Tijdloos op avontuur vanuit het Italiaanse Entracque

8-dagen kamperen en struinen in de Italiaanse Maritieme Alpen rondom de Monte Argentera

De Maritieme Alpen liggen net boven de Middellandse Zee op de grens van Frankrijk en Italië en zijn een schitterend wandelgebied dat bij Nederlanders wat minder bekend is omdat het zo zuidelijk ligt. Het hart van dit gebergte wordt gevormd door het grensoverschrijdende Europese park Alpi Marittime-Mercantour dat bestaat uit het franse Parc national du Mercantour en het Italiaanse Parco naturale Alpi Marittime. Deze twee parken herbergen een ongekende diversiteit aan landschappen, dieren en planten. Dat komt door de ligging tussen de hoge sneeuwbergen in het noorden en de Méditerranée in het zuiden. De Maritieme Alpen zijn het enige gebergte in Europa waar zowel gemzen, moeflons en steenbokken voorkomen. Bovendien zijn in de Maritieme Alpen de lammergier en wolven weer terug van weggeweest.

Tijdens deze kampeerreis verkennen wij het hart van het Italiaanse Parco naturale Alpi Marittime. We beginnen met dagwandelingen vanuit ons basiskamp en eindigen met een korte trektocht waarbij we steeds boven de boomgrens blijven. Elke dag struinen we door de ruige bergen in het niemandsland van het grensgebied met Frankrijk en de schitterende Gesso dalen, een voormalig jachtreservaat van de Italiaanse koning Victor Emmanuel II.

Hoogtepunten

  • Relaxte bergcamping in het bos en tijdens de trektocht wildkamperen boven de boomgrens
  • Ruige bergen in het niemandsland van Parco naturale Alpi Marittime rondom de Monte Argentera
  • Grote kans op gemzen, moeflons, steenbokken en roofvogels
  • Mediterrane sfeer en het pittoreske stadje Entracque

Voor wie

Spreken de kernwoorden jou aan? Avontuurlijk. (Wild)kamperen. Ruig. Puur. Romantiek. Uitzichten. Ben je daarnaast ook nog fit en heb je een flexibele instelling dan is deze reis op je lijf geschreven! Tijdens deze week koken we zelf, maar af en toe zullen we ook genieten van de kookkunsten van de campingkok. We beginnen rustig met 3 dagwandelingen en daarna lopen we 3 dagen met volle bepakking. Doordat we gebruik maken van lichtgewicht kampeeruitrusting en maaltijden blijft het gewicht van de rugzak beperkt tot onder de 15 kg. Bekijk de paklijst, zodat je weet wat je nodig hebt.

Programma

Het programma en de uiteindelijke routekeuze zijn afhankelijk van de groep, de terreincondities en weersomstandigheden. Bovendien is flexibiliteit nu juiste de grote charme van het wildkamperen in de bergen, want omdat we geheel zelfvoorzienend zijn bepalen wij zelf waar we overnachten 🙂
Onderstaand dagoverzicht geeft een indicatie van de route en de te verwachten inspanning.

zaterdag | Heenreis

We komen op zaterdag eind van de middag aan in het gehucht San Giacomo di Entracque (1.400m) en richten ons basiskamp op camping Sotto il Faggio in, onder de beuken langs het riviertje. Sotto il Faggio is een gemoedelijke eenvoudige camping met 4-sterren service! Luca en Agnese serveren op verzoek een heerlijk ontbijt en eenvoudige lekkere avondmaaltijden en in hun winkeltje verkopen ze verse broodjes, kaas, worst, bier en wijn. La dolce vita! Wij hoeven alleen maar te genieten van het zijn in de bergen en laten lijf & geest rustig acclimatiseren.

zondag | Dagwandeling vanuit Entracque naar Gorge della Reina

Vandaag maken we een rondwandeling vanuit Entracque naar Gorge della Reina, een gevarieerde wandeling naar een smalle kloof, afwisselend door bos en open hellingen met mooie uitzichten. Na afloop hebben we alle tijd om het stadje te bezoeken en een terrasje te pakken. Ook een bezoek aan Uomini e Lupi (mens en wolf) is de moeite waard. In Entracque zelf is een tentoonstelling over de culturele betekenis van de wolf. En net buiten Entracque ligt een groot stuk omheinde natuur waar gewonde wolven worden opgevangen.
Circa 4 uur lopen, 500m stijgen en dalen

maandag | Dagwandeling naar Trinità

Vanuit de camping dalen we rustig door het verstilde Val Gesso af naar het stuwmeer boven Entracque. Daarna volgt een flink stijging door het bos naar Caire della Truccia (1.600m) en Colletto del Vailetto, waar we beloond worden met mooie vergezichten. Na de pas is het vooral dalen, maar vlak voor Trinità volgen nog een paar korte klimmetjes. Op het terras in Trinità (1.100m) genieten we met een drankje na van de mooie wandeling terwijl we wachten op onze taxi terug naar de camping.
Circa 5 uur lopen, 850m stijgen en 950m dalen

dinsdag | Dagwandeling naar het niemandsland boven Rifugio Soria Ellena

Vanuit de camping stijgen we rustig door het verstilde Val Gesso naar Rifugio Soria Ellena. Na een korte stop bij de hut gaan we verder naar één van de passen in het ruige niemandsland boven de hut. Welke pas we ook kiezen, het wordt flink stijgen! Maar eenmaal boven worden we beloond worden met mooie vergezichten over de Maritieme Alpen.
Circa 6 uur lopen, 1.200m stijgen en dalen

woensdag t/m vrijdag | Rugzaktrektocht door de ruige bergen met wildkamperen

De vergezichten lonken naar meer en hoera, we gaan je nieuwsgierigheid stillen en maken ons klaar voor onze rugzaktrektocht door de ruige bergen in het niemandsland van het grensgebied met Frankrijk! Met de rugzakken gepakt lopen we de camping af , eerst nog door het bos maar al snel boven de boomgrens. We lopen voornamelijk over bergpaden, maar af en toe volgen we oude militaire wegen en in de buurt van de passen moeten we vaak door blokkenterrein. Onderweg passeren we meerdere meren, steken we af en toe de grens met Frankrijk over en soms maken we zonder rugzak een uitstapje naar een top of  pas. Een enkele keer komen we langs een hut en dan stoppen we er zeker voor een drankje. De komende 2 nachten slapen we midden in de prachtige bergwereld met schitterende uitzichten! Elke dag kamperen we in de buurt van water, afwisselend bij mooie bergmeren en lieflijke bergbeken. De ene keer op een mooi bergweitje de andere keer op een ruige rotsachtige plek.
Reken elke dag op circa 6 uur lopen en maximaal 1.200m stijgen en dalen

zaterdag | Terugreis

Na de laatste nacht kamperen in de bergen zit onze kampeerreis in dit schitterende berggebied er helaas al weer op. We sluiten deze prachtige wandelvakantie af met een welverdiend kopje heerlijke Italiaanse koffie tijdens het ontbijt!

Informatie heen- en terugreis

Je kunt in één dag vanuit Nederland naar Entracque rijden. Maar gezien de grote afstand (1.100 km vanuit Nijmegen) doen wij het zelf meestal in anderhalve dag. We stimuleren carpoolen, vraag ons naar de mogelijkheden als je hier meer over wilt weten. Kom je met openbaar vervoer dan reis je via Turijn en Cuneo (trein of vliegtuig)