Sneeuwschoenwandelen in het Rätikonmassief

8-daagse sneeuwschoenwandelreis in de Centraal-Oostelijke Alpen van Zwitserland

Vanuit het Zwitserse bergdorpje St. Antönien trekken wij op sneeuwschoenen de Rätikon in. Een massief dat op de grens van Oostenrijk en Zwitserland de natuurlijke afbakening vormt. Van hut naar hut maken we een grandioze tocht door de sneeuw. Regelmatig steken we de grens tussen Zwitserland en Oostenrijk over en speuren over de kam naar de steenbokken die hier hun thuis hebben.

In onze rugzak zit alles om het ultieme vrijheidsgevoel te beleven: we koken op het op hout gestookte fornuis in het ‘Winterraum’ van de hut. Als de lucht helder is zie je miljoenen sterren, terwijl binnen de kachel brandt. Heel soms ontmoeten we een andere sneeuwschoenwandelaar of toerskiër, maar meestal zijn we alleen onderweg. Na een week komen we terug in het Alpendorpje St. Antönien.

Voor wie

Gaat jou hart sneller kloppen van een nieuw en – onder professionele begeleiding – grensverleggend avontuur? In de bergen en dan ook nog eens in de winter? Ja? Lees dan verder wat er nodig is voor deze trektocht. Je hebt een goede wandelconditie nodig en bergwandelervaring is, gezien de te overbruggen hoogteverschillen en de aard van het terrein, aan te raden. Ervaring met sneeuwschoenwandelen is niet nodig.

Het team

Deze reis begeleiden we met twee mensen. Daardoor is er altijd voldoende aandacht voor jou. Je profiteert ook nog eens van heel veel kennis en expertise die zij allebei graag met je delen. Daarnaast leren wij graag van elkaar en vinden we het verreikend om tijdens deze unieke winterse weken kennis aan elkaar over te dragen met als doel jou mooiste tocht te laten beleven!

Over het verblijf

Wij starten en eindigen onze reis in een sfeervolle accommodatie in het Zwitserse dorpje St. Antönien. De andere nachten slapen we in onbemande hutten en ter afwisseling genieten we één keer van de luxe van een berghut.

Over de maaltijden

De maaltijden op de eerste en de laatste dag worden voor ons verzorgd. De dagen dat we in de onbemande hutten overnachten, eten we lichtgewicht maaltijden die we zelf meenemen en samen bereiden. Je zorgt zelf voor de snacks en tussendoortjes die je lekker vindt om onderweg te eten.

Programma

zaterdag | Aankomst in Küblis en verplaatsing naar St. Antönien

Met de dagtrein reis je vanuit Nederland naar Zwitserland. Op het kleine station van Küblis kun je de bus nemen naar Sankt Antoniën of in overleg reis je het laatste stukje mee met een mede reiziger die met de auto komt. Kom je met eigen vervoer dan kan je je auto in het dorp parkeren. We stimuleren carpoolen. Als je hier interesse in hebt kun je dit aangeven als je gaat boeken. We starten de reis met het diner.

Verblijf is in Sankt Antönien op 1459 meter hoogte

zondag | Over de grens naar de Tilisunahut

Als we het eten en de materialen verdeeld hebben, verlaten we de Sankt Antönien en starten onze trektocht. In de richting van Gruoben zien we de grotten waar dieren en mensen zich in vroegere tijden konden verbergen. Je krijgt er het gevoel van dwalen door een grote bergkom. We steken de grens met Oostenrijk over en zien de Tilisuna-Hütte al liggen. Een prettige en warme hut. We smelten sneeuw en koken met elkaar onze maaltijd. ‘s Avonds kijk je je ogen uit met de sterrenhemel gecombineerd met de stille witte bergwereld.

Lengte: 10 km / duur: 6 uur / 500 m klimmen en 600 m dalen
Verblijf is in de Tilisuna-Hütte op 2211 meter hoogte

maandag | Acclimatiseren en genieten van de Zwitserse kant van de Rätikon

Na een ontspannen ontbijt laten we het meeste van onze rugzak in de hut en gaan we lekker lichtgepakt op pad voor een dagtocht. De gids kent de regio op zijn duimpje, kijkt naar de sneeuw en weersomstandigheden en maakt een verrassingroute waar we bij goed weer van de Silvretta tot aan de Alpenhoofdkam de bergtoppen kunnen zien.

Lengte: 10 km / duur: 4 uur / 600 m klimmen en 600 dalen
Verblijf is in de Tilisuna-Hütte op 2211 meter hoogte

dinsdag | De Oostenrijkse kant van de Rätikon

We gaan vandaag vroeg uit de veren! We laten de hut weer schoon achter en stijgen aan de oostkant van de Sulzfluh. Aan de Oostenrijkse kant van de Rätikon zie je langgerekte hellingen naar het noorden lopen. Daarboven zijn de sporen van vroegere gletsjers in het Karst zichtbaar. De Sulzfluh heeft daar prachtige stukken van. Als de omstandigheden het toelaten gaan we naar de top van de Sulzfluh en dalen daarna af door Im Rachen. Een lange afdaling tot in het bos, waar we het laatste stuk naar de Lindauer Hütte doorheen slingeren. ‘s Avonds duizelen alle verschillende uitzichten en landschappen nog wel na voordat je in slaap valt. Deze avond wordt er door het enthousiaste team heerlijk voor ons gekookt.

Lengte: 13 km / duur: 7-8 uur / 600 m klimmen en 1200 meter dalen
Verblijf is in de bemande Lindauer Hütte op 1744 meter hoogte

woensdag | Schweizer Tor

Vandaag sneeuwschoenwandelen we parallel aan de grens. Langs het Schweizer Tor, met drie pittige stijgingen en een grote kans op het zien van gemzen. Een dag waarbij we ons alleen op de wereld wanen. Langs de Lünersee lopen we op weg naar de laatste klim van de dag op weg naar de Totalp-Hütte. Een fantastische plek waar je goed ervaart wat het is om een onbemande hut in de winter op sneeuwschoenen aan te doen.

Lengte: 16 km / duur: 8 uur / 1000 m klimmen en 700 dalen
Verblijf is in het winterraum van de Totalp-Hütte op 2385 meter hoogte

donderdag | Kachel aan, we smelten de sneeuw in de Carschinahütte

Op weg naar de Carschinahut stijgen en dalen aan de zuidrand van de breuklijn die de Rätikon zo markant maakt. In de verte zien we de Carschinafugga al liggen. In de hut stoken we de kachel op, smelten sneeuw en genieten van de zeer verdiende maaltijd.

Lengte: 15 km / duur: 7 uur / 750 m klimmen en 900 meter dalen
Verblijf is in het winterraum van de Carschinahütte op 2236 meter hoogte

vrijdag | Verhalen, wijn en witte bergen

Vanuit de Carschinahütte overzien we de start van onze week: het lijkt alweer zo lang geleden dat we daar liepen! Met een veel lichtere rugzak dalen we nu af naar het eindpunt van onze sneeuwschoenwandeltrektocht. In Berggasthaus Alpenrösli bestellen we ‘Kaffee & Kuchen’ en genieten van besneeuwde bergen om ons heen. Wauw! We hebben het gedaan! ‘s Avonds sluiten we de indrukwekkende week af en delen de verhalen en uitzichten nog een keer met elkaar. Bij een heerlijke diner heffen we het glas op een bijzondere ervaring in de witte bergen.

Lengte: 9 km / duur: 4 uur / 100 m klimmen en 900 dalen
Verblijf is in Sankt Antönien op 1459 meter hoogte

zaterdag | Nagenieten in de trein of auto

Na het ontbijt nemen we afscheid van de bergen en elkaar. Als je wil word je naar het station in Küblis gebracht voor de treinreis terug naar Nederland. Onderweg naar huis komen de herinneringen en prachtige momenten weer langs.