Zillertaler Alpen Traverse

Op de grens van Italië en Oostenrijk

In het zuidwestelijk deel van Oostenrijk, net ten zuiden van Innsbruck, liggen de Tuxeralpen, grenzend aan de Zillertaler Alpen. We lopen het massief in en gaan van dal naar dal, van top naar top op zoek naar het ‘Alpengevoel’. We beginnen in het idyllische boerengehucht Innervals. Onderweg komen we langs beroemde toppen als de Olperer (3476m) en de Gran Pilastro (3515m).

In de bergketen op de grens van Italië en Oostenrijk waan je je ook in de zomer vaak alleen. Onder ruige massieven, langs een grenspaal op de top en door diepe gletsjerdalen gaat deze tocht van hut naar hut. We beginnen vanuit het authentieke Valsertal, vlak bij de beroemde Brennerpas. Door het westelijk deel van de Tuxeralpen trekken we richting de beroemde bergketen van de Zillertaleralpen. We lopen in de warmte van de hoogzomer en genieten van de vergezichten. Hoog boven ons zien we de majestueuze steenarend cirkels draaien. Steenbokken en gemzen maken zich op voor de aankomende winter en dalen nog één keer af naar de grasrijke alpenweiden. Met een hoge gil waarschuwen de marmotten elkaar terwijl wij over de grens van dit Alpenmassief lopen.

Voor wie

Deze trekking is iedereen met enige wandelervaring in de bergen, die een redelijke conditie heeft en met een rugzak lopen geen bezwaar vindt. In deze tijd van het jaar zijn de hutten bemand, zodat we alleen wat extra kleding, toiletspullen en een lakenzak mee hoeven te nemen. De dagetappes hebben een pittig karakter door lengte en het aantal stijg- en daalmeters. De overnachtingen zijn deels in berghotels en deels in berghutten. Daar waar mogelijk slapen we op 2-persoons kamers, anders op een ‘lager’.

Programma

zaterdag | Heenreis vanuit Nederland met de trein of eigen vervoer

Heerlijk ontspannen met de trein vanuit Nederland naar de Zillertaler Alpen reizen. Onze eerste overnachtingsplek is boven in het Wipptal, dus vlak voor de Brennerpas stappen we de ICE uit. Tijdens het avondeten maken we kennis met elkaar en bespreken we de tocht, het genieten kan beginnen!

Overnachting in het Wipptal

zondag | Door het Valsertal via de Alpeinwand naar de Geraerhuette

We beginnen met een korte transfer naar het Valsertal, waarna we via de Alpeinwand naar de eerste hut lopen. Vanuit daar een korte topbeklimming van de Steinernes Lamm (2528m). De Vals is een 6 kilometer lange zijrivier van het Wipptal. Sinds 1942 een officieel beschermd natuurgebied van 35km2 dat in het oosten begrenst wordt door het hooggebergte natuurpark van de Zillertaler Alpen. Een prachtige bloemrijke vallei waarin inmiddels 428 plantensoorten zijn geregistreerd.

Overnachting in de Geraerhuette (2326m), 1200m stijgen, 200m dalen en 12km in 5 uur lopen

maandag | Alpeiner Scharte, via Schrammacher naar het Pfitscher Joch

’s Ochtends klimmen we naar de Alpeiner Scharte, om vervolgens onderlangs een uitloper van de Schrammacher (3410m) richting het Pfitscher Joch (Pazzo di Vizzo) te gaan. Net voorbij de grenspost op de top van het Pfitscher Joch ligt de Pfitscherjoch hut, de oudste private beheerde berghut in Alto Adige (Zuid-Tirol). De overgrootvader van de huidige eigenaar heeft de hut gebouwd in 1888. De hut is enige tijd operationeel geweest als douane kantoor na de Tweede Wereldoorlog. De Schrammacher is na de Olperer de tweede hoogste piek van de Tuxer kam van de Zillertaler Alpen.

Overnachting in het Pfitscherjochhaus (2251m), 800m stijgen, 900m dalen en 11km in 5 uur lopen

dinsdag | Spectaculaire uitzichten op weg naar de Hochfeilerhut

Vandaag naar Hochfeilerhut. Spectaculair uitzicht op de gletsjers en een lange klim aan het einde van de dag. De Hochfeilerhütte is prachtig gelegen tussen de Weisskarferner en Gliderferner, met rondom bergen zoals de Weissspitze, Hochferner, Hoher Weisszint, Niederer Weisszint, Hochwart en Roeteck. En natuurlijk aan de voet van de Hochfeiler (Gran Pilastro) zelf, met 3510m de hoogste berg van het Zillertal-Alpen. Als de tijd en omstandigheden het toelaten wagen we misschien nog een toppoging! Met de Alpen gloed op de achtergrond sluiten we met een schnapps weer een prachtige bergdag af.

Overnachting in de Hochfeilerhut (2715m), 1050m stijgen, 600m dalen en 11km in 4,5 uur lopen (exclusief top)

woensdag | De Gliederferner en Neveser Höhenweg

Vandaag bestaat uit 2 korte etappe’s. ‘s Ochtends steken we eerst de Glierderferner over en beklimmen we de Untere Weisszintscharte (2974m), waarna we afdalen naar Edelrauthütte op het Eisbruggjoch. Na een heerlijke stop in de Edelrauthütte lopen we verder en volgen we de Neveser Höhenweg naar de Chemnitzer Hütte.

Overnachting in de Chemnitzer Hütte (2420m), 500m stijgen, 800m dalen en 14km in 6-7 uur lopen

donderdag | De Stabelerhöhenweg

Langs de Stabelerhöhenweg een dag langs de zuidrand van de Zillertalerbergen. In eenzaamheid, omringd door groene bergen en met fantastische uitzichten op de Centrale Alpen en de Dolomieten bewegen boven de 2500m. De Stabelerhöhenweg is een echte hoog Alpiene klassieker in de Aurina-vallei en Süd-Tirol.

Overnachting in de Schwarzensteinhut (3026m), 1300m stijgen, 700m dalen en 13km in 8 uur lopen

vrijdag | Afdalen na een prachtige traverse naar St Johann in Ahrn

Via een spectaculaire afdaling gaan we richting St Johann in Ahrn. We blikken terug op de kammen waar we de voorbije dagen een indrukwekkende hoge traverse hebben gelopen. In St Johann in Ahrn wacht ons een welverdiende gelegenheid om te proosten. In het dorpsmidden is een klein museum gevestigd in het geboortehuis van de broers Oberkofler. En dichtbij, in het gehucht Mühlegg, is een bezienswaardig privé museum over gesteenten uit de regio te bezichtigen. Als we tijdig uit de bergen in het groen van de dalen zijn dan kunnen we dit nog bezichtigen. Met openbaar vervoer gaan we terug naar het Wipptal voor de afsluitende maaltijd. Daar waar we zijn begonnen, gezellig en gastvrij, gaan we de tour ook eindigen. Tijd om na te genieten.

Overnachting in het Wipptal, 1700m dalen en 8,5km in 4,5 uur lopen

zaterdag | Terug naar Nederland

Ook vandaag is er tijd om na te genieten. Vanuit Steinach brengt het ICE netwerk ons terug in Nederland. De bergen maken nogmaals deel uit van ons uitzicht. En langzaam worden de bergen, middelgebergte, heuvels, bossen en … als het rivierenland zich aandient, wordt het tijd om uit te stappen.

Heen- en terugreis

Er zijn goeie verbindingen met de trein tussen Arnhem en Steinach am Brenner. Op verzoek wordt de treinreis verzorgd. Aan het einde van de reis zorgen we voor vervoer terug naar de startplek. Kom je met de auto, dan heb je in Oostenrijk een (digitaal) vignet nodig, deze is verkrijgbaar aan de grens.