Trektocht langs onbemande hutten in de stilte van Combe de By

8-daagse trektocht langs onbemande hutten en bivaks

Op de grens van de herfst en de winter lopen we door Combe de By in de Aosta Vallei. Geografisch bevindt de vallei zich aan de Italiaanse kant van de Mont Blanctunnel, midden tussen de hoogste bergen van Europa, zoals de Mont Blanc, de Cervino of Matterhorn, de Monte Rosa en de Gran Paradiso. Dwars door het dal stroomt de Dora Baltea die wordt gevoed door de enorme gletsjers van de Mont Blanc en de Gran Paradiso.

Voor wie

Deze reis is echt iets voor jou als je geniet van lange dagen wandelen in de bergen. Naast de bergwandelpaden voel je je comfortabel tijdens enkele uren in blokkenterrein. Ook ervaar je een minimalistisch verblijf in hutten en bivaks als een ‘plus’ in de beleving van je reis, ‘less is more’. Je vindt het fijn om een handje te helpen om er met elkaar een geweldige reis van te maken!

Het verblijf

Het begin en de afsluiting van deze week is in het authentieke dorp Ollomont, Valpelline. Locanda delle Miniere is oud en er hangen prachtige oude foto’s van de bergen. De bedden zijn goed, het eten uitstekend en het ontvangst warm.
Tijdens de tocht slapen we in onbemande bivacco’s op prachtige plekken in Combe de By. We nemen kookgerei en eten zelf mee om het gevoel van ‘in de bergen zijn’ nog meer te ervaren.

Programma

zaterdag | Aankomst in Ollomont

Als de dagen korter worden en de herfstkleuren op het allermooist zijn, gaan wij naar het verstilde Valpelline in Italië. Als je de snelweg af bent, worden het steeds meer bergen, meer bochten, minder bewoning en meer natuur. Net na het gehucht Ollomont ligt onze Locanda delle Miniere op 1400 meter. Een prachtig, oud huis van waaruit de start van onze trektocht morgenochtend door de tuin begint.
Aangekomen staat er heerlijke wijn of een biertje voor je klaar en voel je je direct thuis.

Overnachting in Locanda delle Miniere op 1400 meter

zondag | Een dag in twee op weg naar heel mooi

Vandaag is een dag met twee gezichten. We vertrekken vanuit Ollomont en stijgen het stuk dat we pas aan het einde van de week weer naar beneden gaan. ‘Rustig aan’ is de mantra tot we na slechts 5 kilometer bij de Rifugio Champillon uitkomen. Maar wel met 1000 hoogtemeters! In de weide rondom de hut is het goed bijkomen van de eerste inspanningen. Wil je nog een stukje omhoog voor ander uitzicht? De Col de Champillon (2709 meter) ligt binnen handbereik met 2 kilometer heen en terug én 300 hoogtemeters. Licht bepakt voelt het als ‘another walk in the park’ na de inspanning van de ochtend. Op de pas worden we beloond met heel veel mooie vergezichten. Eenmaal terug bij Rifugio Champillon gaat de rugzak weer om voor het laatste stukje, eerst dalen en daarna min of meer vlak door het bos naar de onbemande hut aan de bosrand bij Baravex. Voor de hut is het goed toeven met het schitterende uitzicht over het Aosta dal!

Overnachting in Dortoir Baravex op 1900 meter
9,4km, 1000-1300 meter klimmen en 500-800 meter dalen in 5-7 uur 

maandag | Op de uitkijk naar het verre zuiden

Na een prachtige nacht op hoogte in een comfortabele hut is vandaag een heerlijke loopdag over de zuidelijke helling van Combe de By. Met de ruige randen van de bergen die ons omringen en de prachtige verkleuring beneden ons, is het een bijzondere dag. De eenvoud van het bivacco brengt het ‘bergleven’ nog dichterbij.
Voor degene die zin hebben om van het uitzicht te genieten, boekje te lezen of een spelletje te doen, is het voor de bivakhut goed toeven. Als je nog naar een col op 3100 meter wil en over de rand de Zwitserse Grand Combin wil zien, dan kan dat ook.

Overnachting in Bivacco Rosazza Savoie op 2665 meter
11km, 750 meter klimmen in 4 uur + 450 meter klimmen en dalen in 2,5 uur 

dinsdag | De ruige rotswereld boven Rifugio Chiarella

We beginnen de dag met een mooie panorama wandeling waarbij we min of meer op hoogte blijven. Eenmaal aangekomen bij het pad naar Rifugio Chiarella begint de echte klim naar de hut. De hut ligt als een adelaarsnest in de grote kom onderaan de Gran Testa de By (3588 meter). De bemande hut zelf is dicht, maar de oude hut is gewoon open. Tijdens de lunch genieten we van het schitterende uitzicht over de Combe de By en het verderop gelegen Aosta dal.
‘s Middags maken we een mooie wandeling door de voormalige gletsjerkom boven de hut. Als de omstandigheden mee zitten pakken we ook nog een pas of top op de grenskam met Zwitserland mee voor het uitzicht op de grote 4000-ers van de regio: o.a. de Mont Blanc, Grand Combin, Matterhorn.

Overnachting in Rifugio Chiarella op 2979 meter
8km, 850 meter klimmen en 550 meter dalen in 6 uur

woensdag | Genieten in de kom

Vanuit de hut dalen we een stuk en traverseren door de achterwand van de Combe de By. Makkelijk lopen en heerlijk genieten van de indrukwekkende bergomgeving. Een enkele hut, verlaten huis of boeren-onderkomen getuigt van menselijke aanwezigheid in de zomer. Ze zijn allang weer verlaten want de winter is in aantocht. Over een schitterende morenenrug stijgen we naar Bivacco Regondi. Weer zo’n unieke plek waar we ‘alleen op de wereld’ zijn en de kans op steenbokken tegenkomen groter is dan andere mensen tegenkomen. Ons diner, de nootjes, een stukje droge worst en een kop thee maken dit bergleven compleet.

Overnachting in Bivacco Regondi op 2598 meter
10km, 530 meter klimmen en 607 meter dalen in 4-5 uur

donderdag | Het Fenêtre de Durand

Gister liepen we nog over verkleurende alpenweides, vandaag gaan we de hoogte in. Rotsen, ruigte en bivacco Regondi! We stijgen naar het Fenêtre de Durand met een lichte rugzak, op weg naar de oversteek tussen Italië en Zwitserland. Een markante plek met een bijzondere geschiedenis. Als de omstandigheden het toelaten slaan we het pad omhoog richting de Mont Avril in. Eerst nog langzaam stijgend maar al gauw gaat het over een goed pad stijl omhoog, naar 3346 meter. Vanuit deze hoogte overzien we onze route van de afgelopen dagen en blikken vooruit naar de dag van morgen.

Overnachting in Bivacco Regondi op 2598 meter
14km, 1233 meter klimmen & dalen in 7 uur

vrijdag | Kleurenweelde en geur van hars

We waren deze week op grote hoogte maar vandaag is misschien wel de mooiste dag. De steeds kouder, grijzer worden rotsen van de hoge massieven die we doorkruisten, verruilen we voor mossige paadjes, kronkelroutes over een rug en steeds mee kleuren van de begroeiing waar we doorheen lopen. Je waant je in een andere wereld wanneer je ‘de hoek om’ loopt en de Gran Paradiso in de verte ziet liggen, terwijl de geur van hars door de warmte omhoog wordt gedragen. Steenbokken grazen hier, zij zijn de krachtige bewoners van de verlaten rand van Combe de By. We dalen af naar Ollomont, Locanda delle Minierre waar een warme douche het stof en de geur van de bivacco’s wegspoelt. Met een heerlijk glas wijn uit Valpelline sluiten een indrukwekkende herfstweek af en koesteren de herinneringen.

Overnachting in Locanda delle Miniere
17km, 800 meter klimmen en 2000 meter dalen in 8 uur

zaterdag | Sweet memories

Na het ontbijt gaan we uit elkaar. Samen of alleen rijdend is de col de Grand Saint Bernard natuurlijk een indrukwekkende route om te rijden. Wie weet heb je nog wel even tijd om in Aosta een paar echte Italiaanse boodschappen voor thuis te doen. Eenmaal op de snelweg richting Nederland komen de eerste gedachten naar de volgende bergtocht alweer omhoog.

Heen & terugreis

Vanuit Utrecht is het precies 1000 kilometer naar Ollomont. Daarna kan je de auto de hele week laten staan want we komen ook daar weer terug. Vooral het laatste stuk van de reis is prachtig want als je over de Gran San Bernard rijdt, zie je rondom de machtige reuzen van de westelijk Alpen om je heen. We stimuleren carpoolen!