Korte Huttentrektocht Lente Editie

5-daagse huttentrektocht in de Noordelijke Kalkalpen als het voorjaar ontluikt

Een laagdrempelige tocht dicht bij Nederland voor wie eens een huttentrektocht wil proberen of gewoon een lang weekend lekker wil wandelen. Vier dagen boven de boomgrens in de bergen geeft je het gevoel dat je er weken uit bent geweest.
In deze voorjaarseditie wandelen we door kleurrijke bloemenvelden en de laatste sneeuwresten van de winter, je leert de bergen in een bijzondere tijd van het jaar kennen. We zijn als eerste van het seizoen te gast in de hutten waar we verblijven. De start van het nieuwe en nog rustige seizoen zorgt voor nét dat extra praatje met de energieke huttenwaard dat je je altijd zal herinneren.

Voor wie

Deze huttentrektocht maakt wandelen in de bergen toegankelijk voor iedereen. Bergwandelervaring is niet vereist. De tocht wordt passend gemaakt naar de wensen en mogelijkheden van de groep. Je beschikt over voldoende conditie om tenminste 4 uur in de bergen te wandelen. Doordat we in hutten eten en slapen blijft het gewicht van de rugzak beperkt tot 5 à 6 kg. Bekijk de paklijst, zodat je weet wat je nodig hebt.

Het verblijf

We ‘struinen’ vier dagen op de grens van Duitsland en Oostenrijk en verblijven onderweg in prettige hutten. Elke dag genieten van de weidse uitzichten van de noordelijke Alpen in dit verrassende bergmassief. Het bijzondere van deze reis is dat we nauwelijks in het dal komen, maar boven op de plateaus op en boven de boomgrens wandelen. In een ‘stille hoek’ aan de westkant van het Oostenrijkse Bregenzerwald beginnen we de reis met een mooie aanloop door het bos. De weidse uitzichten en de machtige bergtorens rondom laten langdurige indrukken achter. Een gebied dat zich niet zozeer als ‘wald’ laat herkennen, maar als gebergte dat rondom begrenst wordt door de Allgäu, Kleinwalsertal en het Grote Walserdal. Dichtbij Nederland is deze korte tocht een heerlijke ontspanning zo vlak voor de zomer.

Programma

We hebben elke dag keuze uit meerdere routes. De gids beslist ter plekke op basis van de weersvoorspelling, ervaring en conditie van de groep welke route die dag het beste voor jullie is. Onderstaand voorbeeldprogramma geeft een indicatie van wat er mogelijk is.

dag 1 | Reisdag

Aan het begin van de avond verzamelen we in het hotel in Bregenzerwald. Daar is tijd voor kennismaking en onder het genot van een drankje nemen we het programma voor de komende dagen door. Voor degenen die al voor etenstijd aankomen bestaat de mogelijkheid om samen te dineren.

Overnachting in het Bregenzerwald

dag 2 | Op pad naar de eerste berghut

Na het ontbijt parkeren we onze auto’s in Schoppernau bij de materiaallift van het Neuhornbachhaus. Vanuit daar lopen we over bospaden en bosweggetjes naar de eerste hut, het ‘grote genieten’ is begonnen! In het Neuhornbachhaus kunnen we de reis van ons afspoelen in een ‘bergachtige wellness’ met sauna en jacuzzi. De rest van de middag kunnen we hopelijk op het terras lekker genieten van het uitzicht. En als je nog (te veel) energie over hebt, dan is er vast wel een topje in de buurt dat beklommen kan worden 😉

We stijgen 800 meter en lopen 8 kilometer in 3,5 uur
Overnachting in het Neuhornbachhaus op 1700 meter

dag 3 | Boven de boomgrens!

Vanuit het Neuhornbachhaus maken we een mooie wandeling boven de boomgrens en beklimmen we één van de wandeltoppen rondom de hut, bijvoorbeeld de Grünhorn, om van het mooie uitzicht over de noordelijke Alpen te genieten. ‘s Avonds genieten we voor de laatste keer van de ‘bergachtige wellness’ met sauna en jacuzzi.

We stijgen en dalen 700 meter, lopen 10 kilometer in 5 uur
Overnachting in het Neuhornbachhaus op 1700 meter

dag 4 | Een dagje uitzichten

Vandaag gaan we op weg naar de gemoedelijke Schwarzwasserhütte. We lopen de hele dag boven de boomgrens en als de omstandigheden goed zijn gaan we naar de top van de Hohe Ifen, op de grens met Duitsland, voor een ‘rondje uitzicht’ over de oostelijke Alpen. Vanuit hier overzie je het Kleinwalsertal, Oberstdorf en verder de uitlopers van de noordelijke Alpen richting de Allgäu.

We stijgen en dalen 800 meter, lopen 12 kilometer in 6 uur
Overnachting in de Schwarzwasserhütte op 1650 meter

dag 5 | Laatste tocht en weer terug naar huis

Na alweer de laatste nacht pakken we eerst nog een mooie uitzichttop mee, bijvoorbeeld de Steinmandl. Daarna dalen we af naar de boomgrens en lopen we via een andere route door het bos terug naar Schoppernau. Rond de middag rijden we weer terug naar Nederland.

We stijgen 400 meter en dalen 1.000 meter en lopen 8 kilometer in 4,5 uur