Avontuur in het verborgen land van de Tuva

17-daagse kampeertrektocht – Pilotreis

Wordt 2020 jouw jaar van ‘nieuwe dingen ontdekken?’ Dan presenteren wij op deze pagina een reis speciaal voor jou! Elk jaar organiseren we een pilotreis voor een klein gezelschap. Dit jaar gaan we het authentieke land van de Tuva in Rusland ontdekken. Samen met jou! We zoeken daar een nieuw avontuur tijdens een trekking in het hart van Siberië. Als de omstandigheden het toelaten beklimming we de hoogste berg van Oost-Siberië, Mongun Taiga 3970 meter. Wil je mee? Neem contact met ons op via opreis@bergwandelen.com of bel met ons op 06-18840067.

Waar

Tuva is een klein land gelegen in het centrum van Eurazië continent. Kyzyl is de hoofdstad van de Republiek Tuvan. Het is gelegen in een diepe vallei van de samenvloeiing van twee zijrivieren van de Yenisei – een van de grootste Russische rivieren. Tuva beweert ook bekendheid als het geografische centrum van Azië. In 1964 werd aan de oever van de rivier een monument gebouwd dat de plaats tot centrum van Azië verkondigde. Hoewel Tuva deel uitmaakt van de Russische Federatie, verschilt alles daar enorm van wat gewoonlijk wordt geassocieerd met Rusland.

We zien bijna elk type landschap in Tuva: hoge besneeuwde bergen en grasrijke weiden, diepe taiga en uitgestrekte steppen. De mensen hebben een eigen cultuur, taal, tradities en etnische achtergrond. Deze trektocht biedt je de ontdekking van prachtige gebieden, een hoge top met uitzicht richting de machtige Altaï en verre horizonten, we ontmoeten mensen, van wie velen nog steeds nomaden zijn die rondtrekken met vee. Als je geluk hebt om lokale sjamanen te ontmoeten en ze te laten dansen en zingen, helpen ze je om van alle boze geesten die rondvliegen af ​​te komen. Het hoogtepunt van de reis is de beklimming van Mongun-Taiga. Dit is een fijne begroeide top die kan worden bereikt door de gemiddelde wandelaars. We lopen en paar lange dagen langs steilere, wilde paden waarbij tred-zekerheid verwacht wordt.

Voor wie

Fitte en avontuurlijke bergwandelaars, die niet schrikken van een uurtje (of twee) extra lopen. Je vindt het leuk om een handje mee te helpen met het opbouwen van ons kamp en je haalt plezier uit ‘het onverwachte’.

Programma

1 | Vlucht naar Moskou

We verzamelen op Amsterdam voor ons grote avontuur. We vliegen eerst naar Moskou, hebben daar een korte stop-over en vliegen dan door naar Abakan.

2 | Aankomst bij de bronnen van Shivilig

Bij aankomst in Abakan frissen we ons wat op en stappen in de minibus voor de rit naar het begin van de trektocht, bijna 500 kilometer landinwaarts. Het kamp staat al klaar, niet ver van de geneeskrachtige bronnen van Shivilig.

3 | Op weg naar avontuur

We lopen door prachtige alpenweiden, via een goed paardenpad over een kleine beboste pas naar een open steppe op hoogte omringd door kleurrijke bergen. We waden een ondiepe rivier door en slaan kamp op aan de rand van de steppe-zone bij de ingang van een smalle rivierkloof. Er zijn oude rotstekeningen, Scythische grafheuvels, Turkse stellas (stenen palen) te zien.

Ongeveer 400 meter stijgen, 300 meter dalen en 15 km lopen in 6 uur 
Overnachting in tent op steppe

4 | De verborgen God

We wandelen op de berg Chailag-Mongulek op 2677m om verschillende oude grafheuvels te zien die nog moeten worden uitgegraven. De Tuvans zeggen dat de God van de Salchak’s clan hier verborgen is. We hebben een indrukwekkend uitzicht op de Khemchik-vallei. We dalen de berg af naar het kamp bij de Suglug-Kholash-rivier.

Ongeveer 650 meter stijgen, 500 meter dalen en 8 km lopen in 4 uur
Overnachting in tent 

5 | De verdwenen rivier

Een goed pad ligt over een zachte col bedekt met dwergberk en jeneverbes. We dalen naar de Kurgag Kholash (droge Kholash) rivier. Hij heet droog omdat ie een paar kilometer later onder de grond verdwijnt. We lopen de rivier door over de rotsblokken en dan is er nog een korte wandeling langs de bosrand. Lariksbossen, een prachtig landschap, we genieten van het bijzondere landschap. Het bos eindigt met een korte klim naar een pas waar we de hutten van yak-fokkers kunnen zien. Glooiende, grazige hellingen leiden naar ons kamp bij de rivier de Sir-Buzun.

Ongeveer 600 meter stijgen, 500 meter dalen en 15 km lopen in 6 uur 
Overnachting in tent bij de rivier

6 | De Kemchik-vallei

Wandeling naar de Tarbagannyg-Oy Ridge via een goed paardenpad in het lariksbos. Het is mogelijk om een ​​Tuvan yurt te bezoeken en de lokale gerechten te proberen. Vanaf de top van de bergkam kunnen we terugkijken op de tot nu toe genomen route. Loop naar de Khemchik-vallei. Khemchik is de op een na grootste rivier in Tuva en als de Yenisei een levensader voor de bevolking. We steken de Khemchik over bij de brug en kamperen naast de rivier.

Ongeveer 250 meter stijgen, 600 meter dalen en 11 km lopen in 6 uur 
Overnachting in tent op naast de Kemchik

7 | Struinen

We wandelen door, langs, over de smalle rivier de Chinge-Khem. Dwars door het bos ‘struinen’ we op weg naar ons kamp nabij de Perevalny pas.

Ongeveer 200 meter stijgen, 200 meter dalen en 10 km lopen in 5 uur 
Overnachting in tent op steppe

8 | De witte massieven van de Ak-Oyuk

We starten met een relatief steile wandeling in het bos waarna een lange makkelijke wandeling door de tundra op hoogte om de Perevalny-pas over te steken op 2740m. De pas is gemarkeerd met “ovaa” – een heilige plaats bestaande uit een rotsachtige piramide met lompen op houten palen. Rechts zien we het witte massief van Ak-Oyuk, 3604m, de op een na hoogste berg van Tuva na Mongun-Taiga. Vanaf de bergpas dalen we af naar ons kamp bij Poshtug-Khem, Lariksrivier.

Ongeveer 670 meter stijgen, 500 meter dalen en 16 km lopen in 8 uur 
Overnachting in tent bij de rivier

9 | Eén kilometer hoog

We dalen naar de Poshtug-Khem Rivier om Shui River Valley te bereiken en steken de gelijknamige rivier te paard over. We volgen de vallei en passeren een pittoreske kloof met 1 km hoge wanden. We slaan ons kamp op aan de bosgrens.

Ongeveer 400 meter stijgen, 300 meter dalen en 13 km lopen in 8 uur 
Overnachting in tent nabij het bos

10 | 3333

Vandaag gaan we voor het eerst boven de 3000 meter komen. We beklimmen de makkelijke Bely Klyk tot 3333m, via een prachtige route. Bovenop hebben we een spectaculair uitzicht op de berggroep Uzun-Khem.

Ongeveer 700 meter stijgen, 700 meter dalen en 12 km lopen in 7 uur 
Overnachting in tent nabij het bos

11 | De Mongun Taiga

We starten de dag met een prachtige tocht door de hooggelegen kloof van Uzun-Khem. Het pad zigzagt steil langs vele groene meren via de Uzun-Khem pas op 3100 meter. Vanaf de pas heb je een goed zicht op het witte massief van Mongun-Taiga. We dalen naar de Karga River waar we een truck ons oppikt en ons naar het 30 kilometer verderop gelegen basiskamp aan de voet van de Mongun Taiga brengt.

Ongeveer 500 meter stijgen, 800 meter dalen en 15 km lopen in 6 uur 
Overnachting in tent in het basiskamp

12 | Herstellen en genieten

We lopen in ongeveer 3 uur naar een prachtige camping in een morenenveld bij de noord-oostelijk gelegen gletsjer van Mongun-Taiga.

Ongeveer 400 meter stijgen, 50 meter dalen en 7 km lopen in 3 uur 
Overnachting in tent op camping

13 | Topdag Mongun-Taiga

De beklimming van de Mongun-Taiga, 3970 meter, staat vandaag gepland. We lopen over het gletscherpad over een rotsachtige bergrug boven de gletsjer en klauterend omhoog naar de top. Boven hebben we een prachtig uitzicht op de uitgestrekte Mongoolse steppen en talrijke grote meren, het Altaï-gebergte en de bergen van de Zuidwestelijke Tuva. De weg naar de top vanuit het kamp “In the Moraine Pocket” duurt circa 4 uur. We dalen af naar het kamp voor een kopje thee en gaan naar het basiskamp waar we rond 4 uur aankomen. Daarna rijden we naar het dorp Mugur-Aksy voor een bijzonder verblijf in een homestay met een Siberische banya.

Ongeveer 700 meter stijgen, 1600 meter dalen en 15 km lopen in 9 uur 
Overnachting in homestay

14 | Kyzyl – het geografische middelpunt van Azië

Na het heerlijke ontbijt bij de gastvrije familie rijden we naar Kyzyl. Achterom kijkend zien we de enorme koepel van de Mongun-Taiga langzaam in de verte verdwijnen.

We overnachten in een hotel in Kyzyl

15 | De Tuva cultuur

In Kyzyl kan je een bezoek brengen aan het Nationaal Museum, de Shaman-kliniek en de boeddhistische tempel. De Tuva-cultuur wordt bezongen en uitgebeeld.

We overnachten in hetzelfde hotel

16 | Over de bergen

We vliegen vanuit Kyzyl over de bergen naar Krasnojarsk, een spectaculaire vlucht! Vanuit daar door naar Msokou waar we ‘s avonds de reis afsluiten met een heerlijk diner.

17 | Terugvlucht naar Amsterdam

We nemen afscheid van de indrukwekkende Russische steppen, bergen en de Tuva-cultuur en vliegen in 3,5 uur weer naar Nederland.