Langs de kustlijn, over getijdenplaten, keien- en zandstranden en door dicht regenwoud, langs mooie watervallen, schitterende baaien en ook de resten van een oude Indiaanse nederzetting. Onderweg hebben we grote kans om zwarte beren, adelaars, otters en ander wildleven te zien. Ook komen we allerlei hindernissen tegen: rivieren die we moeten doorwaden, gladde glibberige rotsen en soms hebben we zelfs een touw nodig om een steil stukje te overwinnen. We kamperen op of vlak bij het strand, altijd in de buurt van een riviertje voor drinkwater en bomen om ons eten in op te hangen. Hoe lang we elke dag lopen en waar we precies kamperen hangt af van de zwaarte van het terrein en het tij, want sommige stukken kunnen we alleen bij laag water doen.

Kamperen op de Nootka Trail

19 | Vancouver Island

Vanaf onze laatste kampeerplek is het nog een korte stukje over het strand door het Yuquot Reservaat naar Friendly Cove, vanwaar we met de boot of het watervliegtuig weer terugkeren naar de bewoonde wereld.

Overnachting in een hotel in het centrum van Vancouver, British Columbia

20 | Vancouver

Vrije dag in Vancouver! Keuze genoeg: fietsen langs de Seawall van Granville Island naar Stanley Park, downtown Vancouver ontdekken, één van de vele musea bezoeken, …

Overnachting in een hotel in het centrum van Vancouver, British Columbia

21 | Laatste ochtend in Canada

Ochtend in Vancouver, middagvlucht naar Nederland.

22 | Nederland

Aankomst NL