Dit is de mooiste testreis 😁

Martine Bakker

Martine Bakker

International Mountain Leader

Jantiene van Lingen - Bergwandelen.com

Jantiene van Lingen

Marketing & Communicatie

Maaike Braat - Bergwandelen.com

Maaike Braat

International Mountain Leader

Eddy van Nijnatten - Bergwandelen.com

Eddy van Nijnatten

International Mountain Leader

Werrie Leunissen - Bergwandelen.com

Werrie Leunissen

International Mountain Leader

allard-van-lingen-bergwandelen.com-sept-2019

Allard van Lingen

International Mountain Leader

8-daagse trektocht langs bemande én onbemande hutten op de grens van Zwitserland en Italië.

Voor wie

Jij bent op zoek naar een comfortabel winters en actief avontuur. Je bent fit en bent gewend om 5 tot 7 uur te lopen met rugzak. Ervaring met het wandelen op sneeuwschoenen is niet nodig, een goede conditie wel. Het is een pré als je bergwandelervaring hebt. Bel of chat met ons als je niet zeker weet of je mee kunt.

Over het verblijf

Juist de combinatie van het verblijf in bemande en onbemande berghutten in Zwitserland en Italië maakt deze reis zo bijzonder. Van eenvoudig tot verrassend comfortabel, van hoog naar laag: we maken kennis met de Alpen en de gastvrijheid van de Zwitserse en Italiaanse bergmensen.

Over de maaltijden

Diner en ontbijt wordt voor ons verzorgd in de gemande hutten. In de onbemande Binntalhut verzorgen we het eten met elkaar. We nemen dit zelf mee. Je zorgt zelf voor je lunch en tussendoortjes. Een lunchpakket kun je bestellen in de bemande hutten.

Programma

zaterdag | Reisdag naar de Zwitserse Alpen

Vandaag reizen we op eigen gelegenheid in zo’n 9 uur naar Hospental in de Zwitserse Alpen. Aan het einde van de dag ontmoeten we elkaar voor het diner in Jugendherberge Hospental, gelegen op 1493 meter.

Overnachting: Jugendherberge Hospental

zondag | Te voet naar een onbemande berghut

Genietend van een verlaten witte Zwitserse wereld rijden we in zo’n 1,5 uur naar  de laatste parkeerplaats bij FĂ€ld in het Binntal. Langs de beek lopen we omhoog door de lariksbossen op weg naar de hut. Onderweg absorberen we het prachtige uitzicht over de kom waar de hut ligt, onze eerste onbemande hut gedurende deze tocht. Moe en voldaan zoeken we aan het einde van de dag ons matras op in de ‘lagers’.

700 meter stijgen, 50 meter dalen en 9 kilometer in 5 uur lopen
Overnachting in de Binntalhut

maandag | Optimaal genieten van een bergleven in de sneeuw

Vandaag gaan we een prachtige tour rondom de hut maken. Onderweg duiken we in de sneeuw, maken een sneeuwbivak, oefenen met het gebruik van een lawinepieps en genieten van een kop warme thee in de hut.

300 meter stijgen & dalen en 6 kilometer in 5 uur lopen
Overnachting in de Binntalhut

dinsdag | Warm welkom in Italië na prachtige winterse tocht

Na een korte stijging in oostelijke richting steken we via de Albrunpas de grens met Italië over. We dalen af naar 2220 meter terwijl we langs indrukwekkende massieven lopen. De laatste klim naar de Scatta Minoa op 2599 meter is zeer indrukwekkend. Terwijl we richting de rifugio lopen, zien we mogelijk gemzen of steenbokken die in de winter op zoek zijn naar het schaarse voedsel. Het laatste stuk van de tocht lopen we over het dik bevroren Lago Vannino. Met open armen worden we ontvangen door Barbara en Titiano van de Rifugio Margaroli. We slapen vannacht op eenvoudige kamers in de hut.

650 meter stijgen, 850 meter dalen en 8 kilometer lopen in 7 uur
Overnachting in Rifugio Margaroli CAI

woensdag | Laat je verrassen!

Dalend genieten we van het prachtige, smalle dal waarin de Torrente Vannino zich naar beneden kronkelt. Daar waar de beek zich in het Val Formazza verder een weg naar beneden zoekt, gaan wij richting het laatste dorp van het dal, Riale. In de smaakvol ingerichte herberg Walser Schtuba genieten we van een heerlijk menu met prachtige wijnen. ’s Avonds slapen we in uitstekende bedden op tweepersoonskamers.

250 meter stijgen, 670 meter dalen en 9 kilometer lopen in 6 uur
Overnachting in Walser Schtuba

donderdag | Voel de stilte, sneeuwwandelen over bevroren meer

Op weg naar de hoogste slaapplaats van de reis: Rifugio Claudio y Bruno. In de ochtend voelt het nog koud aan terwijl we langzaam stijgen naar de BĂ€ttelmatt, een alm die omringd wordt door 3000-ers. Aan het einde slaan we linksaf richting het zuidwesten en stijgen tot aan het Lago del Sabbione op 2464 meter. Diagonaal steken we het bevroren meer over en stijgen de laatste 250 meter naar Rifugio Claudio e Bruno: het venijn zit ‘m in de staart. We slapen in deze sfeervolle Italiaanse berghut.

950 meter stijgen, 70 meter dalen en 11 kilometer lopen in 8 uur
Overnachting in Rifugio Claudio y Bruno

vrijdag | Van hoog naar laag

Vroeg in de ochtend maken we ons op om de zonsopgang mee te maken terwijl we onderweg zijn naar het hoogste punt van de reis, de Hohsandhorn op 3182 meter. Bovenaan heb je bij helder weer rondom uitzicht op alle hoge pieken van de westelijke Alpen. Via het Hochsandjoch dalen we af richting het Binntal. Met enig geluk zien we beneden in het dal de krokussen al opkomen en lopen we het laatste deel langs de kronkelende Binn en rijden we terug naar Hospental waar we warm worden onthaald in de vertrouwde jeugdherberg na een week sneeuwwandelen.

550 meter stijgen, 1350 meter dalen en 13 kilometer lopen in 8 uur
Overnachting in Jugendherberge Hospental

zaterdag | Reisdag met nieuwe herinneringen

Na het ontbijt nemen we afscheid en in de auto op weg naar huis kun je nagenieten van een spectaculaire week op de grens van Zwitserland en Italië.