Haute Route van Chamonix naar Zermatt

In 2 weken van Frankrijk naar Zwitserland. Van de Mont Blanc naar de Matterhorn.

Van de wereldbekende Mont Blanc naar de majestueuze Matterhorn, deze huttentrektocht variant van de Haute Route heeft het allemaal! Je passeert 10 van de 12 hoogste toppen in de Alpen, 11 bergpassen, talrijke gletsjers, (stuw)meren, lieflijke bergdorpjes, bloemrijke almen en schitterende alpiene dalen. Deze wandeltocht brengt je van het ene hoogtepunt naar het andere.

Waar

Deze tocht loopt door het hart van de Franse en Zwitserse Alpen: twee cultureel verschillende regio’s met elk hun eigen taal en architectuur. De weidse uitzichten en de machtige bergen rondom laten langdurige indrukken achter, elke dag in het hart van de Alpen is genieten!

Voor wie

Deze huttentrektocht is geschikt voor iedereen met bergwandelervaring die tredzeker is. Je beschikt ook over een goede conditie zodat 6-8 uur in de bergen wandelen geen probleem voor je is. We slapen en eten in hutten daardoor is het gewicht van je rugzak zo’n 6 à 7 kg. Bekijk de paklijst om te bekijken of je nog iets nodig hebt.

Over deze reis

International Mountain Leader Eddy ‘Al jaren borrelt er een reisplannetje in mijn hoofd om deze bijzondere traverse over de Alpenhoofdkam te lopen. Vele uren dwaalde ik over de kaart. Mijn vriendin Jacqueline – ook gek op de bergen – mee laten denken en samen sfeervolle hutten uitgezocht. De etappes gaan langs de mooiste toppen, gletsjers en meren. Ik kan niet wachten tot mijn plan werkelijkheid wordt en laat je dolgraag meegenieten van deze reis. Je kunt nog mee!’

Verblijf

We verblijven afwisselend in sfeervolle en authentieke hutten boven de boomgrens en hotels in het dal. Hier worden we elke dag verwend met een goed ontbijt en diner door de huttenwaard en zijn team.

Programma

Dag 1 |  Reisdag

We ontmoeten elkaar aan het einde van de middag in Chamonix, een heerlijk bergdorp. Je wordt steeds weer verrast doordat je blik op de witte top van de hoogste berg van West Europa valt, de Mont Blanc! De rest van de avond hoeven we alleen maar te genieten van het zijn in de bergen, lekker eten en rustig acclimatiseren.

Overnachting in Chamonix op 1037 meter hoogte 

Dag 2 | Wennen aan het bergwandelleven

We beginnen deze tocht met een lange tour naar het hooggebergte op de grens met Zwitserland. We kiezen voor een comfortabel loopritme voor iedereen en nemen regelmatig pauze op de mooiste plekken. Zo kunnen we volop genieten van de wondere wereld en wennen aan twee weken bergwandelleven. 

We stijgen 1300 meter, dalen 135 meter en lopen 16 km in 6 uur
Overnachting in Refuge Col de Balme op 2204 meter hoogte

Dag 3 | De gletsjer op aaibare afstand

We laten het zicht op de Mont Blanc nog niet helemaal los. Fenêtre d’Arpette, het hoogste punt van vandaag van 2665 meter krijgen we niet cadeau, maar eenmaal boven zal je versteld staan van een compleet andere wereld. Het is grandioos in alle opzichten!

We stijgen 1100 meter, dalen 1650 meter en lopen 15km in 8,5 uur
Overnachting in Relais d’Arpette op 2665 meter hoogte

Dag 4 | Van hoog naar laag

Als de benen een beetje stram zijn geworden van het klimmen van de afgelopen dagen, dan kun je dat gevoel er vandaag ontspannen uitlopen met weinig klimmen en vooral dalen. We worden de hele dag verwend met uitzichten op de Grand Combin (4314 meter) vanaf de Zwitserse kant. Het is een indrukwekkende berg met meerdere toppen en van alle kanten een eye-catcher. Leuk weetje: we lopen vandaag door Sembrancher, een kleine plaats in het Zwitserse kanton Wallis dat het laagste punt is van onze trektocht. 

We stijgen 200 meter, dalen 1040 meter en lopen 17km in 5 uur
Overnachting in Le Châble op 821 meter hoogte

Dag 5 | Een dag met opties

Vandaag gaan we weer het hooggebergte in. Afhankelijk van waar we zin in hebben lopen we alles of we nemen de lift tot Verbier of zelfs tot 2.200m. Op de wandelpaden heb je verrassend weinig last van het skigebied. Eenmaal boven de boomgrens volgen we een schitterend hoogtepad, het pad van de gemzen, over Col Termin (2650 meter) naar de gezellige hut aan de rand van Lac de Louvie.

We stijgen minimaal 640 meter, dalen 600 meter en lopen 10 km in 4 uur
Overnachting in Cabane de Louvie op 2207 meter hoogte

Dag 6 | Hoger en hoger!

Met het uitzicht op de imposante Dent Blanche (witte tand) die met zijn 4358 meter hoogte boven alle bergen uit prijkt, vergeet je tussen Col de Louvie en Col de Prafleuri bijna dat je zelf op 3000 meter loopt!

We stijgen 800 meter, dalen 380 meter en lopen 13 km in 6,5 uur
Overnachting in Cabane de Prafleuri op 2624 meter hoogte

Dag 7 | Door het gletsjerlandschap

De laatste dag van de eerste week wandelen is ook weer zo’n prachtige hoogalpiene dag omgeven door gletsjers met als hoogtepunt Col de Riedmatten (2919 meter). 

We stijgen 840 meter, dalen 1460 meter en lopen 20 km in 7,5 uur
Overnachting in een hotel in Arolla op 2006 meter hoogte

Dag 8 | Rustdag

Vandaag genieten we van een welverdiende rustdag in Arolla, even bijkomen van alle indrukken van de eerste week en opladen voor de tweede heft van de Haute Route. De liefhebbers kunnen nog een korte ontspannen rondwandeling naar Lac Bleu maken.

Overnachting in een hotel in Arolla op 2006 meter hoogte

Dag 9 | Overnachten naast de gletsjer

We beginnen de tweede wandelweek gelijk met een pittig traject met 2 lange stijgingen en het kan zelfs nog langer als we de aanloop door het dal ook lopen 😉 Voordeel is wel dat we gelijk weer in het ritme zitten en midden in het hooggebergte lopen met als beloning een overnachting pal naast de gletsjers !

We stijgen 1700 meter, dalen 1380 meter en lopen 25 km in 7 uur
Overnachting in Cabane De Moiry op 2825 meter hoogte

Dag 10 | Op weg naar het volgende massief

Na een dag met vooral stijgen volgt nu een dag met vooral dalen. Het is inmiddels het bekende ritme van de Haute Route, je ontkomt niet aan het oversteken van de dalen om van het ene naar het andere massief te komen. 

We stijgen 650 meter, dalen 1800 meter en lopen 19,5 km in 7 uur
Overnachting in Auberge Alpina op 1675 meter hoogte

Dag 11 | Dit uitzicht gaat nooit vervelen

Vandaag kiezen we voor de langere variant naar Gruben, zodat we een extra nacht hoog in de bergen kunnen slapen. We lopen over één van de mooiste uitzichtpaden in de Alpen via Hotel Weisshorn, een groot excentriek hotel in Victoriaanse stijl, naar Cabane Bella Tolla. Hier kunnen we ‘s avonds uitgebreid verder genieten van het schitterende uitzicht.

We stijgen 1000 meter, dalen 330 meter en lopen 16 km in 5 uur
Overnachting in Cabane Belle Tolla op 2346 meter hoogte

Dag 12 | Het hoogste punt van de tocht

Het voordeel van slapen in Cabane Bella Tolla is dat we onderweg de Bella Tolla (3.025m) kunnen beklimmen, het hoogste punt van de tocht en één van de beste uitzichtpunten in de Alpen!

We stijgen 700 meter, dalen 1220 meter en lopen 12 km in 4,5 uur
Overnachting in een hotel in Gruben op 1822 meter hoogte

Dag 13 | De laatste grote pas

We kunnen het einde van de tocht ruiken, de Matterhorn is in zicht! Maar eerst nog de laatste keer een grote pas over om in het laatste dal te komen. 

We stijgen 1150 meter, dalen 1850 meter en lopen 18 km in 7 uur
Overnachting in een hotel in St Niklaus op 1127 meter hoogte

Dag 14 | De laatste overnachtingsplek boven de boomgrens

Nog één keer stijgen we flink voor de grote finale over de Europaweg naar onze laatste overnachting hoog in de bergen.

We stijgen 1300 meter, dalen 160 meter en lopen 12 km in 5 uur
Overnachting in Europa Hut op 2265 meter hoogte

Dag 15 | De finale !

Dit wordt een mooi toetje, over een mooi pad lopen we al genietend van de uitzichten naar het eindpunt van onze 2-weekse tocht. Een waardige afsluiting van deze schitterende 2 weken!   

We stijgen 850 meter, dalen 1510 meter en lopen 23 km in 7 uur
Overnachting in een hotel in Zermatt op 1.606 meter hoogte

Dag 16 | Reisdag       

Na een heerlijk ontbijt nemen we afscheid van de bergen en elkaar. Onderweg naar huis komen de herinneringen en prachtige momenten weer langs. 

Heen- en terugreis vanuit Nederland

Met openbaar vervoer

Zowel Chamonix als Zermatt zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Voor Chamonix zijn er zelfs 2 opties, door Frankrijk of door Zwitserland (via Martigny).

Met de auto

Met eigen vervoer kun je het beste naar Martigny in Zwitserland rijden, dat ligt tussen Chamonix en Zermatt en is vanuit Nederland eenvoudig aan te rijden. Vanuit Martigny zijn zowel Chamonix als Zermatt goed te bereiken met het openbaar vervoer.