Trektocht langs bijzondere hutten in de Névache

Lichte trektocht door de Vallée de la Clarée en de Cerces

Vallée de la Clarée is een bij Nederlanders minder bekend natuurgebied in de Hautes-Alpes aan de zuidkant van de Franse Alpen. Doordat het zo afgelegen en ingesloten tussen de bergen ligt heeft het dal zijn oorspronkelijke karakter behouden. Waar het dal versmalt ligt Névache, een authentiek en levendig bergdorp zonder skiliften. Vanaf het moment dat je bent aangekomen in Névache begeef je je in de bergwereld en begint jouw wandelavontuur! We gaan je elke dag verrassen met nieuwe uitzichten, wild stromende beekjes, bloemenvelden, bergmeertjes, watervallen en eindeloze paden. We vinden ons thuis in berghutten waar we op eigen kracht naar toe wandelen. Onze trektocht voert ons met de klok mee om het bovenste gedeelte van de Vallée de la Clarée heen, af en toe op de boomgrens, maar vooral boven de boomgrens. Helemaal achterin het dal lopen we ook nog door het maanlandschap van de Cerces, een groot contrast met de lieflijke Vallée de la Clarée.

We lopen deze tocht aan het begin van de zomer als de bergen volop tot leven komen, één van de mooiste periodes om in de bergen te zijn. De dieren laten zich weer meer zien, de lariksen hebben weer die zachte felgroene jonge naalden en de bloemen bloemen weer volop. We lopen door meerdere vegetatiezones en zijn getuige van de metamorfose van de bomen en planten richting de zomerperiode. Elke dag kunnen we kiezen welke route we het mooist vinden. Je maakt kennis met het huttenleven en de gastvrijheid van het team dat ons verzorgd. Een heerlijke week in dit natuurgebied!

Voor wie

Deze trektocht is voor iedereen met enige wandelervaring in de bergen, die een redelijke conditie heeft en met een lichte rugzak lopen geen bezwaar vindt. In deze tijd van het jaar zijn de hutten bemand, zodat we alleen wat extra kleding, toiletspullen en een lakenzak mee hoeven te nemen. In deze week ga je genieten van een fijne balans tussen veel buiten zijn, prettige afstanden en mooie routes. Er is elke dag voldoende tijd om om te staren, schrijven of nu écht het boek van je nachtkastje uit te lezen. Een week met gegarandeerd een groot berggevoel en mooi evenwicht tussen inspanning en ontspanning.  We overnachten in prachtig gelegen authentieke berghutten. Daar waar mogelijk slapen we op meerpersoons kamers, anders op een slaapzaal.

Programma

Elke dag hebben we de keuze uit meerdere routes naar de volgende hut, dus het programma is flexibel.

zaterdag | Heenreis vanuit Nederland met de trein of eigen vervoer

De reis vanuit Nederland naar Névache is een van contrasten. Vanuit het vlakke land reis je hemelsbreed 850 km naar het zuiden, van zeeniveau naar 1600 meter in de bergen in 1 dag! Als je wat vaker reist is dat niet zo bijzonder meer maar als je nog ’s stilstaat en bedenkt wat er allemaal ‘langs komt’ terwijl je onderweg bent, word je toch even stil…
We spreken af in Névache, een klein dorpje met een eeuwenoud kerkje en karakteristieke huizen. Het diner wordt met een grote glimlach geserveerd 🙂

Overnachting in Névache op 1600 meter

zondag | Op naar het eerste bergmeer

Na het heerlijke ontbijt stijgen we over een makkelijk pad naar Lac Cristol, ons eerste bergmeer van deze week. Na een welverdiende pauze vervolgen we onze weg min of meer op hoogte blijvend naar onze eerste overnachtingsplek, de knusse Refuge Buffère. De hut ligt in een mooi hooggelegen dal met alpenweides die begin zomer vol met bloemen staan. Liefhebbers kunnen ‘s middags nog een korte wandeling maken naar Lac de Privé, idyllisch gelegen in de kom onderaan de steile hellingen van Pointe de Buffère.

Ongeveer 650 meter stijgen, 200 meter dalen en 8 km lopen in 4 uur
Overnachting in Refuge Buffère op 2076 meter

maandag | Onderlangs de imposante kalkwanden van de Tête Noire

Over bloeiende alpenweiden stijgen we rustig naar de eerste col van vandaag, de Col de Buffère. Grote kans dat we onderweg begeleid worden door het schrille gefluit van de marmotten. Op de col hebben we een schitterend uitzicht op de Ecrins en haar besneeuwde hoge toppen. We vervolgen onze weg onderlangs de imposante kalkwanden van de Tête Noire naar Vallon de la Moulette waar de pitte klim naar Col de Roche Noire (2693m) begint. Eenmaal tussen de rotstorens door hebben we voor het eerst zicht op de dolomietachtige bergen van de Cerces. Langs de beek en door alpenweiden dalen we af naar Refuge du Chardonnet.

Ongeveer 770 meter stijgen, 620 meter dalen en 12 km lopen in 5 uur
Overnachting in Refuge du Chardonnet op 2227 meter

dinsdag | Een turkoois meer tussen grijze bergen

We herhalen het recept van gisteren en lopen over bloeiende alpenweides met grazende schapen naar onze eerste col van de dag, de Col du Chardonnet. Min of meer op hoogte blijvend lopen we door naar Col des Béraudes (2781m), waar we een schitterend zicht hebben op de imposante wand van de Pointe des Cerces. Hier hebben we ook een grote kans op steenbokken en roofvogels! We worden beloond met een afdaling naar het prachtige blauwgroene gekleurde Lac de Béraudes, schitterend gelegen in een grijze kom van bergen. Na de lunch dalen we af naar de Clarée en volgen die stroomopwaarts over almweides naar Refuge des Drayères. De hut ligt helemaal achterin het dal en is een heerlijke plek om 2 nachten te blijven.

Ongeveer 900 meter stijgen, 850 meter dalen en 12 km lopen in 6 uur
Overnachting in Refuge des Drayères op 2180 meter

woensdag | Het maanlandschap van de Cerces

Vanochtend stoppen we alleen het hoognodige in onze rugzak, want we maken een dagwandeling door het Cerces massief. Dit is ook een uitgelezen kans op een halve of zelfs een hele rustdag, het is per slot van rekening vakantie 😉
Op het gemakje volgen we we na het ontbijt de Clarée verder omhoog door het steeds smaller en ruiger wordende dal. Na het passeren van Lac de la Clarée wordt de omgeving weer groener en staan we al snel bovenop Col des Rochilles (2500m). Het is een ruime col met een paar meertjes, waar het bij goed weer heerlijk vertoeven is. Vanaf hier maken we een rondwandeling naar Lac en Col des Cerces (2574m), schitterend gelegen in het maandlandschap rondom de Pointe des Cerces!

Ongeveer 600 meter stijgen en dalen en 13 km lopen in 5 uur
Overnachting in Refuge des Drayères op 2180 meter

donderdag | Idyllische bergmeertjes

We beginnen de dag met een zoektocht in het afgelegen Brune zijdal naar de idyllische bergmeertjes Lac Rond en Lac Long en misschien dat we zelfs nog wel even doorlopen naar Lac des Muandes. Na een pauze bij één van deze meertjes zoeken we een doorsteek naar de Clarée rivier. We volgen de rivier een stukje stroomafwaarts, maar al snel slaan we linksaf en klimmen we naar het balkon hoog boven de rivier. Over dit balkon lopen we heerlijk genietend van de vergezichten verder naar de gezellige Refuge Ricou op de flanken van Pic du Lac Blanc. Op het zonnige terras kunnen we heerlijk bijkomen en overzien we ook een groot gedeelte van onze route van de afgelopen dagen.

Ongeveer 550/650 meter stijgen, 600/700 meter dalen en 10/13km lopen in 4-5 uur
Overnachting in Refuge de Ricou op 2115 meter

vrijdag | Nog één keer een ruig dal verkennen

Achter de Refuge Ricou stijgen we over een rug richting Les Gardioles. Gestaag gaan we omhoog en kijken steeds verder uit over de Vallée de Clarée. Aangekomen bij Lac du Serpent houden we pauze en genieten we nog één keer volop van de omgeving en de uitzichten. Na een korte afdaling naar Lac Laramon pikken we het pad over het balkon hoog boven de Clarée weer op en dalen we langzaam af naar Névache.

Ongeveer 350 meter stijgen, 850 meter dalen en 12 km lopen in 4 uur
Overnachting in Névache op 1600 meter

zaterdag | Terugreis vol herinneringen…!

Na een laatste Frans ontbijt nemen we afscheid van de bergen en elkaar. Onderweg naar huis komen de herinneringen en prachtige momenten weer langs. Langzaam komen ons ‘kikkerlandje’ en de zeespiegel weer in zicht …

Heen- en terugreis

Je kunt met elkaar in de auto makkelijk naar Névache rijden. Vanuit Utrecht is het 1100 kilometer. Bijna recht naar het zuiden rijdend kom je via België en Luxemburg in Frankrijk en via Dijon en Lyon ga je bij Grenoble de Alpen in. Via de Lautaretd aal je af naar Briançon, linksaf richting Névache tot aan het einde van de weg: daar begint je reis. Kom je liever met openbaar vervoer, vraag dan aan ons wat de beste verbinding is.