Taco Spriensma

taco-spriensma bergwandelen.comHet was in 1991 dat Taco zijn eerste klimmeters maakte in het prachtige Nationaal Park des Ecrins. Sindsdien is hij besmet geraakt met het bergvirus. Hij volgde bij de toenmalige KNAV de nodige jeugdcursussen en stond, samen met een vriendje, op zijn 16e zelfstandig op zijn eerste 4000-er. Dat de bergen van de Ecrins zijn hart hadden gestolen is duidelijk, want Taco woont in dit prachtige berggebied, waar hij iedere dag nog geniet van de bergen om hem heen. Naast zelfstandig wereldwijd zoveel mogelijk op pad zijn is Taco actief geweest bij de NKBV als Alpien Instructeur, en heeft voor zijn werk meerdere reizen begeleid naar onder andere de Kilimanjaro, Mt Elbrus en de Toubkal in Marokko.

Om zijn hart te volgen heeft Taco in 2006 het roer omgegooid en zijn werk als Accountmanager Privat Banking omgeruild voor een bestaan waarbij ‘het hebben van tijd’ en de bergen centraal staat. Na 8 jaar te hebben rondgezworven door de Alpen heeft hij nu zijn thuisbasis gevonden in de Franse Zuid-Alpen. In de zomer maanden beheert hij daar een camping op de zonovergoten flanken aan de rand van zijn huisgebied.

Kort interview met Taco

Wat betekent het wandelen in de bergen voor jou?

Bergwandelen is naast de heerlijke sportieve activiteit de manier om te onthaasten. Rustig door het landschap te slenteren en de natuur te observeren. Het ontdekken van nieuwe plekken, onbekende paadjes en de schoonheid van de natuur te leren waarderen. Heerlijk om verrast te worden van valleien die letterlijk in mijn achtertuin liggen en waar ik gewoon nog nooit geweest ben. Door mijn vele sportieve activiteiten in de bergen vergeet ik altijd weer hoe heerlijk het is om door de bergen te struinen.

taco-spriensma-interview-bergwandelen.com

Wat is je favoriete plek in de bergen en waarom?

Een favoriete plek heb ik niet in het bijzonder. Ik laat me graag verrassen door de verschillende omgevingen. Wat me wel erg aantrekt in de bergen is de combinatie van natuur en cultuur. In 2006 heb ik een langere reis gemaakt in het Oostelijke deel van de wereld, waarbij een land als Nepal mijn hart heeft gestolen. Prachtige natuur en een ongekend interessante cultuur. Om dat dichter bij huis terug te vinden heb ik het geluk gehad om meerdere keren voor reizen naar Marokko te mogen reizen. Dichtbij en toch ook die combinatie. De Atlas is schitterend en heeft een beduidend anders middelgebergte dan de Alpen doe daar de interessante Berber cultuur bij en het plaatje is compleet.

interview-taco-spriensma-bergwandelen

Wat geeft jou een grote glimlach tijdens je reis?

Als mensen in mijn groep zich echt beseffen waar we zijn. Als ik mensen zie stilstaan om een plek, een moment, een vergezicht, de overweldiging van de natuur, een bergpiek, de lokale bevolking of een gevoel even echt in zich op te nemen. Stilstaan, is voor mij een teken dat mensen echt genieten en even de tijd willen nemen om te genieten.

Welke reis of reizen raad je aan van Bergwandelen en waarom?

Een specifieke voorkeur heb ik niet. Ja, mijn persoonlijke accent zou liggen op reizen met een hoog avontuurkarakter. Iets wat ik echt beleef en me bij blijft. Automatisch zijn dan de reizen voor mij waar de cultuur ook een rol gaat spelen. Dan denk ik natuurlijk aan Marokko, maar ook de Pamir van Tadzjikistan of naar de Tuva in Rusland.

Avontuur in het verborgen land van de Tuva


Maak kennis met alle gidsen van Bergwandelen.com >>