Sneeuwschoenwandelen vanuit het boerengehucht Padaun

8-daagse sneeuwschoenwandelreis in de Brenner Alpen, Tirol

Vanuit het knusse en authentieke Berggasthof Steckholzer maak je elke dag met een International Mountain Leader een tocht op sneeuwschoenen in de stille zijdalen van het Wipptal in de Brenner Alpen. Struinen door de bossen, in stilte over een witte vlakte en ademloos van het uitzicht genieten op één van de toppen. Rennend en buitelend dalen we de witte hellingen af. Na afloop, nog rozig van de buitenlucht, sluiten we de dag af met een goedverzorgd diner.

Voor wie

Een goede wandelconditie en enige bergwandelervaring is aan te raden. Ervaring met het wandelen op sneeuwschoenen is niet vereist. We lopen gemiddeld 4 tot 7 uur per dag over besneeuwde hellingen. Tijdens deze reis bedraagt het maximaal te overbruggen hoogteverschil 900 meter. De maximale lengte van de tochten is 16 kilometer. We wandelen met een dagrugzak met daarin kleding, eten en drinken. Tijdens deze week zal er een enkele keer een korte transfer naar een ander dal zijn. Omdat we de gehele reis in dezelfde accommodatie verblijven, kun je iedere dag bepalen of je wel of niet meewandelt.

Het verblijf

Het authentieke en sfeervolle Berggasthof Steckholzer ligt op 1570m hoogte in het idyllische boerengehucht Padaun in het Valsertal, vlak bij St. Jodok am Brenner. Het ligt in het zuidelijke deel van Tirol, op de grens met Italië. Het wat geïsoleerd  liggende Valsertal kent geen skiliften en is dan ook heerlijk rustig in de winter. Steckholzer is nog steeds in bedrijf als boerderij, maar de laatste paar generaties van het familiebedrijf hebben daar een comfortabel en gezellig Berggasthof aan toegevoegd. Het voorste deel van de boerderij is als Gasthof in gebruik, beneden zijn het restaurant en de gezellige stube. Boven zijn comfortabele 2-4 persoons kamers met elk een eigen badkamer.

Ook het eten is goed verzorgd. De dag begint met een heerlijk ontbijtbuffet met lokale producten. Tegen een kleine vergoeding kun je zelf een lunchpakket samenstellen en ’s avonds serveert Martina ons een altijd weer verrassend Tiroler driegangenmenu, uiteraard met producten van de eigen boerderij. Na afloop kunnen we gezellig natafelen in de stube. Genoeg comfort dus voor een prettig verblijf!

Programma

zaterdag | Reisdag

Heerlijk ontspannen reizen we met de trein vanuit Nederland naar de Brenner Alpen. Wanneer we Steinach am Brenner op de borden zien staan stappen we de ICE uit om met een taxibusje naar Gasthof Steckholzer in het stille Valsertal te gaan. Kom je met de auto, dan neem je na Innsbruck de oude weg over Brennerpas. De boerderij is bekend om zijn prachtige kronkelende hekken die de bergweiden omsluiten. De naam van de boerderij “Steckholzer” (hout wevers) is daarvan afgeleid. Het genieten kan beginnen!

zondag | Naar de eerste huisberg, de Padauner Kogel

Elk dorp heeft een huisberg en Padaun heeft er zelfs twee! Vandaag gaan we voor de laagste van de twee, de Padauner Kogel (2066m). We verlaten het gasthaus en lopen door Padaun heen, verder het dal in. Bij de laatste boerderij slaan we rechtsaf en volgen we het stijgende pad het bos in. Bij een klein schuilhutje vlakt de stijging af en wordt het bos meer open. We stijgen rustig verder over de bergrug totdat we boven de boomgrens uitkomen en vlak daarna ineens op de top staan. In de buurt van de top oefenen we met de lawine-veiligheid-uitrusting die we elke dag bij ons hebben. Credo is ‘oefening baart kunst’ en je zult merken dat dat zo is. Na dit ‘educatieve moment’ dalen we af naar het gasthaus en ontspannen na deze eerste mooie dag.

Ongeveer 500 meter stijgen en dalen en 8 km in 4 uur lopen. 

maandag | Naar het Schmirntal

Vandaag gaan we het iets noordelijker gelegen Schmirntal verkennen. Vanuit Toldern stijgen we eerst door het bos en daarna over almen naar onze eerste top van de dag, de Rauher Kopf (2150m). Een maal boven aangekomen kunnen we nog verder naar boven tot we ook op de Hoher Napf (2247m) staan. Voor de terugweg zoeken we een route uit waar we ongehinderd door bomen naar beneden kunnen banjeren om zo maximaal van de afdaling te kunnen genieten. Thuisgekomen genieten we van het eten en de warmte in de gezellige Stube.

Ongeveer 750 meter stijgen en dalen en 15 km in 6 uur lopen.

dinsdag | Naar de tweede huisberg, de Padauner Berg

Een goed ontbijt met vers brood en een eitje geeft ons de energie om vandaag de Padauner Berg (2228m) te beklimmen. We stappen de voordeur uit en beginnen gelijk aan de klim. Eenmaal boven de boomgrens lopen we het laatste stuk naar de Padauner Berg over een brede bergkam met een weids uitzicht beide kanten op. Als we zin hebben lopen we nog een klein stukje verder over de nu wat smallere bergkam tot aan de iets hogere Vennspitze (2390m). Na een welverdiende pauze om te eten en van het uitzicht te genieten dalen we in een rechte lijn af naar ons Gasthof.

Ongeveer 850 meter stijgen en dalen en 10 km in 6 uur lopen.

woensdag | Een rustige hoek van het Wipptal verkennen

Het Wipptal is vooral bekend van de Brenner Autobahn, maar ook hier zijn mooie rustige plekken te vinden. En als we vandaag rustig aan willen doen dan kunnen we zelfs een heel stuk met de lift doen ;-). Eén van de opties voor vandaag is het gebied bij het Nösslachjochalm. Bovenop de Eggerberg (2280m) worden we beloond met een schitterend 360 graden uitzicht, met in het zuiden Italië en in het oosten een blik op onze toppen van de afgelopen dagen.

Ongeveer 900 meter stijgen en dalen en 10 km in 6 uur lopen.

donderdag | Over de noordhellingen naar de Ultenspitze

Vanuit Padaun kijk je uit op de indrukwekkende hellingen onder de kam ten noorden van het Valsertal. Niet te doen zou je denken, maar laat de ‘achterkant’ van die kam nou veel minder steil zijn! Vanuit het Schmirntal kunnen we eenvoudig op die kam komen en beklimmen we de Ultenspitze (2192m). Bovenop hebben we een schitterend uitzicht op het Valsertal en een mooi overzicht van de tochten van de afgelopen dagen. Weer zijn we vrijwel alleen.

Ongeveer 700 meter stijgen en dalen en 10 km in 5,5 uur lopen.

vrijdag | De laatste top

Vandaag gaan we naar de top met de intrigerende naam ‘Giersnavel’, nog een gebied waar we bijna niemand tegenkomen. Vanuit het gasthof dalen we eerst een klein stukje af om daarna door het bos omhoog te lopen. Daarna gaat het over almweides en een mooi beekdal verder omhoog tot we op de bergkam uitkomen. Genietend van de mooie uitzichten volgen we deze kam totdat we op de Geierschnabel (2330m) staan. Als we geluk hebben zien we hoog boven ons grote roofvogels rondjes draaien op de thermiek. Daarna is het maximaal genieten tijdens de laatste afdaling, we glijden en springen naar beneden en komen weer bij Padaun uit. ’s Avonds sluiten we in het gasthof een prachtige sneeuwwandelweek af en toasten we op het ‘grote genieten’.

Ongeveer 900 meter stijgen en dalen en 16 km in 7 uur lopen.

zaterdag | Reisdag met herinneringen

Na het ontbijt nemen we afscheid van de bergen en elkaar. Onderweg naar huis komen de herinneringen en prachtige momenten weer langs. Langzaam komen ons ‘kikkerlandje’ en de zeespiegel weer in zicht …