Lichte huttentrektocht op sneeuwschoenen in Bregenzerwald

 8-daagse sneeuwwandelreis vanuit een hotel langs twee hutten

Dichtbij Nederland in de sneeuw wandelen kan in het sneeuwzekere Bregenzerwald. Vanuit een hotel en prettige berghutten ‘struinen’ we op de grens van Duitsland en Oostenrijk door de witte wereld. Er zijn meer mensen van de sneeuw aan het genieten, maar wij komen nauwelijks iemand tegen tijdens onze wandelingen. Elke dag genieten van de weidse uitzichten van de noordelijke Alpen in dit sneeuwzekere bergmassief.

Het bijzondere van deze reis in een ‘stille hoek’ aan de noordzijde van het Oostenrijkse Bregenzerwald is de combinatie van 2 inloopwandelingen vanuit een hotel in het dal gevolgd door een 4-daagse huttentrektocht boven de boomgrens langs 2 hutten met gedeeltelijk bagagevervoer. De weidse uitzichten en de machtige bergtorens rondom laten langdurige indrukken achter. Een gebied dat zich niet zozeer als ‘wald’ laat herkennen maar als gebergte dat rondom begrenst wordt door de Allgäu, Kleinwalsertal en het Grote Walserdal. Dichtbij Nederland is deze sneeuwwandelreis een heerlijke ontspanning midden in de winter.

Voor wie

Deze reis op de grens van Duitsland en Oostenrijk is een heerlijke reis als je graag een week in de bergen wilt zijn in relatief weinig reistijd. Elke dag gaan we sneeuw in voor een mooie sneeuwwandeltocht op een ontspannen tempo. Als het weer zich ervoor leent is het altijd ruimte voor een extra pauze en geniet momentje. De zwaarte van de tochten worden in een aantal dagen rustig opgebouwd waardoor er voldoende tijd is om te acclimatiseren. En doordat we altijd 2 nachten achter elkaar in dezelfde accommodatie overnachten is het ook mogelijk om een keer een wandeling over te slaan. Deze reis is zeer geschikt als kennismaking met het sneeuwschoenwandelen.

Verblijf

Vanuit een hotel in het dal en twee comfortabele hutten sneeuwschoenwandelen we op een ontspannen manier door de witte wereld.

Programma

1 | Reisdag

Met de dagtrein vanuit Nederland naar het drielandenpunt aan de oostkant van de Bodensee. Vanuit Bregenz gaat het dan verder met de bus het Bregenzerwald in. Als je met de auto komt, kan je je auto bij het hotel parkeren. We stimuleren carpoolen, als je hier interesse in hebt kun je dit bij het boeken aangeven. Vervolgens is het tijd voor een kennismaking met de gids en de andere reizigers bij het diner, ergens tussen 18 en 19 uur.

We overnachten in een hotel in het dal

2 | Inloopwandeling over almen

Het ‘grote genieten’ is begonnen, we maken een mooie afwisselende inloopwandeling over de almen en bossen onder de Feuerstätterkopf. Onderweg oefenen we met de veiligheidsmaterialen die we mee hebben en voor degene die wil is er ruime achtergrondkennis over de bergen in de winter.

We stijgen en dalen 450 meter en lopen 10 kilometer in 4 uur
We overnachten weer in het hotel in het dal

3 | Boven de boomgrens

Vandaag lopen we op onze sneeuwschoenen naar de eerste hut, het Neuhornbachhaus, terwijl de bagage in de lift omhoog gebracht wordt. Wij kiezen voor langere aanloop door de mooie winterse bossen boven Schoppernau. Als we zijn aangekomen boven de boomgrens is het nog maar een kleine stukje naar het Neuhornbachhaus. In deze gezellige hut kunnen we de klim van ons afspoelen in een ‘bergachtige wellness’ met sauna en jacuzzi.

We stijgen 850 meter en dalen 100 meter, we lopen 8 kilometer in 4 uur
De overnachting is in het Neuhornbachhaus op 1700 meter

4 | In de kom

Het huttenleven komt op gang en je wordt wakker met de geur van verse koffie: vakantie! Vandaag gaan we op de sneeuwschoenen op verkenning in de kom bij de hut. We maken een ontspannen tocht richting een groots massief en verbazen ons over de immense afmetingen.

We stijgen en dalen ongeveer 600 meter en lopen 10 kilometer in 5 uur
We overnachten weer in het Neuhornbachhaus

5 | De doorsteek

Vandaag gaan we op weg naar onze volgende berghut. Sneeuwschoenwandelend over hellingen richting het oosten. Als de omstandigheden goed zijn, gaan we naar de top van de Falzerkopf voor een ‘rondje uitzicht’ over de oostelijke Alpen. Na de col is de afdaling met een grote ‘fun-factor’ geweldig en jolig komen we bij de gemoedelijke Schwarzwasserhut aan. Vanuit hier overzie je het Kleinwalsertal, Oberstdorf en verder de uitlopers van de noordelijke Alpen richting de Allgäu.

We stijgen 500 meter en dalen 550 meter, lopen 7 kilometer in 4 uur
De overnachting is in de Schwarzwasserhütte op 1620 meter

6 | 360 graden uitzicht

Vanuit de Schwarzwasserhütte zijn vele mogelijkheden, wij kiezen er eentje die we het allermooiste vinden en ons ook nog eens beloont met een 360 graden uitzicht! Over de Ifersguntalpe gaan we richting de Hählekopf. Overal lijken doorgangen, geulen en bulten het terrein hetzelfde te maken. Je kunt hier heerlijk door de sneeuw gaan en genieten van de frisse winterlucht. ‘s Middags kan je in de gezellige stube van de hut een boek lezen bij de open haard.

We stijgen en dalen ca. 600 meter, lopen ongeveer 10 kilometer in 5 uur
We overnachten weer in de Schwarzwasserhütte

7 | Over de rand

Op de weg naar de col zie je waarom het bijzonder is dat het Kleinwalsertal van Oostenrijk is: geografisch zou het logischer zijn dat het bij Duitsland hoort. Daar hebben we kort oog voor want de omgeving is wit, witter, witst. Langzaam stijgen we naar de col en dalen af, via de Steinmandl, richting Schoppernau.

We stijgen 400 meter en dalen 1050 meter, lopen ongeveer 8 kilometer in 5 uur
De overnachting is weer in het hotel in het dal

8 | De bergen wachten

Na het ontbijt aanvaarden we de reis terug naar Nederland. Met mooie beelden, fijne wandelingen in de sneeuw en heerlijke maaltijden is het goed weer huiswaarts te gaan, maar … de bergen wachten op een volgend bezoek.