Op ontdekkingstocht in de Haut-Ubaye in de Zuidelijke Franse Alpen

Een week struinen in de Haut-Ubaye, rondom de Chambeyron

De Haut-Ubaye is een schitterend dal in de Provençaalse Hoge Alpen dat bij Nederlanders wat minder bekend is. Het ligt tussen 2 Franse natuurparken in, het regionale natuurpark Queyras en het nationale park de Mercantour, en wordt gedomineerd door de scherpe rotstoppen van het Chambeyron Massief. Door de afgelegen ligging en het ontbreken van steden en grote dorpen heeft de streek zijn eigen karakter kunnen behouden en is er alleen kleinschalig toerisme.

Tijdens deze huttentrektocht op de grens van de lente en de zomer verkennen wij het gebied rondom de Chambeyron. We trekken door de ruige bergen in het niemandsland op de Italiaanse en Franse grens en verkennen tijdens onze rondtocht niet alleen de Haute-Vallée de l’Ubaye, maar ook een stukje van de Queyras en het Italiaanse Valle Maira. Onderweg slapen we niet alleen in berghutten, maar ook in gîtes. Deze gîtes zijn wat comfortabeler dan de berghutten en liggen in de twee hoogste gelegen gehuchten van de Haute-Vallée de l’Ubaye, Fouillouse en Maljasset (beiden op 1.900m). Deze gehuchten vormen in de zomer ook de uitvalbasis voor de herders die in deze streek nog volop actief zijn en ’s zomers samen met hun kuddes hoog in de bergen verblijven.

NB: Deze huttentrektocht maakt deel uit van een tweeluik in de Zuidelijke Franse Alpen. De andere huttentrektocht is iets zuidelijker, zie: Op ontdekkingstocht in de Mercantour in Zuidelijke Franse Alpen. Door deze twee wandelreizen te combineren ontstaat een wandelreis van twee weken.

Hoogtepunten

  • Vroeg in het wandelseizoen, dus heel veel bloemen en grote kans op besneeuwde bergen en passen
  • Ruige bergen in het niemandsland op de Frans-Italiaanse grens rondom twee schitterende valleien
  • Grote kans op gemzen, steenbokken en roofvogels
  • Mediterrane sfeer en bergcultuur

Voor wie

Spreken de kernwoorden jou aan? Avontuurlijk. Ruig. Puur. Romantiek. Uitzichten. Ben je daarnaast ook nog fit en heb je een flexibele instelling dan is deze reis op je lijf geschreven! Doordat we in hutten eten en slapen blijft het gewicht van de rugzak beperkt tot 6 à 7 kg. Bekijk de paklijst, zodat je weet wat je nodig hebt.

Programma

Het programma is afhankelijk van de weersomstandigheden en terreincondities. We zijn vroeg in het seizoen dus in de hogere regionen zijn de hoeveelheid resterende sneeuw en de conditie daarvan bepalend voor de uiteindelijke routekeuze. Onderstaand dagoverzicht geeft een indicatie van de route en de te verwachten inspanning.

1 | Zaterdag

Aan het eind van de middag / begin van de avond verzamelen we in Larche (1.700m). Tijdens het diner maken we kennis met elkaar en bespreken we de tocht.

2 | Zondag

Via Col de Mallemort (2.560m) naar Fouillouse (1.900m)
Circa 6 uur lopen, 1.000m stijgen en 800m dalen

3 | Maandag

Rustige klim naar Refuge de Chambeyron (2.630m), ’s middags is er tijd om de omgeving boven de hut te verkennen
Circa 3,5 uur lopen, 750m stijgen en 10m dalen

4 | Dinsdag

Via het kleurrijke Lacs des Neufs Couleurs naar Col de la Gypière (2.948m), dan via 2 cols in Italië naar Col de Marinet (2.787m) en vervolgens naar Maljasset (1.900m)
Circa 7 uur lopen, 800m stijgen en 1.500m dalen

5 | Woensdag

Dagwandeling vanuit Maljasset (1.900m) naar Col Girardin (2.6770m) en/of Col Tronchet (2.630m)voor een goed uitzicht op de Brec en de Aiguille de Chambeyron
Circa 3,5-7 uur lopen, 750-1.250m stijgen en 750-1.250m dalen

6 | Donderdag

Via Col de Maurin (2.637m) de grens met Italië over en afdalen naar Rifugio Campo Basso (1.650m)
Circa 6 uur lopen, 750m stijgen en 1.000m dalen

7 | Vrijdag

Via Col de Sautron (2.697m) terug naar Frankrijk en Larche (1.700m)
Circa 7 uur lopen, 1.150m stijgen en 1.100m dalen

8 | Zaterdag

Na de laatste overnachtingen in de bergen en een goed ontbijt is het tijd om terug naar Nederland te reizen.

Informatie heen- en terugreis

We stimuleren carpoolen, vraag ons naar de mogelijkheden als je hier meer over wilt weten. Kom je met openbaar vervoer dan reis je via Gap (trein) naar Barcelonetta (bus).