Sneeuwschoenwandelen vanuit luxe chalet AlpeLune in de Ecrins

Achtdaagse sneeuwwandelreis in de Franse Ecrins vanuit een comfortabel chalet

Vanuit het luxe en comfortabele chalet ontdekken we op sneeuwschoenen de bergen rondom Puy St Vincent. De uitzichten op de Ecrins, de Queyras en de Vallée du Durance laten je de echte bergenbeleving ervaren. In stilte struinen door de bossen met de vele dierensporen of klimmen naar een hoog punt. Elke dag goed verzorgde maaltijden onder het genot van een panoramisch uitzicht. Kortom: vakantie!

De Durance kringelt vanaf de Montgenèvre 320km lang door het dal naar beneden. Bij Avignon stroomt ze in de Rhône en verder naar de Middellandse Zee. Vanaf Briançon liggen aan de zuidelijke oever de Écrins en aan de noordelijke oever de Queyras. Berggebieden van de zuidelijke Alpen met een complexe geologische samenstelling en bijzonder goed bewaarde flora&fauna. Dalen en kommen waar jaarlijks maar weinig mensen komen, bebouwing schaars is en dieren (zelfs wolven) al eeuwenlang hun habitat hebben. In een zijdal van de Vallée du Durance, komen de Gyr en de Onde samen in de Gyronde en stromen bij Argntière in de Durance. De naam van het pittoreske alpendorp verraadt de vroegere inkomstenbron. Tegenwoordig komen de meeste verdiensten uit het toerisme.

Voor wie

Deze reis wordt voor jou een ultieme week sneeuwwandelen als je geniet van actieve vakantie, met veel buiten zijn en verrassende ‘wauw’-momenten tijdens de dagtochten. We lopen met een lichte dagrugzak en het grote genieten van buiten in de natuur wordt gecombineerd met een luxeverblijf van een 2-persoonskamer met eigen sanitair, een wellness met sauna en jacuzzi en elke avond een heerlijk 3-gangen diner dat voor je wordt klaargemaakt door onze huiskok Annemarie. Ben je nieuwsgierig aangelegd? Onze gids deelt onderweg graag zijn kennis over de omgeving, sneeuw en wat jij maar wilt weten!

Het verblijf

Vanuit het comfortabele Luxe Chalet AlpeLune, maken wij elke dag een sneeuwwandeltocht door de verstilde winterse natuur. In een lariksbos waar de sneeuw tussen de takken door op de grond kan vallen, struinen we over zelfgemaakte paadjes naar het ‘grote genieten’; over een besneeuwde rug stijgen we naar een plek waar we de Gyronde zien ontstaan en ons binnen handbereik van de beroemde Pelvoux wanen. Elke dag staat er ‘thuis’ een heerlijk 3-gangen diner klaar. Je kunt ontspannen in de sfeervolle huiskamer met open haard of lekker op je eigen bed met een goed boek. Je kunt elke dag genieten van de jacuzzi of de sauna met een fenomenaal uitzicht op de bergen. Als het diner geserveerd wordt, is de dag weer compleet en genieten we na van een heerlijke dag buiten.

Eten

De reis is op basis van halfpension. Er wordt een heerlijk lokaal diner geserveerd. Tijdens het ontbijt kun je tegen een schappelijke vergoeding zelf je lunchpakket samenstellen.

Programma

1 | zaterdag

Heenreis van Nederland naar Frankrijk. Tijdens het diner in AlpeLune maken we kennis met elkaar en na afloop nemen we onder het genot van de drankje de komende wandelweek door. Als je met het openbaar vervoer komt, word je opgehaald in l’Argentière-la-Bessée.

Duur treinreis Utrecht – l’Argentière: 12 uur. Afstand Utrecht – Puy St. Vincent: 1150 km. Circa 12 uur rijden.

2 | zondag

We stappen de deur uit, doen de sneeuwschoenen aan en zetten ‘het grote genieten’ aan. Langs het ‘sentier de canaux’ lopen we door de lariksbossen onze eerste kilometers. Het anders oneven pad is gladgestreken door de sneeuw en we kunnen rustig wennen aan de hoogte, buiten zijn en prachtige bergwereld. Bij Narreyroux genieten we van de meegebrachte lunch en de stilte van het dal.

Lengte: 10,5 km / duur: 5 uur / 500 m stijgen en dalen.

3 | maandag

Vandaag lopen we via een ‘koeienpaadje’ richting Col de Pousterle. Zigzaggend over de flanken boven Puy stijgen we op de sneeuwschoenen richting de col. Achterom kijkend zien we het indrukwekkend Vallée Blanche met daarboven de beroemde Mont Pelvoux (3946m). Dierensporen verraden de aanwezigheid van reeën, hazen en eekhoorntjes terwijl de verstilling in het bos langzaam doordringt. Bovenop Les Têtes (2040m) aangekomen kan je alle bergen zien, ronduit prachtig 🙂 Glijdend, rennend of met mooie lange passen lopen we weer naar beneden richting ‘thuis’.

Lengte: 11 km / duur: 6 uur / 650m stijgen, 650 m dalen.

4 | dinsdag

Als we langs het ‘sentier de canaux’ lopen, herkennen we de route van de eerste dag maar ook vallen de verschillen op: elke dag is anders in de bergen. Via Narreyroux steken we over naar de Crête de Reychard. Een majestueuze bergrug met prachtige oude lariksbomen. Niemand komt hier, alleen de sporen van gemzen laten zien dat er leven is. De lunch is op een prachtig balkonnetje met links en rechts stijle hellingen en indrukwekkend uitzicht op de Mont Pelvoux. Heerlijk afdalend in de diepe sneeuw verbazen we ons over het gemak waarmee dat gaat, en herinneren nog slechts de moeite die het kostte om boven te komen. Terug in ons chalet ploffen we op de bank en genieten van de heerlijke goutér en het knappend vuur in de open haard.

Lengte: 12 km / duur: 6 uur / 850m stijgen en dalen.

5 | woensdag

Vandaag gaan we naar het dal waarvan we het einde al dagen in het vizier hebben. Na een transfer met de auto wandelen we op sneeuwschoenen via Dormillouse, waar ’s winters slechts één man woont, de stilte in. Midden tussen de bergreuzen in zijn wij maar klein. En toch geeft het een bijzonder rijk gevoel als je op eigen kracht in deze winterse natuur komt en om je heen kijkt. Als het lukt stijgen we tot Lac Palluel maar iets daarvoor zijn ook al prachtige plekken voor een lunch met uitzicht. Op de terugweg kunnen we even stoppen om met verbazing te zien hoe ijsklimmers in het dal van Freissinières boven ons tegen het harde ijs omhoog gaan. Natuurlijk staat ook vandaag ‘thuis’ alles weer voor ons klaar: wat een vakantie!

Lengte: 11 km / duur: 6 uur / 900m stijgen en dalen.

6 | donderdag

Na een heerlijk ontbijt met heel veel lekkers, maken we ons op voor een ‘struindag’ door de bossen boven Puy St. Vincent. We stegen al eerder via het ‘koeienpaadje’ naar de Col de Pousterle maar vandaag voelt het veel minder zwaar. We hebben goed aan onze conditie gewerkt en zijn helemaal geacclimatiseerd, dat merken we! Struinend door het bos, kronkelend tussen de bomen net als de dierensporen die zeer talrijk zijn, voel je je net een pionier op weg naar ‘het onverwachte’. Nog een klein stukje via een ruggetje en dan … staan we weer bovenop een punt vanwaar we rondom uitzicht hebben: Tête d’Oreac. Wat een schitterende ervaring weer! Naar beneden is een groot feest en vol energie komen we weer terug in Puy Saint Vincent om te genieten van de sauna en jacuzzi.

Lengte: 10 km / duur: 6 uur / 650m stijgen en dalen.

7 | vrijdag

Je bent in de buurt dus moet er geweest zijn: de Col d’Izoard. En in de winter is het er heel, heel erg mooi! We rijden naar Le Laus en lopen in een rustig tempo met lichte stijging op de sneeuwschoenen naar het einde van het dal. Een verborgen paadje, in de zomer een MTB-afdaling (!), leidt ons naar de immense kom boven de beroemde Col d’Izoard. We klimmen met een gestage tred tot de l’Arpelin op 2604 meter. En indrukwekkend landschap met vele besneeuwde toppen omringd ons. We staan ‘on top of the world’! We kennen inmiddels de lange passen die je door de sneeuw naar beneden kan maken. Glijdend en genietend gaat de afdaling weer verrassend snel en stappen we voldaan in de auto op weg naar de laatste avond in Puy Saint Vincent.

Lengte: 10 km / duur: 6 uur / 800m stijgen en dalen.

8 | zaterdag

Na het ontbijt nemen we afscheid van het Nationaal Parc des Ecrins en gaan weer terug richting Nederland.

Goed om te weten

Deze sneeuwwandelreis staat onder leiding van een ervaren sneeuwwandelgids die de bergen goed kent. Hij leert je het sneeuwwandelen en deelt kennis en kunde tijdens de tocht. De tochten in de bergen vereisen een dagelijkse beoordeling om de optimale route te bepalen. De dag-tot-dagbeschrijving is slechts een voorbeeld van hoe de week eruit kan zien en onder voorbehoud van weer- en andere omstandigheden. De beslissing over de toerenplanning ligt te allen tijde bij de reisleiding.

Materiaal en uitrusting

Je kunt een sneeuwwandeluitrusting via Bergwandelen.com huren. Het ligt voor je klaar als je aankomt en je hoeft het niet mee terug te nemen naar Nederland. Het materiaal is van topmerken en verkeert in optimale staat. Gebruik van ABS Airbag-rugzak, lawinepieps, schep en sonde is inbegrepen.

Reis

Kom je met de trein dan stap je uit op het station L’Argentière-les-Ecrins in Argentière-la-Bessée, dit kan zelfs met een nachttrein! In overleg kun je door ons of een mede reiziger worden opgehaald en naar het chalet gebracht. Je kunt je treinreis boeken bij www.treinreiswinkel.nl of www.nshispeed.nl. Ook wij kunnen de reis voor je boeken. Hiervoor wordt €35,- bij de reissom gerekend. Als je met eigen vervoer komt, raadpleeg dan je routeplanner voor beste route naar het chalet. Je kunt je auto bij het chalet parkeren. We stimuleren carpoolen. Sneeuwkettingen zijn in de Alpenlanden verplicht wanneer de weersomstandigheden daar aanleiding toe zijn.