Op ontdekkingstocht in de Haut-Ubaye in de Zuidelijke Franse Alpen

Een week struinen in de Haut-Ubaye, rondom de Chambeyron

De Haut-Ubaye is een schitterend dal in de Provençaalse Hoge Alpen dat bij Nederlanders wat minder bekend is. Het ligt tussen 2 Franse natuurparken in, het regionale natuurpark Queyras en het nationale park de Mercantour, en wordt gedomineerd door de scherpe rotstoppen van het Chambeyron Massief. Door de afgelegen ligging en het ontbreken van steden en grote dorpen heeft de streek zijn eigen karakter kunnen behouden en is er alleen kleinschalig toerisme.

Tijdens deze huttentrektocht verkennen wij het gebied rondom de Chambeyron. We trekken door de ruige bergen in het niemandsland op de Italiaanse en Franse grens en verkennen tijdens onze rondtocht niet alleen de Haute-Vallée de l’Ubaye, maar ook een stukje van de Queyras en het Italiaanse Valle Maira. Onderweg slapen we niet alleen in berghutten, maar ook in gîtes. Deze gîtes zijn wat comfortabeler dan de berghutten en liggen in de twee hoogste gelegen gehuchten van de Haute-Vallée de l’Ubaye, Fouillouse en Maljasset (beiden op 1.900m). Deze gehuchten vormen in de zomer ook de uitvalbasis voor de herders die in deze streek nog volop actief zijn en ’s zomers samen met hun kuddes hoog in de bergen verblijven.

Hoogtepunten

  • Ruige bergen in het niemandsland op de Frans-Italiaanse grens
  • Twee schitterende valleien met hooggelegen gehuchten
  • Grote kans op gemzen, steenbokken en roofvogels
  • Mediterrane sfeer en bergcultuur

Voor wie

Spreken de kernwoorden jou aan? Avontuurlijk. Ruig. Puur. Romantiek. Uitzichten. Ben je daarnaast ook nog fit en heb je een flexibele instelling dan is deze reis op je lijf geschreven! Doordat we in hutten eten en slapen blijft het gewicht van de rugzak beperkt tot 6 à 7 kg. Bekijk de paklijst, zodat je weet wat je nodig hebt.

Programma

Het programma is afhankelijk van de weersomstandigheden en terreincondities. We zijn vroeg in het seizoen dus in de hogere regionen zijn de hoeveelheid resterende sneeuw en de conditie daarvan bepalend voor de uiteindelijke routekeuze. Onderstaand dagoverzicht geeft een indicatie van de route en de te verwachten inspanning.

1 | Heenreis naar de Ubaye

Aan het eind van de middag / begin van de avond verzamelen we in Larche, een gehucht op 1.700m net voor de gelijknamige col op de grens met Italië. Tijdens het diner maken we kennis met elkaar en bespreken we de tocht.

Overnachting in Larche op 1700 meter

2 | Op naar de eerste gîte

De eerste klim is altijd even wennen, maar gelukkig maakt de mooie omgeving het klimmen een stuk lichter. We volgen de bekende Europese lange afstandsroute GR5 via Col de Mallemort (2.560m) met z’n oude verdedigingswerken naar de Haut-Ubaye. Vanaf Col du Vallonnet dalen we af naar het gehucht Fouillouse, waar we in een comfortabele gîte overnachten. De gîte heeft ook een heerlijk terras met uitzicht waar we gaan genieten van onze welverdiende drankjes.

Circa 6 uur lopen, 1.000m stijgen en 800m dalen
Overnachting in Fouillouse op 1900 meter

3 | Marmotten walhalla

Vanuit Fouillouse beginnen we op ons gemak aan de klim naar Refuge de Chambeyron (2.630m). Onderweg nemen we alle tijd om van de schitterende uitzichten te genieten. De hut ligt in een prachtige arena van bergen en de natte grasgebieden rondom de hut zijn een walhalla voor de bergmarmotten. Na een lekkere lunch bij de hut, de hartige galettes zijn de specialiteit van de huttenwaardin, maken we ’s middags een prachtige rondwandeling langs de meertjes boven de hut.

Circa 3,5 uur lopen, 750m stijgen en 10m dalen
Overnachting in Refuge de Chambeyron op 2630 meter

4 | De koningsetappe

De langste dag, maar ook de meest indrukwekkende dag. We lopen de hele dag door het alpiene niemandsland op de grens van Frankrijk en Italië. We beginnen de dag met een klim via het kleurrijke Lacs des Neufs Couleurs naar Col de la Gypière (2.948m) op de grens met Italië. Daarna lopen we via 2 cols in Italië naar Col de Marinet (2.787m), waar we weer de grens met Frankrijk oversteken. Om de dag af te sluiten met een schitterende afdaling naar Maljasset.

Circa 7 uur lopen, 800m stijgen en 1.500m dalen
Overnachting in Maljasset op 1900 meter

5 | Uitzichtbalkon op de Chambeyron

Vandaag maken we een dagwandeling vanuit Maljasset. We hebben meerdere opties, maar het meest logische is om te kiezen voor een col op de grens met de Queyras, zoals Col Girardin (2.6770m). Vanaf de kam hebben we een goed uitzicht op de Brec en de Aiguille de Chambeyron, de bergen die we bijna de hele reis steeds zien. Terug kan via dezelfde weg als heen of met een langere slinger door de Queyras. We sluiten weer een mooie wandeldag af met een drankje in de heerlijke tuin achter de gîte.

Circa 3,5-7 uur lopen, 750-1.250m stijgen en 750-1.250m dalen
Overnachting in Maljasset op 1900 meter

6 | Overnachting in het Italiaanse Val Maira

Via een iets andere route lopen we Italië weer in. De brede en platte Col de Maurin (2.637m) vormt een ideale lunchplek op de grens met Italië. Vanaf hier is het alleen nog maar afdalen door een prachtig dal met continue een schitterend uitzicht op Val Maira. Ons einddoel voor vandaag is Rifugio Campo Basso in Chiappera.

Circa 6 uur lopen, 750m stijgen en 1.000m dalen
Overnachting in Rifugio Campo Bass op 1650 meter

7 | De laatste col, terug naar Frankrijk

Om terug te komen bij ons beginpunt in Frankrijk moeten we nog één keer een col over. Via een rustig aanloop door het bos lopen we over heerlijke almweides naar Col de Sautron (2.697m). Op deze pas genieten we nog een laatste keer van de weidse uitzichten over de Franse en Italiaanse Alpen. Maar dan is het toch echt tijd om af te dalen naar Larche, waar we op het terras met voldoening terugkijken op een heerlijke wandelweek in de prachtige Zuidelijk Franse Alpen.

Circa 7 uur lopen, 1.150m stijgen en 1.100m dalen
Overnachting in Larche op 1700 meter

8 | Terugreis naar Nederland

Na de laatste overnachtingen in de bergen en een goed ontbijt is het tijd om terug naar Nederland te reizen.

Informatie heen- en terugreis

We stimuleren carpoolen, vraag ons naar de mogelijkheden als je hier meer over wilt weten. Kom je met het openbaar vervoer dan reis je via Gap (trein) naar Barcelonetta (bus).