Zeilen en wandelen over ongebaande paden in het hoge Noorden

Wandeltochten met zicht over de fjorden met als beloning een afdaling tot aan zee. Dit is Noorwegen op z’n best!

Noorwegen is een speeltuin voor de avontuurlijke wandelaar. Vanaf het schip kan je de beklimmingen en afdalingen al zien. Na het succes van onze eerste zeil & sneeuwschoenwandelreis, kun je deze zomer mee met eerste zeilen & wandelweek. We varen met het zeilschip de ‘Moondance’ vanuit Narvik, in het noorden van Noorwegen. Onderweg komen we door de mooiste fjorden van de Lofoten. Vervolgens zetten we koers op Grytøya en Senja. Met de flexibiliteit van een boot komen we op de meest bijzondere plekken. Ga jij mee dan ben je de eerste die deze avontuurlijke reis uit ons zomerprogramma gaat doen!

Voor wie

Deze unieke reis wordt voor jou een ultieme week wandelen en zeilen als je geniet van een actieve vakantie met veel buiten zijn en verrassende ‘wauw’-momenten tijdens de zeil- en dagtochten. We lopen met een lichte dagrugzak en het grote genieten van buiten in de natuur wordt gecombineerd met een volpensions verblijf op het zeilschip. Het is van alle gemakken voorzien zodat jij optimaal kan genieten. Tijdens het verblijf aan boord vind je het niet erg een handje te helpen en sta je voor elkaar klaar. Ben je nieuwsgierig aangelegd? Onze gids en de crew delen graag hun kennis van de geschiedenis van de omgeving, het zeilen, wandelen en verder wat jij maar wilt weten!

Verblijf en eten

De ‘Moondance’ is een custom-built Koopmans, ontworpen door Dick Koopmans en gebouwd bij Koopmans Kasko’s in Sneek. Het schip is één van mooiste zeiljachten die je zal vinden in de Noorse fjorden. Aan boord zijn 7 goede bedden voor gasten, een ruime kajuit, een nette wc en warme douche. Verder zijn er opbergruimtes en er is verwarming door het hele schip. Perfect voor expedities in het hoge Noorden. De schippers Olivier en Luuk kijken er naar uit om je te ontvangen en mee te nemen op dit onvergetelijke avontuur.

Gebied

We verkennen in deze week de prachtige kuststreek langs verschillende Noorse fjorden. Het gebied is alleen bereikbaar per boot en biedt een eindeloze variatie aan tochten en terrein. De bergen in de regio zijn 800-1300 meter hoog en ideaal voor dagtochten. Er zijn prachtige fjord-landschappen, kusteilanden en ruige alpiene toppen in het binnenland. Gezien de veranderlijkheid van het Noorse weer, is dit goed om te weten om optimaal gebruik te maken van het weersomstandigheden.

Het Scandinavisch Hoogland is een bergketen die van ‘noordoost naar zuidwest’ over het Scandinavische schiereiland loopt. De toppen zijn rond en  lopen stijl af. Beneden liggen de bekende fjorden. De International Mountain Leader die meegaat, zoekt tochten die bij het niveau en de wensen van de groep passen en houdt daarbij rekening met veiligheid en comfort. 

Crew

Net als op onze andere reizen gaat er een International Mountainleader van Bergwandelen.com mee op de reis. Luuk & Olivier zijn de kapiteins van de Moondance Expedition en een van hen is de schipper tijdens onze wandelweek. Je zal hen altijd lachend achter het roer zien staan. Zij hebben inmiddels vele, vele zeemijlen gevaren op de ‘Moondance’. 

Programma

zondag | Ontmoeting met de crew

In Narvik/Evenes komen we aan met het vliegtuig en in een klein uurtje zijn we met de bus naar Harstad gereden waar het zeilschip ligt. De koffie en thee staat dampend klaar en we nemen even de tijd om ons rustig te installeren, tas uit te ruimen en een bed uit te kiezen. We doen een voorstelronde, de gids en crew vertellen wat over zichzelf en vooral hun manier van werken. En we bespreken de globale planning voor de week. Als er nog voldoende zonlicht is dan, kan er nog een kleine wandeling op het land worden gemaakt. 

maandag | De eerste tour-dag

We worden wakker op de boot met de geur van verse koffie en zicht op de eerste tour. Na een goed ontbijt laden we het materiaal in de bijboot en gaan aan land. Onze IML-er heeft voor de eerste ochtend een prettige tour om te starten uitgezocht. Boven aangekomen worden we beloond met een uitzicht over het indrukwekkende landschap van de Noorse kusten. Aan het eind van de middag dalen we af tot aan de zee waar de boot ligt te wachten.

dinsdag t/m zaterdag | Nog eens 5 volle wandeldagen

Elke dag gaan we aan land voor een indrukwekkende wandeltocht. Aan het eind van de middag maken we een lange afdaling richting het fjord terug naar de Moondance. Voor het diner zeilen we verder en gaan voor anker aan de voet van de volgende tocht. Aan boord worden we goed verzorgd door de bemanning. Elke ochtend staat er een heerlijk ontbijt klaar en kunnen we een lunchpakket maken voor onderweg. Tijdens het diner laten we ons verrassen door de dagvangst. De dagen zullen uit 2 dagdelen bestaan: een halve dag zeilen en een halve dag wandelen. Het wandelen kan starten en eindigen op één punt maar deze week is de kans op ‘traverses’ vrij groot. We worden afgezet op een startpunt met onze kleine bijboot (deze gebruiken we om naar wal te varen als we voor anker liggen) en weer opgehaald op een andere plek. 

zondag | Terugreis

Na het ontbijt nemen we afscheid van de bemanning en worden we teruggebracht naar het vliegveld. In de avond landen we weer op Schiphol

Informatie heen- en terugreis

Je ontmoet je reisgenoten in de ochtend op Schiphol. Vanaf de luchthaven gaan we met de lijnbus naar de boot, daar worden we door de schipper opgewacht. Op zondagochtend gaan we met de lijnbus naar het vliegveld. Begin van de middag vlieg je terug naar Amsterdam.