Zomerse rugzaktrektocht in de Rocky Mountains en op Vancouver Island

Zomerse rugzaktrektocht in de Rocky Mountains en op Vancouver Island

In de zomer komt alles tot leven! Bloemen hebben hun meest intensieve kleuren, dieren zijn volop bezig met eten en struinen met grote nieuwsgierigheid. In de Rockies is alles groot! We maken eerst een tocht over een zeer weinig begaan deel van de Rockwal-trail. We zijn 5 dagen volledig ‘in de natuur’. Natuurlijk zie je ook dat de gletsjermeren daar allemaal een andere kleur hebben! Weet jij waardoor? Daarna maken we een paar indrukwekkende en voor sommigen “life changing” dagtochten bij Lake O’ Hara. We eindigen de reis met de Nootka Island Trail op Vancouver-island. Dit is een must-do voor elke wandelaar: de Pacific beukt op de  sub-tropische kustlijn met haar enorme bomen en grillige rotsen. Vanuit ons kamp zien we de walvissen en orca’s capriolen maken in de golven terwijl in de verte de hoorn klinkt om de scheepvaart te waarschuwen. Op een houtvuurtje van ‘driftwood’ bakken we een zalm en poffen een aardappel terwijl we de ‘son in de see sien sakken’ 🙂

Voor wie

Spreken de kernwoorden jou aan? Avontuurlijk. Ruig. Puur. Romantiek. Uitzichten. Ben je daarnaast ook nog fit en bekend met het wandelen met een rugzak dan is deze reis op je lijf geschreven! Weet je het nog niet helemaal zeker? Bel, app of chat met ons en we stemmen graag persoonlijk met je af of de reis iets voor je is.

Programma

LET OP: onderstaand programma is onder voorbehoud, want in verband met Corona opent Canada Parks dit jaar haar reserveringssysteem voor de Nationale Parken in de Rockies pas in april!

1 | Banff National park

Met een directe vlucht vanuit Amsterdam naar Calgary start deze unieke reis in Canada. We komen op tijd aan en hebben daarom nog tijd om de ‘Bear necessaties’ in te slaan en door te rijden naar Banff National park.

Rond ‘dinnertime’ zetten we onze tenten op en … 24 uur nadat je thuis bent weggegaan, sta je midden in de overweldigende natuur van de Canadese Rockies!

Overnachting op camping Lake Louise, Banff National Park

2 | Banff National park

De rit naar Moraine Lake beneemt je de adem. Dit meer is niet voor niets een van de meest gefotografeerde plekken in de Rockies. Snel verlaten we het meer en klimmen we omhoog naar de Sentinel pas (2611mt). Vanaf de pas schittert de Valley of the Ten Peaks onder ons. Wat een uitzicht. Glorieus!!

4 uur lopen, 740 meter stijgen en dalen
Overnachting op camping Lake Louise, Banff National Park

3 | Yoho National park

Bustocht naar Lake O’Hara waar we als eerste onze tenten opzetten op de camping. Hier krijgen we een uitleg over hoe ons te verhouden op deze wilde plek. Maar we voelen urgentie, want er is hier zo veel te doen. De paden in Lake O’ Hara zijn ontwikkeld door een Italiaan die los mocht gaan om op de mooiste plekken te komen. Normaliter zijn de paden in de Rockies rechttoe rechtaan. Zo niet hier. Hier heb je de Alpine Circuit, The Ledges en de All Souls Alpine Route. Namen die voor zichzelf spreken. En dan hebben we het nog niet gehad over de sublieme setting van het geheel. We starten met een tocht naar Lake Oesa. Wandelend door naaldbomen staan we snel oog in oog met het Lake O ‘Hara zelf. Wat een setting! Na een eenvoudige klim bereiken we  Lake Oesa. Dit ligt achter in een dal en is een plek waar je nooit weg zou willen.

3 uur lopen, 300 meter stijgen en dalen
Overnachten op de Lake O’ Hara camping

4 | Yoho National Park

Het meer stevige werk staat vandaag op het programma. Na een steile klim bereiken we de Wiwaxy Gap (2530mt). Bij de traverse over de Hubert Ledges is concentratie gevraagd. Dat valt niet mee, want je staat constant stil en kijkt graag, voor, naast en achter je om de schitterende setting in je op te nemen! We passeren kort weer Lake Oesa wat een sublime pauze plek is. De volgende uitdaging van de Alpine Circuit zijn de Yukness Ledges. De diepte onder ons is gapend, het pad smal en het avontuurlijk gehalte groot. Landschappelijk is het hier zeer indrukwekkend. Door kenners en schrijvers van ‘The opinionated hiking guide’ noemen dit hun favouriete wandeling in de gehele Rockies. Als we voldoende tijd hebben bezoeken we het Opabin Lake voordat we afdalen naar de camping.

6 uur lopen, 950 meter stijgen en dalen
Overnachten op de Lake O’ Hara camping

5 | Yoho National Park

Er kwamen hier bezoekers die zichzelf omschreven als matig enthousiaste wandelaars. Na een bezoek aan Lake O ‘Hara waren ze bekeerd en toegewijde wandelaars geworden. Er zijn bezoekers die het “life changing” noemen. Vandaag starten we met een bezoek aan een rij watervallen boven het meer. Andere highlights van vandaag zijn het Opabin Plateau en de All Souls Alpine Route. Ogen en oren komen we tekort.  Gelouterd wandelen we de camping weer op.

5 1/2 lopen, 850mt stijgen en dalen
Overnachten op de Lake O’ Hara camping

6 | Banff National Park

Vandaag is het zaak om alles op een rijtje te zetten! Waar leggen we onze prioriteit? Gaan we voor een afgelegen meer en een fraai uitzicht punt? Dan lopen we naar Lake McArthur en Odaray Grandview. Of zoeken we meer een stille lange boswandeling? Dan bezoeken we het Duchesnay Basin en Cathedral Prospect. Na de wandeling pakken we ons boeltje op en gaan we met de bus terug naar de camping bij Lake Louise.

Ongeveer 6 uur lopen, 750 meter stijgen en dalen
Overnachting op camping Lake Louise, Banff National Park

7 | Kootenay National Park

We hebben onze voorraden en materialen voor de komende 5 dagen ingepakt en na een korte rit (1 1/2 uur) bereiken we Vermillion Crossing. De trektocht over the Rockwall trail door het Kootenay National Park kan beginnen!  We lopen door heel groen terrein: 15 jaar geleden woedde hier een grote bosbrand en alles is nu herstellende: uniek landschap. Kamperen doen we bij Floe Lake. Onze tenten staan onder de schaduw gevende lariksen met uitzicht op de Rockwall. Hier wil je eigenlijk nooit meer weg … zo mooi!

4 uur lopen, 700 meter stijgen
Overnachten Floe Lake

 8 | Kootenay National Park

Het dak van de Rockwall is de Numa Pass op 2355mt. Het uitzicht is indrukwekkend.  Toppen van ruim boven de 3000mt en de muur die de Rockwall vormt is hier goed te overzien. Een wereld vol gletsjers en rotsen. Voor de afwisseling duiken we een heerlijk bos in om uit te komen bij Numa Creek. Kijk hier niet vreemd op als er verse berensporen zijn.

6 uur lopen, 350 meter stijgen en 825mt dalen
Overnachten Numa Creek

9 | Kootenay National Park

Vol ambitie starten we aan de klimmen naar de eerst pas van de dag: Tumbling Pass (2210mt). De Rockwall strekt zich voor ons uit. Een rijzige streep vol gletsjers. Het is daar moeilijk afscheid nemen. Snel dalen we af langs Tumbling Creek en we maken ons op voor de volgende pas: de Rockwall Pass. Eerst lopen we over een van de highlights van deze tocht: het Wolverine plateau. Magnifieke bergen boven een weids grasplateau vol wilde bloemen. Je ogen scannen constant alle uithoeken van de hoogweide af om beren of ander wild te spotten. De Rockies op z’n best! En wat doemt daar in onze ooghoek op? Zeker, Helmett Falls. Een parel voor het oog.

8 uur lopen, 1100 meter stijgen en 950 meter dalen
Overnachten Helmet Falls

10 | Kootenay National Park

In de snoepjeswinkel waar we ons begeven pakken we nog iets lekkers: Helmet Falls. De watervallen zijn op een half uur van de campsite en vallen ruim 350 meter omlaag. Een van de allerhoogste in Canada. In een woord, overweldigend. Dan zetten we de afdaling in door bossen hoog boven Helmet Creek. Bij het kleine Helmet/Ochre kampeerplekje staan we direct aan de rivier. Bij een kampvuur mijmeren over de indrukwekkende tocht die achter ons ligt.

4 uur lopen, 50 meter stijgen en 400 meter dalen
Overnachten Helmet/Ochre

11 | Banff National park

Rustig maar zeer voldaan lopen we de laatste uren van ons wildernis avontuur omlaag langs de Ochre rivier. Daarbij gaan onze gedachten uit naar lekkere dingen die we kunnen eten en drinken bij onze camping. En natuurlijke een warme douche.

2 1/2 uur lopen, 150 meter dalen
Overnachten op camping in Banff, Banff National Park

12 | Rockies – Vancouver Island

We breken vroeg op voor onze reisdag naar Vancouver Island. Na een rit naar Calgary airport vliegen we naar Campbell River. We zijn aan de oostkant van het eiland beland.

Overnachten op camping in Campbell River, Vancouver Island

13 | Rustdag of toch maar niet 🙂

Vandaag hebben we alle tijd om bij te komen en ons voor te bereiden op de laatste trektocht. Of, zoals we bij Bergwandelen zeggen, nu we hier toch zijn misschien maar een wildlife excursie boeken (bear view, whale watching, fall salmon run, …)

Overnachten op camping in Campbell River, Vancouver Island

14 | Vancouver Island

Vandaag gaan we naar de start van onze trekking ‘Nootka Trail’. Ons vervoer voor vandaag: een watervliegtuig, dat wordt genieten van de uitzichten vanuit een héél ander perspectief dan te voet!

Na deze spectaculaire vlucht lopen we in een uurtje door het dichte regenwoud naar onze eerste kampeerplek aan het strand.

Kamperen op de Nootka Trail

15 t/m 18 | Vancouver Island

Trektocht over de Nootka Trail. In totaal wandelen we 6 dagen langs de wilde westkust van Vancouver Island. Langs de kustlijn, over getijdenplaten, keien- en zandstranden en door dicht regenwoud, langs mooie watervallen, schitterende baaien en ook de resten van een oude Indiaanse nederzetting. Onderweg hebben we grote kans om zwarte beren, adelaars, otters en ander wildleven te zien. Ook komen we allerlei hindernissen tegen: rivieren die we moeten doorwaden, gladde glibberige rotsen en soms hebben we zelfs een touw nodig om een steil stukje te overwinnen. We kamperen op of vlak bij het strand, altijd in de buurt van een riviertje voor drinkwater en bomen om ons eten in op te hangen. Hoe lang we elke dag lopen en waar we precies kamperen hangt af van de zwaarte van het terrein en het tij, want sommige stukken kunnen we alleen bij laag water doen.

canada-indian-summer-bergwandelen-nootka-trail-35

Klik op de foto voor een vergroting van de Nootka Trail op Vancouver Island

Kamperen op de Nootka Trail

19 | Vancouver Island

Vandaag nog een korte rustige strandwandeling door het Yuquot Reservaat naar Friendly Cove, vanwaar we met de boot of het watervliegtuig weer terugkeren naar de bewoonde wereld.

Overnachting Vancouver

20 | Vancouver

Vrije dag in Vancouver! Keuze genoeg: fietsen langs de Seawall van Granville Island naar Stanley Park, downtown Vancouver ontdekken, één van de vele musea bezoeken, …

Overnachting Vancouver

21 | Vancouver

Ochtend in Vancouver; middagvlucht naar Nederland

22 | Nederland

Aankomst NL