De Italiaanse Alpen op hun best

Geniet van de wilde bergen van het Valmalenco

We maken een adembenemende trektocht door afgelegen dalen, waarbij we ook een markante top aandoen, als de omstandigheden dat toelaten. Het bijzondere is dat juist door het terugtrekken van de gletsjers deze top bereikbaar is geworden voor de ervaren bergwandelaar. Om mee te willen hou je vooral van bergwandelen in ruige gebieden, het lopen over blokken is voor jou zeker niet nieuw. Je comfort ruil je graag voor een paar dagen in voor een afwisselend avontuur met verrassende momenten die je lang bij zullen blijven. We lopen ongeveer 4 tot 6 uur per dag met een rugzak met daarin je spullen voor de hele week.

Espresso, cappuccino, pizzoccheri, bresaola, polenta, trota en de allerbeste vino.. het Valmalenco doet zijn best om zowel de uitwendige als de inwendige mens te verwennen. Een tocht door warme bossen, over alpenweides met verfrissende bergbeken, tot aan een ijzige gletsjerwereld, langs ruige rotswanden, bruisende watervallen, kleine en grote bergmeren en met een blik op wazige verten. Geniet van de rust en rustieke eenvoud zoals dat alleen in Italië kan. Vergaap je aan de woeste bergwereld van Bernina, Monte Disgrazia en Piz Scalino vanaf de Punta Marinelli, waan je bij het vroege ochtendlicht even de eerste mens in het Val Poschiavina. Je pad is afwisselend bezaaid met vlinders en met rotsblokken. Starend naar de Monte Disgrazia in de ondergaande zon op het terras van de Rifugio Cristina, met een genepy in je hand, verlang je naar alweer een volgend avontuur. Ga mee en geniet.

Voor wie

Deze trektocht van hut naar hut is jou op het lijf geschreven als je zowel van lekker eten en drinken houdt als van een sportieve uitdaging in een ruig gebied. Het lopen over blokken is voor jou zeker niet nieuw. Je vindt het heerlijk om de beste wijnen uit het Valtellina te kunnen proeven, maar in de bergen wissel je comfort graag in voor een fantastisch uitzicht op de woeste gletsjers van de Bernina. We lopen 4-6 uur per dag, je rugzak bevat je kleding en snacks voor de hele week.

Accommodatie

In het dal slapen we in een comfortabel hotel met een goede keuken. De berghutten in deze streek zijn nog enigszins klassiek met meerpersoons kamers of slaapzalen met stapelbedden. Je hoeft geen eigen slaapzak mee te nemen, beddengoed ligt voor je klaar in de hutten.

Programma

Als er nog harde sneeuw in het hoger gelegen terrein ligt zijn de paden niet wandelbaar en kiezen we voor een andere route. Deze variant is iets zwaarder dan de basisroute.

zaterdag | Aankomst in Chiesa Valmalenco

We ontmoeten elkaar in Hotel Motta in Chiesa Valmalenco en eten ‘s avonds samen.

Overnachting in Hotel Motta op 800 meter

zondag | Via Lago Palu naar de idyllische Alpe Musella

Na het ontbijt doen we een materiaalcheck en we verzamelen om 9.15 bij het dalstation van de Snow Eagle. We nemen de lift naar het bergstation en wandelen langs het Lago Palu naar de Rifugio Lago Palu. Via de Bocchel de Torno lopen we naar Rifugio Musella temidden van een klein dorpje op een idyllische plek net onder de boomgrens. Het is alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Italië puur.

Ongeveer 480 meter stijgen, 490 meter dalen en 6 km in 4 uur lopen.
Overnachting in Rifugio Musella op 2020 meter

maandag | Een wilde en verlaten gletsjerkom

Wild en verlaten is deze etappe door het Val Scercen. We komen langs een oude mijn en volgen het paadje door de ‘Grand Canyon van het Valmalenco’ langs een wilde gletsjerbeek. Gletsjertongen omzomen de kom waarin we lopen, we passeren een kleine brug en lopen langs een wilde kloof, uitgesleten door het gletsjerwater. Nieuwsgierig komen de geiten even buurten en wij vervolgen onze weg over een morenerug die toegang geeft tot een pad over een groot blokkenveld. Vermoeid maar voldaan komen we aan bij de Rifugio Marinelli.

Ongeveer 793 meter stijgen en 10 km in 6 uur lopen
Overnachting in Rifugio Marinelli op 2813 meter

dinsdag | Het Madonnabeeldje op de Punta Marinelli

We volgen het paadje richting de Vedretta Fellaria, dit is ook de normaalweg naar de Piz Bernina vanuit Italië. Al snel moeten we goed opletten om de markeringen te vinden, en heel af en toe hebben we onze handen even nodig. Dit geldt niet voor de steenbokken die hier wonen, als ware balletdansers bewegen zij zich met groot gemak over de rotsen. De Vedretta Fellaria is inmiddels zover teruggetrokken dat er een meertje is ontstaan. Als we terugkijken hebben we een grandioos uitzicht op de Vedretta en Cima di Caspoggio. Wat een wilde omgeving! Langs de gletsjer zoeken we onze weg naar de rug die ons naar de top van de Punta Marinelli leidt. We worden er verwelkomd door een Madonna beeldje. Italiaanser kan het bijna niet. Bernina, Zupo, Palu domineren ons uitzicht. Via Rifugio Marinelli dalen we af naar Rifugio Carate.

Ongeveer 370 meter stijgen, 550 meter dalen, 6,5 km in 5 uur lopen
Overnachting in Rifugio Carate op 2636 meter

woensdag | Een dag vol contrasten

Vandaag wacht ons een dal vol blokken, waar we onze weg doorheen moeten zoeken. De afdaling loopt door steiler puin en komt uit op de alpenweides boven Rifugio Bignami, ons doel van vandaag. Hier opent zich het uitzicht op het stuwmeer van de Alpe Gera en de grenskam met Zwitserland. We genieten van een rustige middag hoog boven het meer. Hoewel de middag zich natuurlijk prima leent om naar het recent ontstane gletsjermeer met ijsbergen te lopen en de gletsjer aan te raken!

Ongeveer 330 meter stijgen en 560 meter dalen, 4 km in 4 uur
Overnachting in Rifugio Bignami op 2401 meter

donderdag | Alsof we de eerste mens zijn

Vandaag staat er weer een langere etappe op het programma: we omronden het Lago di Alpe Gera, waarbij we diverse indrukwekkende watervallen passeren en mooie vergezichten over het meer hebben. We passeren de karakteristieke almhutten van Alpe Gembre, en slaan af, het langgerekte Val Poschiavina in. Met het tegenlicht van de nog laag staande zon waan je je hier de eerste mens. Aan het einde van het dal dalen we niet af richting Zwitserland maar slaan rechtsaf blokkenterrein in hetgeen ons over de Passa Campagneda leidt. Zou er nog iets over zijn van de Vedretta Scalino? We dalen af langs idyllische meertjes en lopen door almweides naar Alpe Prabello, ‘de mooie weide’, waar Rifugio Cristina op ons wacht.

Ongeveer 600 meter stijgen en 700 meter dalen, 12 km in 6-7 uur
Overnachting in Rifugio Cristina op 2287 meter

vrijdag | Een wandeling met uniek uitzicht

We blijven zolang mogelijk op hoogte door de Alta Via Valmalenco te volgen, om nog zoveel mogelijk te kunnen genieten van de gletsjerwereld aan de overzijde van het dal. Maar dan, onvermijdelijk, dalen we af door het bos, terug naar de auto’s en de bewoonde wereld van Chiesa Valmalenco. Hotel Motta verwelkomt ons.

Ongeveer 1330 meter dalen en 10 km in 5 uur lopen
Overnachting in Hotel Motta op 800 meter

zaterdag | Terugreis

Na een uitgebreid ontbijt nemen we afscheid van elkaar en reizen we terug naar Nederland. Met een achterbak vol mooie momenten en wie weet met een paar fijne flessen wijn.

Informatie heen- en terugreis

Chiesa Valmalenco is per auto goed bereikbaar. Je reist door Zwitserland via Bivio, Julierpas en de Berninapas naar Sondrio. Van daar af is het nog een half uurtje het Valmalenco in. Wij stimuleren carpoolen!

Kom je liever met openbaar vervoer, vraag dan aan ons wat de beste verbinding is.