Haute Route Chamonix – Zermatt

In 2 weken van de Mont Blanc naar de Matterhorn wandelen

Van de wereldbekende Mont Blanc naar de majestueuze Matterhorn, deze huttentrektocht variant van de Haute Route heeft het allemaal! Je passeert 10 van de 12 hoogste toppen in de Alpen, 11 bergpassen, talrijke gletsjers, (stuw)meren, lieflijke bergdorpjes, bloemrijke almen en schitterende alpiene dalen.

Waar

Deze tocht loopt door het hart van de Franse en Zwitserse Alpen: 2 cultureel verschillende regio’s met elk hun eigen taal en architectuur. We verblijven onderweg in prettige bemande hutten boven de boomgrens en af en toe een hotel in het dal.  De weidse uitzichten en de machtige bergen rondom laten langdurige indrukken achter, elke dag in het hart van de Alpen is genieten!

Voor wie

Deze huttentrektocht is geschikt voor iedereen met bergwandelervaring die geen last heeft van hoogtevrees en tredzeker is. Je beschikt ook over voldoende conditie om 6-8 uur in de bergen te wandelen. Doordat we in hutten slapen en eten blijft het gewicht van de rugzak beperkt tot 6 à 7 kg. Bekijk de paklijst, zodat je weet wat je nodig hebt.

Programma

De etappes staan nog niet helemaal vast omdat sommige hutten pas in het voorjaar gereserveerd kunnen worden, maar hieronder alvast op hoofdlijnen wat het plan is:

  • Starten in Chamonix en eindigen in Zermatt,
  • Onderweg doen we ook een paar dorpen aan, waarvan Arolla de bekendste is
  • 13 Wandeldagen plus 1 rustdag halverwege
  • In totaal circa 80 uur lopen, 14.000 hoogtemeters en 220km
  • Gemiddeld dus dagelijks circa 6,5 uur lopen, 1.100 hoogtemeters en 17-18km

Heen- en terugreis vanuit Nederland met de trein of eigen vervoer

Zowel Chamonix als Zermatt zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Met eigen vervoer kun je het beste naar Martigny in Zwitserland rijden, dat ligt op de route naar zowel Chamonix als Zermatt en is vanuit Nederland eenvoudig aan te rijden. Vanuit Martigny zijn zowel Chamonix als Zermatt goed te bereiken met het openbaar vervoer of een taxi.