Mount Elgon en de uitgedoofde vulkanen van Karamoja

Kampeertrektocht rond en over Oegandese vulkanen

Het oosten van Oeganda is een door wandelaars zelden bezochte regio. Vanuit de savannen rijzen een serie fantastische oude, uitgebluste vulkanen omhoog, ieder met een eigen karakter. We trekken door ongerepte oerwouden om de toppen te bereiken, vaak met een fenomenaal uitzicht over de lager gelegen vlaktes. We maken kennis met de Oegandese cultuur en zien verschillende volkeren die aan de voet van de bergen leven. Een zeer afwisselende en avontuurlijke wandelreis.

Impressie van de reis

Help de Oegandse gidsen

We werken samen met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, RVO, en het Tourism Impact Cluster aan duurzame werkgelegenheid in de toeristische sector in Oeganda. We leiden mensen lokaal op tot wandelgids zodat zij als professional aan het werk kunnen en hun familie kunnen onderhouden.

Zoals op al onze reizen gaat een ervaren wandelgids mee die zorg draagt voor jouw beleving van de bijzondere natuur van Afrika, een goede organisatie en afstemming met de lokale gidsen. Als je deelneemt aan deze reis geniet je van het ‘Pure Afrika’ in Oost-Oeganda en draag je bij aan de toekomst van onze Oegandese gidsen.

Voor wie

Ben jij een avontuurlijke en ervaren wandelaar, die een zware tocht met minimaal comfort niet schuwt? Dan is deze pioniersreis absoluut iets voor jou! Wij verwachten een flexibele instelling, jij krijgt een unieke ervaring.

Programma

1 | Aankomst in Entebbe

Vandaag vliegen we van Amsterdam naar Entebbe. We komen laat in de avond aan op de luchthaven en slapen in een comfortabel guesthouse in Entebbe zelf. Het is in Oeganda 2 uur later dan in Nederland.

2 | Binnenlandse vlucht Entebbe – Kidepo Valley National Park

In de vroege ochtend vliegen we in een klein vliegtuigje naar het uiterste noordoosten van Oeganda waar één van de beste wildparken van oost-Afrika ligt: Kidepo Valley National Park. De vlucht duurt ongeveer 90 minuten. In een fijne lodge kunnen we bijkomen van de lange reisdag van gisteren en ons opmaken voor ons prachtige avontuur.

Overnachting in Savannah Lodge

3 | Wandelsafari Kidepo Valley National Park

Nog voor de zon op is, gaan we te voet een verkenning maken in het nationaal park. Onder leiding van wildlife rangers van Uganda Wildlife Authority hopen we één van de indrukwekkende dieren te spotten, zoals de leeuw, cheetah, giraffe, olifant en buffel. Overdag, wanneer de dieren zich verstoppen in de bush, ontspannen we in de lodge. In de namiddag kan er nog een safari gemaakt worden met de auto, gevolgd door een heerlijk maal en de zonsondergang…

We wandelen 8 kilometer met 200 meter stijgen en 200 meter dalen in 3 uur
Overnachting in Savannah Lodge

4 | Transfer van Kidepo Valley National Park naar Moroto

Vandaag is een vrij lange reisdag, ongeveer 5 uur rijden. Met de 4X4 rijden we door de woeste savanna van de regio Karamoja. Hier komen maar weinig toeristen en dat merk je aan alle aandacht die je krijgt als je voorbij rijdt. Als we Moroto town naderen, zullen we één van de naburige nederzettingen bezoeken voor een culturele tour. We slapen aan de voet van Mount Moroto in een simpel, maar heel fijn guesthouse.

Overnachting in Karamoja Safari Camp

5 | Trekking Mount Kadam – door de jungle

Na het ontbijt rijden we naar het plaatsje Nakapiripirit, waar we starten met de eerste trektocht: de beklimming van Mount Kadam. De berg is een oude geëxplodeerde vulkaan en loopt aan alle kanten steil af. Van ver kun je de markante vorm van Kadam zien, een soort tafelberg met imponerende rechte wanden en bedekt met een schijnbaar ondoordringbaar oerwoud. Toch lopen wij, via een glibberig steil paadje door de jungle, naar het eerste kamp op 2400 meter hoogte.

We wandelen 6 kilometer en stijgen 810 meter in ongeveer 3 uur
Overnachting in tenten

6 | Trekking Mount Kadam – naar de top

De topdag! Hoewel het qua afstand en hoogtemeters wel meevalt, is vandaag een zware dag. Het pad is steil, glibberig en er zijn ook korte klauterpartijen, die voor alle zekerheid zijn voorzien van een rotsanker en touw. Op het topplateau aangekomen, is het een eenvoudige wandeling naar de werkelijke top. Vanaf hier zie je de vlaktes van Pian Upe Nature Reserve en zelfs tot over de grens van Kenia. Wauw! Op een mooie dag kun je het enorme kolos zien, die Mount Elgon heet. Dat we daar later deze reis op de top staan, is nu nog moeilijk voor te stellen. Na een rondje hiken over het plateau, dalen we via dezelfde route weer af naar ons kamp. Hier genieten we van de lunch. We dalen daarna met onze spullen verder af naar een lager gelegen kamp, niettemin op een spectaculaire locatie.

We wandelen 14 kilometer, stijgen 890 meter en dalen 1380 meter in ongeveer 6 uur
Overnachting in tenten

7 |  Trekking Mount Kadam – Kapchorwa Waterval

Vandaag dalen we verder af richting Nakapiriprit, waar onze chauffeur op ons wacht. Hij rijdt ons naar het vrij hoog gelegen Kapchorwa op 2000 meter. Na een heerlijk lunch in ons guesthouse, is het tijd om een korte wandeling te maken naar een prachtige bulderende waterval, vlak buiten het stadje.

We wandelen 6 kilometer, dalen 600 meter in ongeveer 3 uur
Overnachting in Home of Friends Guesthouse

8 | Relaxdag Kapchorwa

We blijven een dagje in Kapchorwa ter voorbereiding op onze Mount Elgon trektocht. Optioneel kun je een wandeling maken langs de flanken van Mount Elgon en een bezoek brengen aan het High Altitude Training centre, waar Olympische hardloopkampioenen Joshua Cheptegei en Stephen Kiprotich trainen.

Overnachting in Home of Friends Guesthouse

9 | Start trek Mount Elgon – Kapkwai (2050 meter) – Kajeeri Camp (3030 meter)

Een korte transfer brengt ons bij de ingang van Mount Elgon National Park. Mount Elgon is een enorme uitgedoofde vulkaan, met één van de grootste kraters ter wereld. Hier registreren we de groep en ontmoeten we de rangers van Uganda Wildlife Authority. Ook zullen we kennismaken met de supportcrew, die een deel van onze spullen dragen en de maaltijden zullen verzorgen.
Vanaf de rangerpost duiken we direct het regenwoud in; onze route gaat meteen omhoog. In het bos hebben we een goede kans om diverse apensoorten te zien, waaronder de Black and White Colobus en de Red Tail Monkey. Het is een pittige start van de trektocht, maar de schoonheid van het woud maakt de inspanning een stuk aangenamer. Het kamp Kajeeri ligt naast een riviertje, waar we ons lekker kunnen wassen.

We lopen 18 kilometer met 1285 meter stijgen en 455 meter dalen in 8 uur
Kamperen in het Kajeeri kamp

10 | Kajeeri Camp (3030 meter) – Mude Camp (3480 meter)

Op de tweede dag van deze trek gaan we op en neer door de ‘moorland’ van Mount Elgon. Je wandelt door een zee van alpine bloemen en laag struikgewas. En wie weet spot je een Duiker, een kleine antilopensoort, of als je geluk hebt zelfs een buffel. We lopen langs bizarre rotsformaties tot een hoogte van rond de 3900 meter en traverseren naar ons kamp voor de tweede nacht, Mude Camp. Het is een fijne, beschutte plek en het vaste basiskamp voor de beklimmingen van de hoogste piek van Mount Elgon, Wagagai Peak.

We lopen 16 kilometer met 1095 meter stijgen en 665 meter dalen in 8 uur
We kamperen of slapen in een simpele hut in Mude kamp

11 | Topdag Mount Elgon – Wagagai Peak op 4321 meter

Vanuit Mude Camp doen we een poging om de hoogste top van Mount Elgon te beklimmen. Rondom de kraterrand zijn diverse toppen van boven de 4000 meter. Wij gaan voor de 4321 meter hoge Wagagai Peak. Het is een geleidelijke klim langs verschillende soorten lobelia’s en alpiene flora. Al snel bereiken we Jackson’s Pool, een prachtig klein meertje op 4000 meter. Vervolgens klimmen we verder langs Jackson’s Peak en door naar de kraterrand. Vanaf de kraterrand kun je de enorme caldera aanschouwen, de grote komvormige krater. De overkant is Keniaans grondgebied en heeft ook een aantal hoge toppen. Wij bereiken na 4 uur klimmen Wagagai Peak: je staat op de hoogste top van Oost-Oeganda! We genieten van het uitzicht en feliciteren elkaar met deze mooie prestatie.  Via dezelfde route dalen we weer af naar Mude Camp.

We lopen 17 kilometer met 880 meter stijgen en dalen in 7 uur
We kamperen of slapen in een simpele hut in Mude kamp

12 | Mude Camp (3480 meter) – Bumasola (1850 meter) – Sipi Falls (1750 meter)

De laatste trekdag is een zware dag met bijna 1700 meters dalen. De paden zijn goed, maar soms steil en glad. We dalen af door het regenwoud met wederom de kans om wild en vogels te spotten. Nadat we de grens van het nationale park hebben bereikt, wandelen we verder langs akkers en velden waar koffie en casave wordt verbouwd. We passeren kleine nederzettingen en bereiken na 5 uur het einde van deze fantastische trektocht.
Met brommertaxi’s worden we naar het plaatsje Budadiri gebracht om ons uit te checken bij de autoriteiten. Een minibusje vervoert ons vervolgens naar een comfortabele lodge bij één van de meest spectaculaire watervallen in Oeganda, Sipi Falls.

We lopen 14,5 kilometer met 60 meter stijgen en 1690 meter dalen in 5 uur
Overnachting in Sipi River Lodge

13 | Sipi Falls

Vandaag spenderen we de hele dag in Sipi Falls. Je kunt een mooie wandeling langs de drie grote watervallen maken. De ‘Sep’ is een inheemse medicinale plant die aan de oevers van de Sipi rivier groeit en deze zijn naam heeft gegeven. Sipi Falls wordt soms paradijselijk genoemd vanwege de uitbundige vegetatie. Tussen de vele bloemen en plantensoorten, leven kleurrijke kameleons, maar het is natuurlijk de kunst om hen te spotten. Lukt het ons?
Als je benen toe zijn aan rust, kun je uiteraard ook lekker bijkomen in de lodge en met uitzicht op de rivier nagenieten van de indrukwekkende trektocht. Deelnemen aan een ‘koffietoer’ is ook een optie, want deze regio is één van de grootste gebieden in Oeganda waar koffiebonen worden geteeld.

Overnachting in Sipi River Lodge

14 | Transfer naar Entebbe en vlucht naar Amsterdam

We gaan vroeg op pad en rijden richting Entebbe. Halverwege maken we een stop in Jinja, de bron van de rivier de Nijl. Met uitzicht op deze machtige rivier lunchen we, waarna we doorreizen naar Entebbe. Tegen middennacht vertrekt onze KLM vlucht naar Amsterdam.

15 | Aankomst in Amsterdam

Met een hoofd vol herinneringen, komen we vroeg in de morgen aan in Amsterdam en reizen we terug naar huis.

De missie van Theo Vos

We hebben een bijzondere samenwerking met Theo Vos, een Oegandees met Nederlandse wortels. Theo woont in het noord-oosten van Oeganda en helpt lokale stammen hun leefwijze en natuurkennis te delen. Kleine safarikampen worden opgezet, gewoonten gedeeld en eeuwenoude verhalen verteld. Theo heeft met zijn organisatie Kara-Tunga al bijzondere stappen gezet om de regio te ondersteunen. Kijk ook op Kara-Tunga Tours voor een impressie en een bijzonder vooruitzicht.

Theo Vos - Oeganda

Vluchtinformatie

Houd er rekening mee dat de vluchtkosten niet bij de reisprijs zijn inbegrepen. Er zijn dagelijks vluchten op Entebbe. Het loont om je vlucht zo snel mogelijk te boeken voor de beste prijs en vluchtduur. Een directe vlucht vanaf Schiphol maakt een tussenstop en duurt ongeveer 10,5 uur.