Zeilen en sneeuwschoenwandelen met Noorderlicht

8-daagse avontuurlijke zeil & sneeuwschoenwandelreis langs de Noorse Fjorden

Noorwegen is een ware speeltuin voor de avontuurlijke sneeuwwandelaar. Vanaf het schip kan je de beklimmingen en afdalingen al zien. Tochten op sneeuwschoenen met zicht over de fjorden met als beloning een afdaling tot aan zee. Dit is Noorwegen op z’n best!

We vliegen met een lijnvliegtuig naar het dichtstbijzijnde vliegveld en rijden vervolgens naar de haven waar het zeilschip ligt. Hier beginnen we met ons avontuur waarin we twee experts combineren. Een schipper op zee en onze International Mountain Leader op land. Onderweg varen we door de mooiste fjorden in het Hoge Noorden:

  • tijdens reis 1 (vertrek op vrijdag 28 februari) varen we van Steigen naar Lofoten
  • tijdens reis 2 (vertrek op zaterdag 8 maart) varen we van Lofoten naar Senja

Met de flexibiliteit van een boot komen we op de meest bijzondere plekken en kunnen we op zoek naar de beste sneeuw.

Voor wie

Deze unieke reis wordt voor jou een ultieme week sneeuwwandelen en zeilen als je geniet van actieve vakantie, met veel buiten zijn en verrassende ‘wauw’-momenten tijdens de zeil- en dagtochten. We lopen met een lichte dagrugzak en het grote genieten van buiten in de natuur wordt gecombineerd met een volpensions verblijf op het zeilschip. Het is van alle gemakken voorzien zodat jij optimaal kan genieten. Tijdens het verblijf aan boord vind je het niet erg een handje te helpen en sta je klaar voor elkaar. Ben je nieuwsgierig aangelegd? Onze gids en de crew delen graag hun kennis van de geschiedenis van de omgeving, over sneeuw én wat jij maar wilt weten!

Verblijf en eten

De ‘Moondance’ is een custom-built Koopmans, ontworpen door Dick Koopmans en gebouwd bij Koopmans Kasko’s in Sneek. Het schip is één van mooiste zeiljachten die je zal vinden in de Noorse fjorden. Aan boord zijn 7 goede bedden voor gasten, een ruime kajuit, een nette wc en warme douche. Verder zijn er opbergruimtes voor de spullen van het sneeuwschoenwandelen en verwarming door het hele schip. Perfect voor expedities in het hoge Noorden. De schippers Olivier en Luuk kijken er naar uit om je te ontvangen en mee te nemen op dit onvergetelijke avontuur.

Gebied

We verkennen in deze week de prachtige kuststreek langs verschillende Noorse fjorden. Het gebied is alleen bereikbaar per boot en biedt een eindeloze variatie aan tochten en terrein. De bergen in de regio zijn 800-1300 meter hoog en ideaal voor dagtochten. Er zijn prachtige fjord-landschappen, kusteilanden en ruige alpiene toppen in het binnenland. De variaties en microklimaten die hierbij horen maken van de regio een betrouwbare sneeuwbestemming. Naast het sneeuwschoenwandelen aan de kust is er ook toegang tot een droger, kouder, continentaal sneeuwpakket verder landinwaarts. Gezien de veranderlijkheid van het Noorse weer, is dit goed om te weten om optimaal gebruik te maken van de weer- en sneeuwcondities. Februari en maart zijn geweldige maanden met voldoende daglicht, lage temperaturen voor poeder én een grote kans om het noorderlicht te zien.

Het Scandinavisch Hoogland is een bergketen die van ‘noordoost naar zuidwest’ over het Scandinavische schiereiland loopt. Beneden liggen de bekende fjorden. Vergeleken met andere gebergten zijn die van Noorwegen niet erg hoog maar vanwege de  noordelijke ligging en het vochtige klimaat is er veel sneeuw. Dit maakt het ideaal terrein voor sneeuwschoenwandelen. Er is altijd een comfortabele weg omhoog en naar beneden  te vinden maar er zijn ook uitdagende mogelijkheden voor liefhebbers van ‘ontspannen door inspannen’. Een gevarieerd terrein voor ieder niveau! De International Mountain Leader die meegaat, zoekt tochten die bij het niveau en de wensen van de groep passen en houdt daarbij rekening met veiligheid en comfort. 

Crew

Net als op onze andere reizen gaat er een International Mountainleader van Bergwandelen.com mee op de reis. Luuk & Olivier zijn de kapiteins van de Moondance Expedition en een van hen is de schipper tijdens onze sneeuwwandelweek. Je zal hen altijd lachend achter het roer zien staan. Ze hebben vele, vele zeemijlen gevaren op de ‘Moondance’. 

Programma

Dag 1 | Ontmoeting met de crew

Na de landing op het kleine vliegveld van Narvik Evenes ontmoet je de crew voor de komende week. We gaan met de lijnbus naar Harstad, waar we bij de bushalte opgehaald worden door de schipper. De koffie en thee staat dampend klaar en we nemen even de tijd om ons rustig te installeren, tas uit te ruimen en een bed uit te kiezen. We doen een voorstelronde, de gids en crew vertellen wat over zichzelf en vooral hun manier van werken. En we bespreken de globale planning voor de week. Het plan is afhankelijk van het weer dus flexibiliteit is onze kracht. Aansluitend doen we een veiligheidsronde aan boord. Als er nog voldoende zonlicht is dan kan er nog een kleine wandeling op het land worden gemaakt. Als er geen zonlicht meer is maar Noorderlicht zouden we de hele nacht door kunnen lopen.

Dag 2 | De eerste tour-dag

We worden wakker op de boot met de geur van verse koffie en zicht op de eerste tour. Na een goed ontbijt laden we het materiaal in de bijboot en gaan aan land. Onze IML-er heeft voor de eerste ochtend een prettige tour om te starten uitgezocht zodat iedereen rustig kan wennen aan het materiaal en de sneeuw. Boven aangekomen worden we beloond met een uitzicht over het indrukwekkende landschap van Noorwegen. Aan het eind van de middag dalen we af tot aan de zee waar de boot ligt te wachten.

Dag 3 t/m 7 | Nog eens 5 volle sneeuwschoenwandeldagen

Dagelijks maken we één of twee beklimmingen en afdalingen op sneeuwschoenen. Aan het eind van de middag maken we een lange afdaling richting de fjord terug naar de Moondance. Voor het diner zeilen we verder en gaan voor anker aan de voet van de volgende tocht. Aan boord worden we goed verzorgd door de bemanning. Elke ochtend staat er een heerlijk ontbijt klaar en kunnen we een lunchpakket maken voor onderweg. Als we aan het eind van de middag terugkeren naar het schip genieten we na onder het genot van ons Moondance-biertje. Tijdens het diner laten we ons verrassen door de dagvangst. De dagen zullen grofweg uit 2 dagdelen bestaan: een halve dag zeilen en een halve dag sneeuwwandelen. Het sneeuwwandelen kan starten en eindigen op één punt maar deze week is de kans op ‘traverses’ vrij groot. We worden afgezet op een startpunt met onze kleine motorboot (deze gebruiken we om naar wal te varen als we voor anker liggen) en weer opgehaald op een andere plek. 

Kunnen we  de berg niet op vanwege harde wind dan kunnen we meestal zeilen. Bij te sterke wind liggen we voor anker of in een haven. Afhankelijk waar we zijn en wat er in de regio te doen is, bedenken we samen een leuke dagbesteding. 

Dag 8 | Terugreis

Na het ontbijt nemen we afscheid van de bemanning en worden we teruggebracht naar het vliegveld. In de avond landen we weer op Schiphol.

Informatie heen- en terugreis

Je ontmoet je reisgenoten in de ochtend op Schiphol. Met een tussenstop in Noorwegen vlieg je naar de dichtstbijzijnde luchthaven, waar je aan het eind van de middag landt. Vanaf de luchthaven word je naar de boot gebracht en ga je aan boord. Op de laatste ochtend word je teruggebracht naar het vliegveld en ‘s middags vlieg je terug naar Amsterdam.