Op ontdekkingstocht in de Mercantour in de Zuidelijke Franse Alpen

Een week struinen in het hart van de Maritieme Alpen, het nationale park Mercantour

De Maritieme Alpen liggen net boven de Middellandse Zee op de grens van Frankrijk en Italië en zijn een schitterend wandelgebied dat bij Nederlanders wat minder bekend is omdat het zo zuidelijk ligt. Het hart van dit gebergte wordt gevormd door het grensoverschrijdende Europese park Alpi Marittime-Mercantour dat bestaat uit het franse Parc national du Mercantour en het Italiaanse Parco naturale Alpi Marittime. Deze twee parken herbergen een ongekende diversiteit aan landschappen, dieren en planten. Dat komt door de ligging tussen de hoge sneeuwbergen in het noorden en de Méditerranée in het zuiden. De Maritieme Alpen zijn het enige gebergte in Europa waar zowel gemzen, moeflons en steenbokken voorkomen. Bovendien zijn in de Zuidelijke Alpen de lammergier en wolven weer terug van weggeweest.

Tijdens deze huttentrektocht op de grens van de lente en de zomer verkennen wij het hart van het Franse nationale park Mercantour. We trekken door de ruige bergen in het niemandsland op de Italiaanse en Franse grens en de schitterende omgeving rondom de dalen Vésubie en Merveilles. De Vallée de la Vésubie, ook wel het Zwitserland van Nice genoemd, is een voormalig jachtreservaat van de Italiaanse koning Victor Emmanuel II en de Vallée des Merveilles (het dal van de wonderen) is beroemd om zijn 36.000 rotsgravures uit de bronstijd!

NB: Deze huttentrektocht maakt deel uit van een tweeluik in de Zuidelijke Franse Alpen. De andere huttentrektocht is iets noordelijker, zie: Op ontdekkingstocht in de HauteUbaye in de Zuidelijke Franse Alpen. Door deze twee wandelreizen te combineren ontstaat een wandelreis van twee weken.

Hoogtepunten

  • Vroeg in het wandelseizoen, dus heel veel bloemen en grote kans op besneeuwde bergen en passen
  • Ruige bergen in het niemandsland op de Frans-Italiaanse grens rondom twee schitterende valleien
  • Grote kans op gemzen, moeflons, steenbokken en roofvogels
  • Mediterrane sfeer en rotsgravures uit de bronstijd

Voor wie

Spreken de kernwoorden jou aan? Avontuurlijk. Ruig. Puur. Romantiek. Uitzichten. Ben je daarnaast ook nog fit en heb je een flexibele instelling dan is deze reis op je lijf geschreven! Doordat we in hutten eten en slapen blijft het gewicht van de rugzak beperkt tot 5 à 6 kg. Bekijk de paklijst, zodat je weet wat je nodig hebt.

Programma

Het programma is afhankelijk van de weersomstandigheden en terreincondities. We zijn vroeg in het seizoen dus in de hogere regionen zijn de hoeveelheid resterende sneeuw en de conditie daarvan bepalend voor de uiteindelijke routekeuze. Onderstaand dagoverzicht geeft een indicatie van de route en de te verwachten inspanning.

1 | Zaterdag

Aan het eind van de middag / begin van de avond verzamelen we in het gehucht Boréon (1.600m) aan het einde van Vallée de la Vésubie. Tijdens het diner maken we kennis met elkaar en bespreken we de tocht.

2 | Zondag

Via de Agnellière (2.700m) naar Chalet de la Madone de Fenestre (1.903m)
Circa 6 uur lopen, 1.100m stijgen en 800m dalen

3 | Maandag

Via Lac des Prals, Gordolasque en Pas de l’Arpette naar Refuge des Merveilles (2.130m)
Circa 8 uur lopen, 1.400m stijgen en 1.150m dalen

4 | Dinsdag

Via de rotsgravures en Refuge Fontanalbe naar Refuge de Valmasque (2.233m)
Circa 6,5 uur lopen, 900m stijgen en 800m dalen

5 | Woensdag

Via Pas de la Fous (2.828m) op de grens met Italië naar Refuge de Nice (2.232m)
Circa 5,5 uur lopen, 650m stijgen en 650m dalen

6 | Donderdag

Via Col de la Fenestre (2.474m) op de grens met Italië naar Refuge de la Cougourde (2.100m)
Circa 6 uur lopen, 900m stijgen en 1.050m dalen

7 | Vrijdag

Via Col de Maute (2.830m) terug naar Boréon (1.600m)
Circa 6,5 uur lopen, 750m stijgen en 1.250m dalen

8 | Zaterdag

Na de laatste overnachtingen in de bergen en een goed ontbijt is het tijd om terug naar Nederland te reizen.

Informatie heen- en terugreis

We stimuleren carpoolen, vraag ons naar de mogelijkheden als je hier meer over wilt weten. Kom je met openbaar vervoer dan reis je via Nice (trein of vliegtuig) naar St. Martin de Vésubie (bus).