Korte sneeuwschoenwandelreis in Kleinwalsertal

5-daagse midweek sneeuwschoenwandelreis vanuit een berghut

Dichtbij Nederland kun je sneeuwschoenwandelen in het sneeuwzekere Kleinwalsertal. Vanuit een prettige berghut ‘struinen’ we op de grens van Duitsland en Oostenrijk door de witte wereld. Er zijn meer mensen van de sneeuw aan het genieten, maar wij komen nauwelijks iemand tegen tijdens onze wandelingen. Elke dag genieten we van de weidse uitzichten van de Allgäuer Alpen.

Het Kleinwalsertal is om meerdere redenen een bijzonder dal. Het is namelijk een Oostenrijkse enclave in een verder Duits dal dat over de weg alleen vanuit Duitsland bereikbaar is. Daarnaast is het een ook een bijzonder dal omdat de vroegere Walser bewoners, afkomstig uit het Zwitserse Wallis, zich in de 13e eeuw hier zijn gaan vestigen.

Voor wie

Deze reis op de grens van Duitsland en Oostenrijk is een heerlijke reis als je graag een paar dagen in de bergen wilt zijn in relatief weinig reistijd. Elke dag gaan we de sneeuw in voor een mooie sneeuwwandeltocht op een ontspannen tempo. Als het weer zich ervoor leent is het altijd ruimte voor een extra pauze en geniet momentje. De zwaarte van de tochten wordt in een aantal dagen rustig opgebouwd waardoor er voldoende tijd is om te acclimatiseren. En doordat we 3 nachten achter elkaar in dezelfde accommodatie overnachten is het ook mogelijk om een keer een wandeling over te slaan. Deze reis is dus zeer geschikt als kennismaking met het sneeuwschoenwandelen.

Verblijf

We verblijven de eerste nacht in een eenvoudig hotel in het dal, de overige dagen verblijven we in een comfortabele berghut boven de boomgrens van waaruit we op een ontspannen manier door de witte wereld sneeuwschoenwandelen.

Programma

1 | Reisdag

Het Kleinwalsertal is zowel met de trein als met de auto goed te bereiken. We stimuleren samenreizen, als je hier interesse in hebt kun je dit bij het boeken aangeven. Vervolgens is het tijd voor een kennismaking met de gids en de andere reizigers bij het diner, ergens tussen 18 en 19 uur.

We overnachten in een hotel in het dal

2 | Boven de boomgrens

Vandaag lopen we op onze sneeuwschoenen naar de gemoedelijke en comfortabele Schwarzwasserhütte. Wij kiezen voor langere aanloop door de mooie winterse bossen. Onderweg oefenen we met de sneeuwschoenen en de lawine uitrusting die we bij ons hebben. Als we zijn aangekomen boven de boomgrens is het nog maar een kleine stukje naar de hut. Vanuit hier overzie je het Kleinwalsertal, Oberstdorf en verder de uitlopers van de noordelijke Alpen richting de Allgäu.

We stijgen 500 meter en dalen 100 meter, we lopen 8 kilometer in 4 uur
De overnachting is in de Schwarzwasserhütte op 1620 meter

3 | De witte wereld boven de hut

Het huttenleven komt op gang en je wordt wakker met de geur van verse koffie: vakantie! Vanuit de Schwarzwasserhütte zijn vele mogelijkheden, wij kiezen er eentje die we het allermooiste vinden en ons ook nog eens beloont met een 360 graden uitzicht! Over de Ifersguntalpe gaan we richting de Hählekopf. Overal lijken doorgangen, geulen en bulten het terrein hetzelfde te maken. Je kunt hier heerlijk door de sneeuw gaan en genieten van de frisse winterlucht.

We stijgen en dalen ongeveer 700 meter en lopen 9 kilometer in 5 uur
We overnachten weer in de Schwarzwasserhütte

4 | 360 graden uitzicht

Vandaag gaan we dieper Oostenrijk in, sneeuwschoenwandelend over hellingen richting het westen. Als de omstandigheden goed zijn, gaan we naar de top van de Falzerkopf voor een ‘rondje uitzicht’ over de oostelijke Alpen. Na de col is de afdaling met een grote ‘fun-factor’ geweldig en jolig komen we terug bij de Schwarzwasserhütte.

We stijgen en dalen ongeveer 600 meter en lopen 10 kilometer in 5-6 uur
We overnachten weer in de Schwarzwasserhütte

5 | De bergen wachten

Na een laatste ontbijt in de hut pakken we onze spullen in en maken we ons klaar voor de afdaling naar het dal. Als de omstandigheden gunstig zijn pakken we nog een mooie col mee. Na deze laatste wandeling aanvaarden we de reis terug naar Nederland. Met mooie beelden, fijne wandelingen in de sneeuw en heerlijke maaltijden is het goed weer huiswaarts te gaan, maar … de bergen wachten op een volgend bezoek.

We stijgen 200 meter en dalen 600 meter, lopen ongeveer 6 kilometer in 3-4 uur