Sneeuwschoenwandelen met Oud & Nieuw langs bijzondere hutten in de Névache

Lichte trektocht op sneeuwschoenen door de Vallée de la Clarée.

Vier de jaarwisseling met gelijkgestemden in Vallée de la Clarée is een ingesloten natuurgebied in de Hautes-Alps aan de zuidkant van de Franse Alpen. Omdat het in de winter zeer sneeuwrijk is, gaan we hier op onze sneeuwschoenen prachtige tochten kunnen maken. Vanuit Névache (oorspronkelijk genaamd ‘Annevasca’ – ingesneeuwd!) trekken we de vallei in richting de markante Mt Thabor.
De tochten die we lopen door de sneeuw voeren ons vanuit het dal van de rivier de Clarée richting de bergkammen die ons omringen. Vanuit de hutten maken we dagtochten door de zijdalen omhoog, omlaag, struinend door de lariksbossen en glijdend naar beneden. Arenden, sneeuwhazen, gemzen of ander kleinwild zouden we kunnen zien: in ieder geval zien we vele sporen door de bossen lopen en weten dat er veel leven is tijdens de wintermaanden. De afstanden zijn niet zo groot omdat het lopen door de sneeuw zwaarder is dan over de voetpaden in de zomer. En we kunnen elke dag kiezen welke route we het mooist vinden. Je maakt kennis met het hutten-leven en de gastvrijheid van het team dat ons verzorgd. Een heerlijke week in dit natuurgebied!

Programma

1 | Aankomst in Névache

Sneeuwwandelen langs bijzondere hutten in de NévacheDe reis vanuit Nederland naar Névache is een van contrasten. Vanuit het vlakke land reis je hemelsbreed 850 km naar het zuiden, van zeeniveau naar 1600 meter in de bergen in 1 dag! Als je wat vaker reist is dat niet zo bijzonder meer maar als je nog ’s stilstaat en bedenkt wat er allemaal ‘langs komt’ terwijl je onderweg bent, word je toch even stil…
We spreken af in Névache, een klein dorpje met een eeuwenoud kerkje en karakteristieke huizen. Om je stramme benen wat beweging te geven en te genieten van de ‘winteravond’, lopen we gezamenlijk over een makkelijk pad naar de Réfuge Buffère. Het diner wordt met een grote glimlach geserveerd 🙂

Ongeveer 470 meter stijgen, 5 meter dalen en 5km lopen in 1,5 uur
Overnachting in Refuge Buffère op 2076 meter

2 | Dagwandeling vanuit de Buffère richting de gelijknamige Col

Sneeuwwandelen langs bijzondere hutten in de Névache | Bergwandelen.comNa het heerlijke ontbijt starten we onze dag vanuit de hut. Alles voor veiligheid en daarom gaan we eerst kennismaken en oefenen met de lawine-veiligheid-uitrusting die we elke dag bij ons hebben. Credo is ‘oefening baart kunst’ en je zult merken dat dat nodig is. Na dit ‘educatieve moment’ maken we een heerlijke sneeuwwandeltocht door de dalbodem van de Torrent de Buffère richting de Col de Buffère. Bij goed weer is het uitzicht op de col richting de Barre des Ecrins spectaculair!

Ongeveer 370 meter stijgen dalen en 6 km in 4 uur lopen
Overnachting in Réfuge Buffère op 2076 meter

3 | Naar besneeuwde rug in de arena van toppen rondom de refuge

Sneeuwwandelen langs bijzondere hutten in de Névache | Bergwandelen.comNa het heerlijke ontbijt, wederom gereserveerd met een grote glimlach, gaan we op stap voor ons volgende avontuur in de sneeuw. De stilte, de verwaaide voetstappen van gister, sporen van dieren, de vrieskou van de februarimaand: we zijn buiten in de winter aan het genieten! We stijgen langzaam, deels over hetzelfde pad van gister, richting het einde van de kom. We houden meer links aan en traverseren door de wand omhoog richting de rug d’Echaillon. Recht tegenover ons de ruige rotsen van de Tête Noir, de bergen op hun mooist in de winter! In de afdaling door de verse sneeuw naar beneden is ‘the fun-part’ helemaal AAN: glijden, koprollen, makkelijk naar beneden stappend komen we met rozige hoofden aan bij de hut. Een goeie high-five sluit deze topdag in de sneeuw af.

Ongeveer 560m stijgen, 560m dalen en 10 km in 5 uur lopen
Overnachting in Réfuge Buffère op 2076 meter

4 | Uit de kom naar de berg

Sneeuwwandelen langs bijzondere hutten in de Névache | Bergwandelen.comWe danken het team van de hut en zwaaien ‘tot ziens’, een onvergetelijke plek in de witte wereld van de Névache. We dalen door de lariksbossen richting de Rivière la Clarée maar blijven op hoogte door het bos lopen. De arena achter de Refuge de Chardonnet is zo mooi dat we die graag inlopen om te genieten van de indrukwekkende rotspartijen. Terug bij de Clarée kunnen we een Tarte Myrtille bestellen bij de Chalets de Fontcouverte. Op het gemakje lopen we daarna het laatste stuk omhoog naar de gezellige Réfuge Ricou op de flanken van Pic du Lac Blanc.

Ongeveer 750m stijgen, 705m dalen, 12 km in 6 uur lopen
Overnachting in Réfuge Ricou op 2115 meter

5 | Naar het einde …

Sneeuwwandelen langs bijzondere hutten in de Névache | Bergwandelen.comVanuit de hut zie je de eerste zonnestralen op de toppen van de bergen aan de andere kant van de vallei schijnen. Op het gemakje lopen we na het ontbijt richting St Jacques Chapelle en pakken daar de GR 57 ‘Tour du Mt Thabor’ op. Het dal versmalt zienderogen want we naderen het einde ervan. Rondom worden de bergen grootser en ergens moet een doorgang zijn richting het Lac Rond. Zijn we op tijd en is er voldoende energie dan stijgen we door naar Lac de la Madeleine recht onder de Pic de Névache. Maar ook zonder dit extraatje waan je je op deze plek ‘alleen op de wereld’. Het lunchpakket uit de hut smaakt goed en keren terug naar de warme Réfuge Ricou. Het vuur is er aan, de warmte komt je tegemoet en met een warme thee en een goed boek ‘soezen’ we richting het diner.

Ongeveer 660m stijgen en 660 m dalen, 15 km in 6 uur
Overnachting in Réfuge Ricou op 2115 meter

6 | La dolce Italia!

Sneeuwwandelen langs bijzondere hutten in de Névache | Bergwandelen.comVandaag gaan we naar het hoogste punt van deze winterweek! Achter de Réfuge Ricou stijgen we over een rug richting Les Gardioles. Gestaag gaan we omhoog en kijken steeds verder uit over de Vallée de Clarée. Als we geluk hebben, zien we gemzen die hier haast spelenderwijs het gebied verkennen op zoek naar eten. Aangekomen op de Crête de Gardioles staan we op ons hoogste punt: 2935 meter boven zee! In het oosten zien we de Po-vlakte, in het zuiden zien we het massief van de Ecrins, naar het Westen tekent zich ver voorbij de Thabor de Mt Blanc af en als we richting het noorden naar beneden kijken, staren in een enorme krater met daarin het bevroren Lac Blanc. Oehlalaaaa, c’est impressionant!

Ongeveer 800m stijgen en 800 dalen, 10km in 6 uur
Overnachting in Réfuge Ricou op 2115 meter

7 | Zoete herinneringen

Als we ’s ochtends de hut verlaten en terugkijken, overzien we alle tochten die we gelopen hebben. In de richting van de vier windstreken hebben we de vallei verkend, ervan genoten en ervaren wat het is om dichtbij de winterse bergen te zijn. We sneeuwschoenwandelen langs de Clarée richting Névache en mijmeren nog eens over die eerste dag dat we hier aankwamen. ’t Lijkt alweer zo lang geleden. We herkennen bergen, dalen, geulen en wie weet zien ons eigen spoor nog wel ergens. Maar als de sneeuw weer valt zijn slechts onze herinneringen getuige van onze aanwezigheid in dit bijzonder natuurgebied.

Ongeveer 100m stijgen, 520 dalen en 8 km in 4 uur lopen
Overnachting in Névache op 1600 meter

8 | De laatste ‘espresso’ smaakt naar meer…!

Na een heerlijk ontbijt met een echte espresso nemen we afscheid van de bergen en elkaar. Onderweg naar huis komen de herinneringen en prachtige momenten weer langs. Langzaam komen ons ‘kikkerlandje’ en de zeespiegel weer in zicht …

Informatie heen- en terugreis

Je kunt met elkaar in de auto makkelijk naar Névache rijden. Vanuit Utrecht is het 1100 kilometer. Bijna recht naar het zuiden rijdend kom je via België en Luxemburg in Frankrijk en via Dijon en Lyon ga je bij Grenoble de Alpen in. Via de Lautaret, als de pas open is, daal je af naar Briançon, linksaf richting Névache tot aan het einde van de weg: daar begint je reis. Kom je liever met openbaar vervoer, vraag dan aan ons wat de beste verbinding is of laat ons je reis boeken. We vragen er dan €35 extra voor.