High peaks of Africa, Mount Kenia & Kilimanjaro

Beklim de twee hoogste bergen op het Afrikaanse continent

Hoog boven de savanne van Oost-Afrika reiken twee kolossale bergen tot aan de hemel en vormen het dak van Afrika: Mount Kenia en natuurlijk Kilimanjaro. Dit is je kans om beide bergen in één reis te beklimmen. Uiteraard doen we dit op een manier die je van ons gewend bent: via de minder betreden paden. Op Mount Kenia trekken we via de Chogoria route aan de oostkant naar de hoogste wandeltop, Point Lenana (4985 meter), en lopen langs de prachtige Sirimon route naar de noordwestzijde van de berg. Op Kilimanjaro kiezen we voor de Northern Circuit route, een tocht die door relatief weinig trekkers wordt bewandeld. En omdat we er toch zijn, bezoeken we een van de beroemde nationale parken die Tanzania rijk is waar we hopen wilde dieren zoals leeuwen en luipaarden te kunnen spotten.
  • Beklim de twee hoogste bergen van Afrika
  • Trekken via weinig bewandelde routes
  • Aanschouw de laatste gletsjers op het Afrikaanse continent
  • Bezoek aan een schitterende nationaal park met leeuwen, luipaarden en veel meer wild

De combinatie van Mount Kenia en Kilimanjaro is wat ons betreft een logische keuze. Mount Kenia is een van Afrika’s mooiste bergen, met woeste rotsformaties, glinsterende bergmeertjes en wilde dieren. De berg kent veel minder bezoekers, maar is toch zeer toegankelijk. Verschillende routes leiden naar het massief, met Batian en Nelion als de hoogste toppen (5199 en 5188 meter). Deze pieken zijn alleen te doen voor rotsklimmers. Vlak naast Nelion ligt de wandelberg Point Lenana op 4985 meter hoogte. Vanaf de top heb je uitzicht op de scherpe rotspunten van boven de 5000 meter en de Lewis gletsjer.
Na Mount Kenia reizen we door, via Nairobi en Arusha, naar de noordelijke kant van Kilimanjaro. De meeste beklimmingen op Kilimanjaro (Marangu, Lemosho en Machame) worden gedaan vanaf de zuidelijke flanken. Deze routes zijn druk, er is weinig tot geen wild en is bovendien kwetsbaarder voor slecht weer. Het is meer dan de extra reistijd waard om de wilde en relatief rustige Northern Circuit route te doen. Geacclimatiseerd klimmen we gestaag naar de hoogste top op Kilimanjaro, Uhuru, met 5895 meter het hoogste punt van het Afrikaanse continent.
De beklimming van de Peaks of Africa vieren we in Lake Manyara National Park, waar we kans hebben om groot wild te zien waaronder leeuwen, giraffen, olifanten en vele soorten antilopen.

Voor wie

Hou je van een echte fysieke uitdaging? En heb je je altijd afgevraagd wat het is om op grote hoogte te staan? Dan is deze combinatiereis wellicht iets voor jou. Je beklimt beide bergen met een dagrugzak, maar je zult de hoogte zeker voelen. Tijdens de tocht spenderen we de meeste nachten in de tent. Met doorzettingsvermogen, een avontuurlijke instelling en een goede conditie kun je deze uitdaging zeker aan. Weet je het nog niet helemaal zeker? Bel, app of chat met ons en we overleggen graag persoonlijk met je of deze reis iets voor je is.

Verblijf

Tijdens de trektocht slapen we in 2-persoons lichtgewicht tenten. Ons lokale team op de berg tovert iedere dag heerlijke verse maaltijden op tafel. Als we niet op trektocht zijn, slapen we in tweepersoons kamers in comfortabele hotels en lodges. De maaltijden in de bewoonde wereld zijn niet bij de reissom inbegrepen.

Programma

Het gaat hier om een avontuurlijke reis.  Zoals op al onze reizen gaat een ervaren bergwandelgids mee die zorg draagt voor jouw beleving van de bijzondere natuur van Afrika, een goede organisatie en afstemming met de lokale gidsen. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De gidsen kunnen zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

1 | Vlucht naar Nairobi (1700 m)

KLM vliegt direct vanuit Amsterdam naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Hier spenderen we een nacht en beginnen meteen met acclimatiseren. De stad ligt op een hoogte van 1700 meter.

Overnachting in een hotel in het westelijke deel van Nairobi

2 | Transfer en beklimming Mount Longonot (2780 m)

De eerste stop is Mount Longonot National Park, slechts anderhalf uur rijden van Nairobi. Deze brede stratovulkaan is een markante berg bedekt met lage begroeiing, ideaal voor zoogdieren als zebra’s, giraffen en buffels. Deze dag is gepland als extra acclimatisatiedag. We slapen op 2200 meter en klimmen naar bijna 2800 meter. Het is een prachtige kraterwandeling waarbij de een hele ronde maakt op de kraterrand. Beter kun je een inloopdag niet krijgen!

Wandelen 14 km, stijgen 790 m, dalen 105 m, looptijd 6 uur
Kamperen aan de voet van Mount Longonot op 2200 m

3 | Transfer naar Chogoria en trekking naar Meru Bandas (2900 m)

We rijden in de vroege uren van Mount Longonot naar Chogoria. Na de lunch in Chogoria rijden we met het team naar de toegang van Mount Kenya National Park en na de formaliteiten door naar een hoogte van ongeveer 2500 meter. Hier stappen we uit en lopen naar de hutten van Meru Bandas. De accommodatie is simpel maar comfortabel en je kunt vanaf hier een eerste glimp opvangen van het Mount Kenya massief. ‘s Nachts komen dikwijls olifanten en buffels op bezoek.

Wandelen 7 km, stijgen 500 m, dalen 100 m, looptijd 2 uur
Slapen in gedeelde kamers in Meru Bandas

4 | Trekking naar Lake Ellis (3450 m)

We lopen verder op de onverharde weg richting de hoge pieken. Na 6 kilometer gaan we van de weg af en bezoeken een van de hoogste watervallen in het nationale park, Nithi Falls. Vanaf daar trekken we naar het schitterende bergmeer Lake Ellis. Er is voldoende tijd om de directe omgeving te verkennen, inclusief een acclimatisatiewandeling naar Mugi Hill (3541 meter). De uitzichten vanaf dit punt zijn fenomenaal.

Wandelen 11,5 km, stijgen 720 m, dalen 170 m, looptijd 4 uur
Kamperen aan de oevers van Lake Ellis

5 | Trekking naar Lake Michaelson Camp (3970 m)

We beginnen met een kort klimmetje over een pas en lopen vervolgens geleidelijk naar de 4000 meter grens. De tocht voert door de heather zone, met de voor Oost-Afrikaanse zo typische vegetatie waaronder Giant Lobelia en Giant Heather. Als het pad weer samenkomt met de standaard Chogoria route komen de hoge toppen van het Mount Kenia massief in het zicht. Vervolgens verlaten we de normale route weer en dalen af naar het spectaculaire Lake Michaelson. Het meer wordt omringd door steile rotswanden. Je kunt zelfs voor een (ijskoude) dip gaan!

Wandelen 7,5 km, stijgen 800 m, dalen 280 m, looptijd 3,5 uur
Kamperen in Minto’s Camp

6 | Trekking naar Minto’s Camp (4290 m)

Een kort maar pittige klim leidt naar de voet van Point Lenana, ons doel voor morgen. Om goed te acclimatiseren spenderen we een nacht in Minto’s Camp, een schitterende plek met een aantal kleine bergmeertjes, ook wel tarns genoemd. Er is voldoende tijd voor een middagwandeling, of om lekker te relaxen en te genieten van het uitzicht op de vele toppen van het Mount Kenia massief.

Wandelen 4,5 km, stijgen 430 m, dalen 110 m, looptijd 2,5 uur
Kamperen in Minto’s Camp

7 | Beklimming Point Lenana (4985 m) en trek naar Shipton’s Camp (4230 m)

Vandaag is zonder twijfel de zwaarste dag op Mount Kenia. Rond zonsopgang vertrekken we richting de top van Point Lenana. Na twee kilometer wordt het pad steeds steiler en we beginnen de hoogte nu echt te voelen. Via de oostflank van Lenana bereiken we de markante Austria hut (4790 meter), die in 1973 is gebouwd door de Österreichische Alpenverein. Het is de hoogste volwaardige hut op Mount Kenia en wordt vooral gebruikt door klimmers die voor de hoge rotstoppen gaan. Het is een korte wandeling naar Point Lenana van waar je een 360 graden uitzicht hebt op de lagere delen van de berg. De afdaling naar Shipton’s Camp is lastig. Het steile terrein heeft een harde ondergrond met kleine steentjes, waardoor je gemakkelijk uitglijdt. Nabij het kamp wordt het beter en aangekomen in Shipton’s Camp kun je terugkijken op een prachtige dag. Vanaf dit kamp zie je pas echt hoe indrukwekkend het Mount Kenia massief is. De kathedraalachtige rotspieken domineren het uitzicht. Voor een goede nachtrust kamperen we in dit kamp. Er is weinig ruimte in de hut en ‘s nachts is het vaak rumoerig door de trekkers die vroeg omhoog gaan.

Wandelen 7,5 km, stijgen 695 m, dalen 755 m, looptijd 5 uur
Kamperen in Shipton’s Camp

8 | Trekking naar Old Moses Camp en transfer naar Nairobi

Het is een heerlijke afdaling langs de Sirimon route naar Old Moses Camp, waar onze chauffeurs op ons staan te wachten voor de transfer naar Nairobi. Onderweg lunchen we in Nanyuki en vervolgen we onze weg naar Nairobi.

Wandelen 13,5 km, stijgen 155 m, dalen 1000 m, looptijd 4,5 uur
Overnachting in een hotel in het zuidelijke deel van Nairobi

9 | Vlucht naar Arusha en transfer naar Moshi

Een korte directe vlucht brengt ons naar Kilimanjaro Airport, nabij Arusha. Het is een kleine twee uur rijden naar Moshi, de uitvalsbasis voor alle beklimmingen op Kilimanjaro.

Overnachting in een hotel in of nabij Moshi

10 | Transfer naar Londorossi Gate en trek naar Mti Mkubwa (2750m)

Vanuit Moshi vertrekken we direct naar de Londorossi gate, die zich op 1800 meter hoogte bevindt. De rit van drie uur gaat over een onverharde weg die langs het dorp Sanya Juu voert, wat ons de gelegenheid geeft om de lokale bevolking te ontmoeten. Na het voltooien van de nationaal park formaliteiten brengen we je naar het beginpunt van de eerste etappe op 2350 meter. We lopen door het regenwoud omhoog en hebben de kans om zwart-witte franjeapen en de diadeemmeerkat te zien. De bomen zijn bedekt met een laag mos en geven het bos een mystieke sfeer.

Wandelen 5 km, stijgen 450 m, dalen 0 m, looptijd 2,5 uur
Kamperen in Mti Mkubwa Camp

11 | Trekking naar Shira 1 Camp (3550m)

Naarmate we hoger richting Shira Camp 1 klimmen, verandert het landschap drastisch van groen, dicht regenwoud naar droog moorland (de Hagenia zone). Het desolate plateau is begroeid met de markante lobelia’s en wordt gekenmerkt door bleke fauna en flora, evenals stoffige zandduinen. We lunchen bij de Scott Fisher memorial. Onderweg steken we meerdere kleine beekjes en de Shira Ridge (3.600 m) over en dalen uiteindelijk af naar Shira Camp 1.

Wandelen 6,5 km, stijgen 550 m, dalen 50 m, looptijd 4 uur
Kamperen in Shira Camp 1

12 | Trekking naar Moir Camp (4160m)

Op dag drie steekt de route het Shiraplateau over van Shira Camp 1 naar Shira Kamp 2, waar we lunchen. Hier overnachten wandelaars die de 9-daagse versie van het Northern Circuit doen. De wandelaars die de 8-daagse tocht doen trekken echter verder naar het oosten, door de ‘Tuin van de Senecios’ en daarna door de afro-alpiene zone. Uiteindelijk kom je uit bij het prachtige Moir Camp, met zicht op mooie rotsformaties en de hogere regionen van het Kibo massief.

Wandelen 10,5 km, stijgen 670 m, dalen 60 m, looptijd 6 uur
Kamperen in Moir Camp

13 | Trekking naar Buffalo Camp (4020m)

De vierde dag begint  met een vrij steile klim vanuit Moir Valley. Hier hebben wandelaars de mogelijkheid om een kleine omweg te maken naar de top van Little Lent Hill op 4375 meter hoogte, voordat ze terugkeren naar het Northern Circuit. Daarna volgt de route een reeks van klimmetjes en afdalingen langs de noordelijke flanken van Kibo, richting Buffalo Camp op een hoogte van 4020 meter. Deze etappe biedt schitterende panoramische uitzichten over de vlaktes ten noorden van de Kilimanjaro, die zich uitstrekken tot aan de grens van Kenia en Tanzania. Rond lunchtijd kom je aan bij Buffalo Camp, waar je de gelegenheid hebt om te ontspannen na een inspannende wandeling.

Wandelen 10 km, stijgen 270 m, dalen 410 m, looptijd 4 uur

14 | Trekking naar Third Cave Camp (3940m)

We beginnen de dag met een klim naar de heuvelrug van Buffalo, gevolgd door een afdaling naar het Pofu Camp, waar meestal de lunch wordt geserveerd. De route gaat daarna oostwaarts verder langs de noordelijke hellingen, richting de Third Cave op 3940 meter hoogte.

Wandelen 5,5 km, stijgen 50 m, dalen 130 m, looptijd 2 uur
Kamperen in Third Cave Camp

15 | Trekking naar School Hut Camp (4740m)

De dag begint met een geleidelijke klim omhoog en over het zadel dat zich uitstrekt tussen de pieken van Kibo en Mawenzi. Vervolgens gaan we verder in zuidwestelijke richting naar de School Hut, gelegen op 4740 meter hoogte. Bij aankomst bij de School Hut wordt er een vroeg diner geserveerd, omdat je veel vroeger dan normaal opstaat voor de topdag morgen. Zorg ervoor dat je al je spullen organiseert voor de komende uitdaging, waaronder warme kleding, waterflessen, snacks, een hoofdlamp en een camera, voordat je je slaapzak inkruipt.

Wandelen 4 km, stijgen 800 m, dalen 0 m, looptijd 3,5 uur
Kamperen in School Hut Camp

16 | Beklimming Uhuru Peak (5895 m) en afdaling naar Millennium Camp (3800m)

Omstreeks 23:30 uur word je gewekt met warme thee en koekjes, waarna je aanvangt met de steile beklimming van de Kibo-hellingen onder de dekking van duisternis. Je eerste checkpunt is de Hans Meyer Cave, waar je even pauzeert. De klim wordt steiler naarmate je Gilman’s Point nadert (5681 meter), dit zal ongeveer 5-6 uur na vertrek vanaf School Hut zijn. De route naar Gilman’s Point is uiterst steil en de beklimming verloopt gestaag. Vervolgens volgt een tocht langs de kraterrand naar Uhuru Peak. Op de top blijven we even om foto’s te maken en van het uitzicht te genieten, voordat we terugkeren naar Stella Point en afdalen via een lang, rotsachtig pad naar het Millennium Camp.

Wandelen 13,5 km, stijgen 1155 m, dalen 2095 m, looptijd 10-11 uur
Kamperen in Millennium Camp

17 | Afdaling naar Mweka Gate en rijden naar Arusha

We dalen verder af naar de Mweka Gate, maar vergis je niet. Het is nog steeds meer dan 2000 meter afdalen. We nemen afscheid van ons lokale team en rijden via Moshi naar Arusha voor een welverdiend bed, heerlijke maaltijd en wellicht wat verfrissende drankjes.

Wandelen 11,5 km, stijgen 0 m, dalen 2140 m, looptijd 5-6 uur
Overnachting in een guesthouse in Arusha

18-19 | Transfer naar en verblijf in Lake Manyara National Park

Op een paar uur rijden van Arusha ligt Lake Manyara Nationaal Park. Bekend om boomklimmende leeuwen, is dit de perfecte plek om te relaxen en te reflecteren op de fantastische beklimmingen die zijn gemaakt in de afgelopen twee weken. We verblijven in een mooie safarilodge die van alle gemakken is voorzien. Je hebt de mogelijkheid om meerdere keren het nationale park te verkennen met de kans spectaculair wild te zien zoals luipaarden, olifanten, Kaapse buffels en vele soorten antilopen. De safari activiteiten en national park fees zijn niet bij de reisprijs inbegrepen, zodat iedereen zelf de ideale safari kan samenstellen.

Overnachting in een safarilodge in Lake Manyara National Park

20-21 | Transfer Kilimanjaro International Airport en vlucht naar Amsterdam

De ochtend is nog vrij te besteden in het nationale park. In de loop van de middag rijden we terug naar Kilimanjaro Airport voor de avondvlucht terug naar Nederland. Met een hoofd vol herinneringen, komen we de volgende dag vroeg in de morgen aan in Amsterdam en reizen we terug naar huis.

Verlenging

Behoefte aan meer safari- en/of relaxtijd? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden voor één of meer dagen verlenging.

Vluchtinformatie

Er zijn dagelijks vluchten tussen Schiphol en Kenia / Tanzania. Een directe vlucht vanaf Schiphol naar Nairobi duurt ongeveer 8,5 uur, de terugvlucht vanaf Kilimanjaro International Airport maakt een tussenstop en duurt ongeveer 11,5 uur. De vlucht tussen Nairobi en Kilimanjaro International Airport duurt ongeveer 1 uur. Houd er rekening mee dat de vluchtkosten niet bij de reisprijs zijn inbegrepen.