Sneeuwschoenwandelen naar de Mount Lebanon

Zwerven op het dak van het Midden-Oosten

De bergen in het noorden van Libanon bereiken hoogtes van boven de 3000 meter. Iedere winter worden deze bergen bedekt met een dikke laag sneeuw, ideaal voor skiers en sneeuwwandelaars. We verkennen de eeuwenoude Cedarbossen, diepe kloven en uiteindelijk beklimmen we de hoogste berg van het land, Qornet as Sawda (3088 meter). De trip eindigt op de top van een andere berg, Mount Sannine, die zichtbaar is van Beiroet.

Voor wie

Een sneeuwwandelreis naar Libanon is een trip voor avonturiers die voor natuur en cultuur gaan. Prachtige bergen, ontmoetingen met locals in kleine dorpjes en natuurlijk de wereldberoemde Libanese keuken.

Verblijf

De meeste accommodaties zijn eenvoudige herbergen en gastenverblijven in kloosters waar we ieder avond worden getrakteerd op een heerlijke Libanese maaltijd.

Programma

1 | Beiroet – Akkar (3 uur rijden)

Afhankelijk van de aankomsttijd van onze vlucht, reizen we direct af naar het noorden van Libanon via de kustlijn van de Middellandse Zee. Als we tijd hebben stoppen we in Byblos, een van ’s werelds oudste steden, voor een kop koffie. Nadat we Libanon’s tweede stad Tripoli zijn gepasseerd rijden we de bergen in, niet ver van de grens met Syrie. Dit gebied is veilig; de grens is hermetisch afgesloten en het is bovendien dunbevolkt.

Overnachting in een klooster nabij Qubayat

2 | Sneeuwwandelen in Karm Chbat Cedar Forest

Onze eerste dag is een tocht door een afgelegen cedarbos. Sommige bomen hier zijn soms wel 1000 jaar oud. Hogerop rond een hoogte van 2000 meter hebben we fantastische uitzichten over de bergdorpjes in het Akkar district en in de verte de Middellandse Zee.

12km, stijgen en dalen 500 meter in 5 uur
Overnachting in een klooster nabij Qubayat

3 | Sneeuwwandelen op het Qamouaa Plateau

We vervolgen onze ontdekkingstocht in het wilde noorden van Libanon. De wandeling voert door een gemengd woud van naald- en eikenbomen. In dit gebied komen nog steeds wolven, hyenas en jakhalzen voor. Door de ongereguleerde jacht in Libanon zijn deze dieren schuw en moeilijk te zien. Het is vandaag geen zware dag, maar de stilte op de hoogvlakte is magisch.

10km, stijgen en dalen 400 meter in 4 uur
Overnachting in een herberg in Bcharre

4 | Beklimming van Qornet as Sawda

Vandaag staat de beklimming van de hoogste berg van Libanon op het programma, de 3088 meter hoge Qornet as Sawda. Nog voor de zon op is rijden we naar de voet van de plateau waarvan de berg deel uit maakt. Het eerste deel van de klim is steil. We volgen de skilift van het Cedars Resort, de enige directe route om het plateau op te komen. Vervolgens sneeuwwandelen we verder langs diverse kleine topjes en klimmen langzaam naar de voet van Qornet as Sawda. Het is een korte maar pittige laatste 150 hoogtemeters naar de top, het hoogte punt in het Midden-Oosten.

14km, stijgen en dalen 900 meter in 7 uur
Overnachting in een herberg in Bcharre

5 | Wandelen in de Qadisha Vallei

Bcharre ligt bovenaan een van de diepste kloven in het Midden Oosten, de Qadisha Vallei. De kloof staat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Eeuwenlang was dit de schuilplaats voor christenen en in de immense rotswanden zijn diverse kloosters gebouwd. Het is een onmisbaar onderdeel van een bezoek aan Libanon.

13.5km, stijgen 1155 meter, dalen 770 meter in 6 uur
Overnachting in een klooster in Baskinta

6 | Beklimming van Mount Sannine

Mount Sannine torent hoog boven de kustlijn uit en is in de winter bedekt met een dikke laag sneeuw. De berg is vanaf hoofdstad Beiroet goed te zien. Vanaf het dorpje Sannine klimmen we gestaag richting een pas die de barriere vormt tussen het kustgebied en de Beqaa Vallei. Daar draaien we 270 graden en vervolgen onze sneeuwschoenbeklimming over de brede graat richting het rode kruis op de 2628 meter hoge top van Mount Sannine. De uitzichten zijn fenomenaal. In het oosten zien we de Beqaa Vallei en verder het Syrische achterland. De Middellandse Zee en de metropool Beiroet zijn ook goed zichtbaar bij goed weer. Na de afdaling via dezelfde route rijden we terug naar de hoofdstad waar we verblijven in de oude stad.

16km, stijgen:710 meter, dalen 710 meter in 7 tot 8 uur
Overnachting in een hotel in het oude deel van Beiroet, Hamra

7 | Terugvlucht naar Nederland

Wellicht is er nog tijd om een dag in Beiroet te besteden, afhankelijk van hoe laat ons vliegtuig huiswaarts vertrekt.

Transport tijdens de reis

We reizen door Libanon met een mini-busje (bij een kleine groep), of een Coaster als we vol zitten.

Heen & terugreis

Vliegroute nog te bepalen. De kosten zijn ongeveer €300 voor een retour en wij kunnen je dit voor je regelen. We vragen daar €35 voor.