Zomerse dagtochten vanuit Berglodge Ascharina

Dagwandelingen door de zomerse bergen van de Rätikon vanuit St. Antönien

Volg de Rijn vanaf de oorsprong, ga oostelijk bij Landquart, noordelijk bij Küblis en je komt in het dal van St Antönien. Aan het einde hiervan ‘bots’ je tegen de machtige rotswanden van de Rätikon aan. Loop door het loofbos bij onze Berglodge Ascharina omhoog, tussen de lariksen door en verder langs Alpenroosjes richting de hoger gelegen Alpenwiesen, en je bent getuige van bergen in al hun zomerse pracht.

We lopen vanuit onze Berglodge Ascharina tochten in alle windrichtingen. Een enkele dag gaan we een kort stukje met vervoer naar de start van de wandeling. We lopen door meerdere vegetatie-zones en zijn getuige van de volop tot leven gekomen bomen en planten. Onderweg genieten we van de bedrijvigheid op de zomer almen en van de kalkmassieven om ons heen. De Rätikon ligt aan de noordzijde van de Alpen en we hebben indrukwekkende vergezichten op de breukranden van de deklagen die lang lang geleden zijn gevormd. Elke dag komen we terug in Berglodge Ascharina en genieten van een heerlijk diner. Voor degene die wil staat de hottub aan om de vermoeide spieren weer goed te ontspannen.

Voor wie

Deze reis wordt voor jou een ultieme week bergwandelen als je geniet van actieve vakantie, met veel buiten zijn en verrassende ‘wauw’-momenten tijdens de dagtochten. Overdag is het meestal aangenaam warm en de nachten zijn heerlijk bergfris voor een goede nachtrust. We lopen met een lichte dagrugzak. Ben je nieuwsgierig aangelegd? Onze gids deelt onderweg graag zijn kennis over de omgeving, bergen en wat jij maar wilt weten!

Het verblijf

We verblijven de hele week in de authentieke en sfeervolle Berglodge Ascharina. De Berglodge ligt in de kom ‘Ascharina’ dat deel uitmaakt van het nabijgelegen St. Antönien. Het voorste deel van de boerderij is woonhuis, het achterste deel is het onderkomen voor kleine groepen. Dit deel is voor ons gereserveerd en is authentiek ingericht met een brandende houtkachel en een piano. We slapen in ruime 4-persoonskamers met eigen sanitair. Tegen een kleine bijdrage kunnen we gebruik maken van de hottub met uitzicht op de bergen! Aan het einde van de dag is het fijn napraten of lezen bij houtkachel.

Over de maaltijden

’s Avonds is er een altijd weer verrassend driegangenmenu. Bij 6 of meer deelnemers gaat er ook een kok mee, bij kleinere groepen verzorgen we het ontbijt en diner met elkaar in de knusse Zwitserse keuken waar het goed vertoeven is. Het gebruik van koffie en thee is inclusief.

Programma

zaterdag | Aankomst in Berglodge Ascharina

Met de dagtrein reis je makkelijk vanuit Nederland naar Zwitserland. Op het kleine station van Küblis staat de postbus naar St. Antönien al klaar om je naar de halte onder de Berglodge te brengen. Als je met de auto komt, kan je je auto bij de Berglodge parkeren. Kennismaking met Deborah & Yves van de Berglodge en de andere reizigers bij het diner.

Alle overnachtingen in Berglodge Ascharina op 1285 meter

zondag | Over de hangbrug

Als je wakker wordt onder je dons in een kamer met veel hout, een paar ‘bergachtige’ tekeningen aan de wand en de geur van verse koffie … ja, je bent in Berglodge Ascharina en zo wil je wakker worden! De houtkachel maakt de huiskamer warm en we helpen een handje met de laatste voorbereidingen voor het ontbijt. Vers brood wordt elke dag voor je gehaald en het lijkt alsof ’t nog lekkerder smaakt met het prachtige uitzicht op de bergen. Vandaag gaan we vanuit de Berglodge wandelen. Door ’t bos, over kleine beekjes, langs velden waar al hooi van wordt gehaald, gaan we richting Schuders. Een spectaculaire hangbrug met aan weerszijden hoge wanden geeft toegang tot het pad aan de overkant. Met de bus gaan we terug naar Ascharina en ploffen voldaan op de bank met een kop thee.

Ongeveer 640m stijgen, 650m dalen, 12,5 km in 5 uur lopen

maandag | Op de grens

Verrassingen zijn bijna vanzelfsprekend als je ’s ochtends je bed uitstapt en vanuit de huiskamer naar buiten kijkt. Een schitterend uitzicht tovert een glimlach op je gezicht :-). Na het ontbijt rijden we 10 minuten naar de startplek van deze bijzondere wandeldag. Vrij snel zijn we boven de boomgrens en gaat het bergpad langs de hoge rotswanden van de Schijenfluh en Sulzfluh. Na een stevige klim lopen we in een weide tussen de toppen van de Rätikon aan de Zwitserse kant en Montafon aan de Oostenrijkse zijde. Met geluk zien we hoenders, arenden en gemzen. Uitzicht hebben we de hele dag volop! Na een avontuurlijke afdaling met ons gezicht richting de middagzon staat er een heerlijke goûter op ons te wachten in de Berglodge.

Ongeveer 910m stijgen, 910m dalen en 16 km in 7 uur lopen

dinsdag | Licht tussen de bomen

Na het heerlijk uitgebreid ontbijt starten we onze dag vanuit de Berglodge. In de ochtendzon warmen we langzaam op voordat we richting de Ascharineralm stijgen. Op de Eggberg hebben we indrukwekkend uitzicht op het dal en in de verte zien we de toppen van de Rätikon hoog boven alles uittorenen, en onze route van gisteren. Afdaling via Gavia richting St Antönien. In het gemoedelijke Michelshof genieten we van een verdiende ‘kaffee&kuchen’ en lopen daarna al kletsend en genietend door het bos terug naar Ascharina.

Ongeveer 875 meter stijgen dalen en 16 km in 6,5 uur lopen

woensdag | De huisberg: Chrüz (2196m)

We hebben dit pad al eerder gelopen maar waarschijnlijk lijkt veel er deze dag anders uit te zien. De eerdere dagen in de benen en de gewenning aan de hoogte valt op als we de korte klim door het bos aangaan. Vanaf Alp Aschuel lopen we door een Wildruhezone waar we mogelijk wild kunnen zien. Als het bos achter ons laten zien we de top van het Chrüz al liggen, kijken we al stijgend achterom dan zie je hele Rätikon met haar toppen in vol ornaat langs de horizon lopen. Via een goed begaanbare rug dalen we na de top af richting Gadenstatt en snuiven de herfstlucht van de loofbomen weer op. ‘Thuis’ is de douche heerlijk en de sauna warm!

Ongeveer 990m stijgen en 990 m dalen, 14 km in 6,5 uur

donderdag | Naar de Silvretta-gletsjer

We staan iets eerder op om deze spectaculaire dag te beginnen. Na het ontbijt en een prachtige rit door de ochtendgloren richting de Silvretta, staan we op Alp Garfiun. Rondom ons torenen hoge wanden en toppen boven ons uit. Het is een frisse start bergop maar we zijn snel warm gelopen. Een goed pad leidt ons naar het Silvrettahaus voor een koffie met uitzicht. Over het ‘Gletsjerlehrpfad’ sta je plots voor de gletsjer: WAUW! Als we zin en tijd hebben kunnen we nog een stuk omhoog klimmen richting de Rote Furka. Vanaf hier overzie je de hele Silvrettagletsjer, het uitgestrekte dal richting Monbiel en de hoge toppen rondom de Bernina, Piz Buin en de Gross Litzner. Vol indrukken zitten we ’s avonds aan het heerlijke diner na te genieten van deze dag.

Ongeveer 995m stijgen en 995 dalen, 11km in 6 uur

vrijdag | Topje?

We rijden naar Partnung om vandaag boven de boomgrens te kunnen lopen. Vanuit dit eeuwenoude herdersgehucht stijgen we door een karakteristiek Karstgebied richting het plateau aan de noordzijde van de Sulzfluh. Als we hier bovenop staan zie je goed hoe de dekplaten lang geleden omhoog geduwd zijn. Aan de noordzijde van de Alpen lopen deze naar het noorden geleidelijk af, Montafon in Oostenrijk) terwijl er aan de zuidkant van de dekplaat een loodrechte breuklijn loopt, de Rätikon. Op de top van de Sulzfluh is zijn de bergen ten oosten van de Alpenhoofdkam in z’n geheel zichtbaar: ‘Traumhaft’!
We sluiten de week in Berglodge Ascharina af met een toast en wéér een heerlijk diner.

Ongeveer 1050m stijgen, 1050 dalen en 6 km in 6 uur lopen

zaterdag | Deze zomerse week in de bergen smaakt naar meer…!

Na het ontbijt nemen we afscheid van de bergen en elkaar. Onderweg naar huis komen de herinneringen en prachtige momenten weer langs. Langzaam komen ons ‘kikkerlandje’ en de zeespiegel weer in zicht …

Informatie heen- en terugreis

Je kunt met elkaar in de auto makkelijk naar Ascharina rijden. We stimuleren carpoolen! Vanuit Utrecht is het 850 kilometer. Je rijdt via Duitsland naar Zwitserland en kunt kiezen of je via Basel of via de oostelijke route via Bregenz gaat. Je volgt een stukje de Rijn en bij Landquart ga je richting Davos. In Küblis staat St Antönien aangegeven en rij je omhoog het dal in. Na de eerste brug de beek over is de Berglodge rechts op de bergwand. Kom je liever met openbaar vervoer dan reis je vanaf het station in Küblis met de postbus en stap je uit bij de halte Ascharina Alte Post, direct onder de Berglodge.