Oeganda Impact Cluster: de eerste drie dagen van de Mt. Elgon Hiking Guides

31 oktober 2021 Uit Door Allard van Lingen

Bergwandelen.com traint wandelgidsen in de omgeving Kapchorwa, dit ligt in het oosten van Oeganda. Een plaats met ongeveer 15.000 inwoners. Het ligt hoog op de noordelijke flanken van Mount Elgon.

Het is de broedplaats voor Oegandese topatleten waaronder de huidige Olympisch kampioen op de 5000m Joshua Cheptegei. Voor Europese begrippen ligt het hoog, net onder de 2000 meter boven zeeniveau en als je naar het noorden kijkt zie je de eindeloze savanne een kilometer lager.

22 oktober 2021 | Aangekomen in Oeganda en gelijk van start!

Onder de vlag van het project Adventure Tourism Uganda zijn de International Mountain Leaders en trainers van Bergwandelen.com, Ben Smeets en Allard van Lingen, neergestreken om hun kennis en ervaring te delen met een selectie bergwandelgidsen uit de Mount Elgon regio. In samenwerking met de Uganda Wildlife Authority zijn vijf van hun gidsen/rangers opgenomen in het programma.

Oeganda Impact Cluster

Wanneer we van start willen gaan missen we de dames die zich gemeld hadden voor het project. Jan Bakker zoekt contact met ze om te vragen waar ze zijn. De reis naar de opleidingsplek moeten ze zelf betalen en dat gaat niet. Dus ze kunnen niet komen. ‘Wat kost je reis?‘ vraagt Jan ’10 dollar’ is het antwoord. De kosten worden snel geregeld, de reis gemaakt en zo starten we toch met de volledige groep. En het geeft gelijk aan waar de doorlopende dankbaarheid van de jongens en meisjes vandaan komt.

Vandaag is de aandacht gericht op kennismaken en hoe het programma eruit zal gaan zien. Iedereen slurpt de informatie op en wij gaan mee in de hyper van deze mooie en bijzondere energie!

Oeganda Impact Cluster - Bergwandelen.com

23 oktober 2021 | Navigeren en River-Crossing

Op de tweede trainingsdag zijn we aan de slag gegaan met vaardigheden in de praktijk. We kozen voor een gebied met verschillende landschapselementen zoals een rivier, kleine paadjes en hier en daar steil terrein. Het doel was om een bepaalde brug te vinden met behulp van de topografische kaart met een schaal van 1:25.000. Drie groepjes gingen op pad en uiteindelijk vonden we elkaar vlakbij de enorme waterval. Er waren twee andere bruggen ontdekt en een wirwar van paden. Interessante stof voor discussie voor navigatie en de communicatie en afspraken die vooraf worden gemaakt. Vervolgens hebben we rivierdoorsteken geoefend, technieken en hoe te handelen met angstige, onzekere klanten. Een rol die Jan, Allard en Ben goed paste ;). Iedereen is veilig en heelhuids aan de overkant gekomen!

Oeganda Impact Cluster - Bergwandelen.com

24 oktober 2021 | Vervolg theorie en praktijk én teambuilding

In de middag zijn we wederom in drie groepjes vertrokken om via verschillende routes bij het verblijf van de Oegandese president elkaar weer te ontmoeten. Voor iedere groep was het gebruik van de kaart erg interessant aangezien we via steil terrein het plateau op klommen. Het gebruik van de kaart om elementen in het landschap te identificeren ging goed. De perceptie van afstand en timing was een eyeopener voor sommigen. De middag werd afgesloten met de oefening de helium stick.

Oeganda Impact Cluster - Bergwandelen.com

Op de hoogte blijven van het Oeganda project?

Op onze Facebook en Instagram pagina vind je veel foto’s van de afgelopen dagen om nog meer een indruk te krijgen van dit bijzondere project.