Dagtochten op sneeuwschoenen in Kleinwalsertal

Dwalen door winterlandschappen en de Walser cultuur

In de Allgäuer Alpen, ten Zuidwesten van langlauf- en skispringoord Oberstdorf (D) ligt het Kleinwalsertal. Dit is een bijzonder dal, omdat het geografisch gezien alleen vanuit Duitsland bereikbaar is (Oostenrijkse enclave). Daarnaast is het een bijzonder dal omdat de vroegere Walser bewoners, afkomstig uit het Zwitserse Wallis, zich in de 13e eeuw hier zijn gaan vestigen. Het Kleinwalsertal bestaat uit de dorpjes Riezlern, Mittelberg, Hirschegg en bergdorp Baad en ligt gemiddeld op 1.100m hoogte. In de winter is het een sneeuwzeker dal en wordt ook wel één van de “Schneelöcher” van Oostenrijk genoemd.

Voor wie

Deze winterreis is bedoeld voor bergsportliefhebbers die uitdagende dagtochten willen maken vanuit een vaste standplaats. De dagtochten zijn wisselend van karakter en we wandelen 4 tot 6 uur per dag met lichte dagrugzakken. Ervaring met sneeuwschoenwandelen is niet vereist. Wil jij het Kleinwalsertal optima forma ontdekken evenals de Walser cultuur, dan is deze reis echt een aanrader!

Het verblijf

Het Mahdtalhaus in Innerschwende Riezlern wordt gerund door Thomas Dielmann. Er wordt heerlijk Oostenrijks gekookt waarbij de wildgerechten “aus der Pfanne” de specialiteiten zijn. De hut ligt op een mooie en rustige plek in het Kleinwalsertal. De slaapkamers zijn voorzien van ruime (stapel)bedden met gedeeld sanitair.

Programma

Elke dag maken we een wandeltocht in de prachtige bergwereld van het Kleinwalsertal en genieten we van de schitterende vergezichten over Oostenrijk en Duitsland. We hebben volop keuze uit routes, van licht tot zwaar en van kort tot lang. De gids beslist ter plekke op basis van de weersvoorspelling, ervaring, conditie en interesse van de groep welke route die dag het meest geschikt is. Onderstaand voorbeeldprogramma geeft een indicatie van wat er mogelijk is.

zondag | Aankomst in Oostenrijk

Heenreis van Nederland naar Oostenrijk. Aan het begin van de avond verzamelen we in het Mahdtalhaus, onze uitvalsbasis voor deze week. Tijdens het diner maken we kennis met elkaar en bespreken we de week.

maandag | Schwarzwasserhütte & Gerachsattel

Vanaf de Auenhütte wandelen we licht stijgend door het wonderschone Schwarzwassertal naar Melköde. Daarna klimmen we naar de Schwarzwasserhütte en bekijken we onderweg de indrukwekkende “Wasserfall Schwarzwasserbach”. Na een welverdiende pauze met Kaffee und apfelstrudl stijgen we nog even door naar het Gerachsattel en genieten daar van het uitzicht op Steinmandl, Falzer Kopf, Halekopf en de indrukwekkende Ifen rotsband. Dit is ook een mooie plek om te oefene met onze lawine 3-eenheid. Vervolgens dalen we weer af via Schwarzwasserhütte tot aan Melköde. Midden op de open vlakte laten we de omgeving nogmaals op ons inwerken. De Herzsee ronden we onderlangs en volgen het bospad tot aan de parkeerplaats. Terug in het dal trakteren we onszelf op een hapje en een drankje.

Lengte: 13,5 km / duur: 5 uur / 630m stijgen en 630m dalen.

dinsdag | Gottesacker

We rijden met de bus naar de Auenhütte. Daarna klimmen we door het bos “Rund um den Hohen Ifen” richting Ifenhütte. Nog voor de Ifen cabinebahn steken we het bos in en kort daarna openbaard zich het weidse Gottesacker winterlandschap. In noordwestelijke richting maken we ons eigen spoor tot aan het topkruis van de Hahnenköpfle op 2.080m. Vanaf de top hebben we bij helder weer uitzicht tot aan de Bodensee! Via Gottesacker dalen we af naar de Auenhütte waar we de dag in (après-ski stijl) afsluiten.

Lengte: 9 km / duur: 5 uur / 800m stijgen en 800m dalen.

woensdag | Gamsfuss

Vandaag starten we vanuit bergdorp Baad op 1.200m. Door een prachtig gemend bos lopen we naar de Bärgunthütte op 1.408m. Daarna wordt het bos dichter en gaan we stijgen. De Stierlochalpe is ons eerste mikpunt, daarna de bosrand op 1.750m. Vervolgens lopen we tussen twee rotsbanden door en zetten koers naar Gamsfuss op 2.000m. Uitzicht op de Lechtaleralpen en het plaatsje Schoppernau is onze beloning. Daarna vervolgen we onze weg naar de Bärgunthütte, waar Hüttenwirtin Sabine soep heeft gemaakt met een Jausenplatte. Als de maag gevuld is, wandelen we teug naar Baad.

Lengte: 9 km / duur:5 uur / 820m stijgen en 820m dalen.

donderdag | Halekopf

Vandaag gaan we voor wederom een echte top; de Halekopf met z’n 2.080m. Net als eerder deze week wandelen we vanaf de Alpe-Auen Ifen naar Melköde. Daar aangekomen klimmen we naar de Ifersguntalpe tussen twee Wildruhezonen door. In het verlengde zien we Berlingerköpfle en Halekopf liggen. Wij houden links aan en wandelen door het glooiende open sneeuwlandschap naar de top. Vanaf de top hebben we uitzicht over het Bregenzerwald. Via de noordgraat van de Fellenfluh komen we op de Berlingerköpfle uit. Het topkruis van Hoher Ifen is goed te zien. Daarna dalen we via Melköde af naar het dal.

Lengte: 13 km / duur: 6 uur / 800m stijgen en 800m dalen.

vrijdag | Terug naar Nederland

Na het ontbijt nemen we afscheid van elkaar en gaan we weer terug richting Nederland.

Transport tijdens de reis

Tijdens de reis maken we zo veel mogelijk gebruik van de (gratis) bus in het Kleinwalsertal. Indien nodig kunnen we ons met de aanwezige auto’s verplaatsen.

Heen & terugreis

Oberstdorf is per trein bereikbaar. Vanaf daar kies je buslijn 1 richting bergdorp Baad in het Kleinwalsertal. Bij Riezlern-Unterwestegg stap je over op buslijn 2, uitstappen bij halte Mahdtalhaus. Met de auto is het Kleinwalsertal circa 800 kilometer rijden vanaf Utrecht. We adviseren om te carpoolen.