Op sneeuwschoenen de afgelegen Queyras verkennen

Sneeuwschoenwandelreis langs hooggelegen gîtes en berghutten in de Franse Queyras

Parc Naturel Régional du Queyras is een ruige, afgelegen streek in de zuidelijke Franse Alpen tegen de grens met Italië aan. In de winter is de Queyras nog geïsoleerder, want de hoge passen zijn dan gesloten en enige toegang is via de kloof bij Guillestre. In de Queyras liggen een paar hooggelegen authentieke dorpjes, van waaruit we direct op sneeuwschoenen de hoge bergen in kunnen trekken en een mooie trektocht langs afgelegen berghutten kunnen maken. Kortom: vakantie hoog in de bergen!

De Durance kringelt vanaf de Montgenèvre 320km lang door het dal naar beneden. Bij Avignon stroomt ze in de Rhône en verder naar de Middellandse Zee. Vanaf Briançon liggen aan de oostelijke oever de Queyras en aan de westelijke oever de Écrins. Berggebieden van de zuidelijke Alpen met een complexe geologische samenstelling en bijzonder goed bewaarde flora&fauna. Dalen en kommen waar jaarlijks maar weinig mensen komen, bebouwing schaars is en dieren (zelfs wolven) al eeuwenlang hun habitat hebben. Door de zuidelijke liggen kent het gebied ook een groot aantal zonnedagen, de Queyras zelfs meer dan 300 zonnedagen per jaar.

Voor wie

Deze lichte trektocht op sneeuwschoenen wordt voor jou een ultieme week sneeuwschoenwandelen als je geniet van actieve vakantie, met veel buiten zijn en verrassende ‘wauw’-momenten tijdens de tochten. Doordat we tijdens deze trektocht meestal 2 nachten op dezelfde plek slapen blijft het gewicht van de rugzak beperkt. De afstanden tussen de overnachtingsplekken zijn niet heel groot, dus we hebben alle tijd om de verstilde winterse natuur rondom de hut te verkennen. In een lariksbos waar de sneeuw tussen de takken door op de grond kan vallen, struinen we over zelfgemaakte paadjes naar het ‘grote genieten’; over een besneeuwde rug stijgen we naar een plek met mooie vergezichten over de Queyras, maar ook over de Ecrins en de bergen van de Italiaanse Piemonte. Ben je nieuwsgierig aangelegd? Onze gids deelt onderweg graag zijn kennis over de omgeving, sneeuw en wat jij maar wilt weten!

Over het verblijf

Het grote genieten van buiten in de natuur wordt gecombineerd met een verblijf in comfortabele gîtes en echte berghutten.  Als ‘s avonds na het sneeuwschoenwandelen het diner wordt geserveerd, is de dag weer compleet en genieten we na van een heerlijke dag buiten. We slapen op meerpersoonskamers.

Over de maaltijden

Deze sneeuwschoenwandelreis is op basis van volpension. Er wordt elke dag een Frans ontbijt en een heerlijk lokaal diner geserveerd en we krijgen een lunchpakket mee voor de picknick tijdens het wandelen.

Programma

zaterdag | Aankomst in de Queyras

Heenreis van Nederland naar Frankrijk. Aan het eind begin van de avond verzamelen we in Molines-en-Queyras (1.750m), onze uitvalsbasis voor de komende dagen. Tijdens het diner maken we kennis met elkaar en bespreken we de week. Het genieten kan beginnen!

We overnachten in Les Gabelous in Saint-Véran  op 2042 meter hoogte.

zondag | Rustige inloopwandeling vanuit Saint-Véran

Gelegen op 2.042 meter, in het hart van het Regionaal Natuurpark van de Queyras, ligt het bergdorp Saint-Véran. Het staat op de lijst staat van mooiste dorpen van Frankrijk, meteen ook de hoogst gelegen gemeente in Europa. Na de verkenning van Saint-Véran met zijn karakteristieke houten chalets, kruizen en zonnewijzers beginnen we de sneeuwschoenwandelweek met een rustige wandeling door het dal en over de hellingen rondom Saint-Véran.
Onderweg oefenen we met de sneeuwschoenen en de lawine-veiligheid-uitrusting die we elke dag bij ons hebben. Het credo is ‘oefening baart kunst’ en je zult merken dat dat zo is.

Lengte: 10 km / duur: 4 uur / 500 m stijgen en dalen.
We overnachten in Les Gabelous in Saint-Véran  op 2042 meter hoogte.

maandag | Naar Refuge de la Blanche in een indrukwekkende bergkom van 3.000-ers

Vandaag verlaten we de bewoonde wereld en lopen we vanuit Saint-Véran verder stroomopwaarts het dal in. Deze keer met een iets zwaardere rugzak, omdat we nu ook wat spulletjes voor de overnachting bij ons hebben. We stijgen geleidelijk door het prachtige witte dal naar Chapelle de Clausis, een mooie plek voor pauze. Na de kapel lopen we de fabelachtige Cirque de la Blanche in, een schitterende kom van 3.000-ers met helemaal achteraan Refuge de la Blanche (2.500m). Na een lunch bij deze schitterend gelegen hut vertrekken we met een dagrugzak om de kom boven de hut te verkennen en sluiten we de dag af met een heerlijke afdaling door de sneeuw. Wat zullen we vannacht in de hut lekker slapen!

Lengte: 13 km / duur: 6 uur / 800m stijgen en 350m dalen.
We overnachten in Refuge de la Blanche op 2500 meter hoogte.

dinsdag | Over witte hellingen en 2 passen naar Refuge Agnel

Na het ontbijt stappen we weer de witte wereld in en gaan we op weg naar onze eerste pas van deze dag, Col de Saint-Véran (2.844m) op de grens met Italië. Vanaf de col kijken we terug op de route van de afgelopen 2 dagen en hebben we een schitterend uitzicht op de Franse en Italiaanse bergen om ons heen. Vanaf deze col zien we de volgende col al liggen, de iets hogere Col de Chamoussière (2882m). We hebben geen haast en kiezen voor de leukste route naar deze col, zodat we optimaal van onze tijd boven op de wereld kunnen genieten. Op de Col de Chamoussière (2882m) nemen we afscheid van de Blanche vallei en dalen we af in de Agnel vallei, waar we onze overnachtingsplek voor de komende 2 nachten al zien liggen. ‘s middags wandelen we vanuit de hut nog naar de derde col van de dag, Col Agnel, voor een laatste blik op Italië. En met een beetje geluk zien we ook de Mon Viso, met 3841m de hoogste berg in omgeving.

Lengte: 9 km / duur: 5 uur / 600m stijgen en 520m dalen.
We overnachten in Refuge Agnel op 2580 meter hoogte.

woensdag | De afgelegen witte wereld onder de Pain de Sucre

Vandaag maken we een dagwandeling boven de hut en verkennen we de afgelegen witte wereld rondom Col Vieux (2806m) en Col de l’Eychassier (2917m), onder de Pain de Sucre (3210m). In dit witte paradijs hebben we geen vaste route, maar gaan we op zoek naar de leukste afdalingen. Hopelijk in de poedersneeuw, zodat we heerlijk kunnen rennen en buitelen !

Lengte: circa 10 km / duur: 4-6 uur / circa 500m stijgen en dalen.
We overnachten in Refuge Agnel op 2580 meter hoogte.

donderdag | Afdaling naar Molines door de Agnel vallei

We stappen de hut uit en beginnen gelijk aan onze een mooie afdaalroute door de Agnel vallei, heerlijk ontspannen genieten van de witte bergwereld om ons heen! Als we weer rondom de boomgrens zitten maken we nog een uitstapje naar het schitterende dal van het riviertje de Longet. Deze wondere witte wereld ligt op een noordhelling en heeft dus vaak heerlijke poedersneeuw! Na 3 nachten in hutten is het goed vertoeven in Les Arolles, een zeer comfortabele table d’hôtes in het gehucht Rua.

Lengte: 14 km / duur: 5-6 uur / 850m dalen.
We overnachten in Les Arolles in Molines-en-Queyras op 1720 meter hoogte.

vrijdag | De alpenweides rondom uitzicht top Sommet Bûcher

We sluiten onze week op sneeuwschoenen af met één van de mooiste alpenweides van de Queyras waar open plekken en bossen elkaar afwisselen, “trapper” sfeer gegarandeerd! Door het bos stijgen we via Col des Prés de Fromage (de col van de kaasweides) naar Sommet Bûcher (2.250m) Hier zien we niet alleen de route die we de afgelopen week hebben gelopen, maar hebben we ook een prachtig panoramische uitzicht op heel de Queyras, de Mont Viso en de toppen van het Ecrins-gebergte!

Lengte: 12 km / duur: 5 uur / 600m stijgen en dalen.
We overnachten in Les Arolles in Molines-en-Queyras op 1720 meter hoogte.

zaterdag | Vertrek uit de Queyras

Na het ontbijt nemen we afscheid van de Queyras en gaan we weer terug richting Nederland.

Goed om te weten

Deze sneeuwschoenwandelreis staat onder leiding van een ervaren sneeuwschoenwandelgids die de bergen goed kent. Hij leert je het sneeuwschoenwandelen en deelt kennis en kunde tijdens de tocht. De tochten in de bergen vereisen een dagelijkse beoordeling om de optimale route te bepalen. De dag-tot-dagbeschrijving is slechts een voorbeeld van hoe de week eruit kan zien en onder voorbehoud van weer- en andere omstandigheden. De beslissing over de toerenplanning ligt te allen tijde bij de reisleiding.

Reis

Je reist van Nederland met de (nacht)trein naar Mont-Dauphin / Guillestre in Frankrijk, van waaruit je met de bus verder reist naar de eerste overnachtingsplek in de Queyras. Je kunt je treinreis boeken bij www.treinreiswinkel.nl of www.nshispeed.nl. Als je met eigen vervoer komt, raadpleeg dan je routeplanner voor beste route. Je kunt je auto bij het verblijf parkeren. Wij stimuleren carpoolen!