Herfst trektocht naar de Silvretta

Vanuit Klosters langs onbemande hutten naar de ruige Silvretta

Op de grens van Zwitserland en Oostenrijk ligt het indrukwekkende Silvretta-gebergte. Met de Piz Linard (3414 m) als hoogste wordt de Silvretta omringd door vele toppen van ruim boven de 3000 meter. Uitgestrekte gletsjers en diepe komdalen zijn markant aanwezig in dit gebied van gneis en graniet. Vanuit Klosters trekken we langs onbemande hutten richting de ruige Silvretta en haar gletsjers.

Zodra we Klosters uit zijn wordt het Landquarttal direct veel stiller en vanaf dat moment zijn we vooral met elkaar, de bergen en de herfstkleuren om ons heen. De route voert ons via prachtige gletsjerdalen over passen. We klimmen naar een paar toppen waarop we rondom uitzicht hebben richting de vele bergen van de noord-oostkant van de Alpen. Tijdens de trektocht overbruggen we hoogtes tussen 1200 en 3000 meter en zijn getuige van de enorme invloed van erosie die de vormen van dalen en bergen bepaalt. Een enkele hut is misschien nog open en waarschijnlijk zijn we een van de weinigen. Voor de andere hutten hebben we ons eigen eten meegenomen en is het ‘huttenleven’ ons leven.

Programma

zaterdag | Aankomst in Klosters

Als de dagen korter worden en de herfstkleuren op hun allermooist, gaan wij naar Klosters om vanuit daar een unieke trektocht richting de Silvretta te maken. Klosters ligt slechts 900 kilometer van Utrecht af en is heel goed bereikbaar met het openbaar vervoer en. Of je met de auto carpoolend naar de bergen komt of met de trein, het zijn prachtige stukken om van plat naar bergen te gaan. Aangekomen in het hotel brandt de kachel en met een heerlijke wijn of een biertje voel je je direct thuis. Na het diner bekijken we boven de kaart de ruige route die we gaan volgen.

Overnachting in Klosters op circa 1150 meter

zondag | Vanuit het dal naar het hooggebergte

Zondagochtend. Terwijl wij de spullen in de rugzakken hebben gedaan is het leven in het dal alweer op gang gekomen maar het lijkt nog zo stil. In die vroege herfststilte starten we onze tocht naar de Silvretta. Beetje onwennig maar met veel zin in een week in de bergen. Over de almen stijgen we langs de beek omhoog, waarna we rechtsaf buigen en hoog boven het dal de Silvretta inlopen. Geleidelijk aan gaan we verder omhoog door het dal en daarna begint de echte stijging naar de majestueus gelegen Fergenhütte. Toch best pittig voor de eerste dag maar de moeite meer dan waard als je staat te genieten van het uitzicht vanaf deze onbemande hut. We maken een vuurtje en warmen ons eraan met een grote glimlach: we zijn net begonnen en nu al helemaal weg!

We stijgen 1150 meter, dalen 200m en lopen 11 kilometer in 5 uur
We overnachten in de Fergenhütte op 2150 meter

maandag | Ruig alpien niemandsland

Vandaag maken we een dagwandeling naar het verlaten Schlappinertal. We lopen ons warm in de klim naar de Fergenfurgga. Eenmaal boven wacht ons een ruige route naar het mooie verstilde Schlappinertal. Lunchen op een heerlijke plek aan de beek is onze beloning. En als we zin en tijd over hebben beklimmen we nog een tweede pas alvorens we weer terug lopen naar de Fergenhütte. Hier ben je echt in de bergen! En als het weer meezit en we mogen getuige zijn van de ondergaande zon lijkt deze dag wel oneindig mooi te zijn …

We stijgen en dalen 900 meter en lopen 10 kilometer in 6 -7 uur
We overnachten in de Fergenhütte op 2150 meter

dinsdag | De Oostenrijkse Silvretta

Op ‘t gemakje dalen we af naar de dalbodem en genieten even van ‘makkelijk’ lopen. Als Alpe Garfiun nog open is trakteren we onszelf op ‘kaffee und kuchen’ en de warme, gemoedelijke sfeer. Dit was echt heel hard nodig 🙂 Maar wij zijn op weg naar de Silvretta en net na Alpe Garfiun, uit het bos komend, doemt de machtige gletsjer op aan de horizon. Ze verdwijnt ook weer uit het zicht als we noordelijk het dal ingaan op weg naar de Seetalhütte, een mooi plek voor de lunch. Die energie hebben we ook nodig want we moeten nog verder naar de Schottensee en de Seelücke, een pas van 2776m boven de Seegletscher op de grens met Oostenrijk. Wat een schitterende hoogalpiene omgeving hebben de gletsjers hier geschapen! Vanaf de pas is het nog een korte afdaling naar onze slaapplaats in Oostenrijk.

We stijgen 1400 meter, dalen 1000 en lopen 16 kilometer in 7-8 uur
We overnachten in de Saarbrückerhütte op 2538m meter

woensdag | Langs de grens terug naar Zwitserland

Vandaag lopen we door de Oostenrijkse Silvretta. Het is niet de langste dag, maar door het hoogalpiene terrein op de grens met Zwitserland en met 2 passen van 2700m is het toch een stevige tocht. Op de Rote Furka zijn we weer terug in Zwitserland.en hebben we een goed uitzicht op de Silvrettagletscher, die beroemde toppen als de Dreiländerspitze, Piz Buin en Jamtalspitze verbindt én de watervoorraad is voor vele dalen die eraan grenzen. Langs het ‘Gletsjerlehrpfad’ gaan we op zoek naar de massa ijs die zich niet alleen in Zwitserland bevindt, maar zich ook uitstrekt tot ver in Oostenrijk. In het Winterraum van de gelijknamige hut is het goed toeven. Op z’n Zwitsers is alles goed voor elkaar en kunnen we met een zeer voldaan gevoel gaan slapen op 2341 meter boven NAP.

We stijgen 700 meter, dalen 900 meter en lopen 10 kilometer in 5-6 uur
We overnachten in de Silvrettahütte op 2341 meter

donderdag | Rondje rond de hut

De Silvrettahütte ligt op een ‘vooruitgeërodeerde’ rotspunt vanaf waar je de gletsjerrivier door een diepe kloof naar beneden ziet storten. Vanuit de hut kunnen we een mooie rondwandeling maken door het verlaten gebied rondom de Winterberg Scharte. Of we kiezen voor de beklimming van de Tällisptiz, een schitterend uitzichtpunt op de grens met Oostenrijk. Warm en gemoedelijk mijmeren we ‘s avonds nog ‘s na over dit indrukwekkende berggebied.

We stijgen en dalen 1200 meter en lopen 12 kilometer in 6-7 uur
We overnachten in de Silvrettahütte op 2341 meter

vrijdag | Afdalen en afsluiten

Het is een klassieker: op de laatste dag daal je weer af naar de bewoonde wereld. Maar voordat het zover is, wandelen we nog een paar uur door een karakteristiek gletsjerdal, zien we waarschijnlijk vele gemzen, wellicht een koppel steenarenden en draaien we ons regelmatig om voor ‘een laatste blik’ richting de Silvretta. Zo mooi, zo onbeschrijfelijk mooi! In Klosters hebben we weer de luxe van een echt bed en een douche. Bij het traditionele diner heffen we het glas op een bijzonder week in de bergen!

We dalen 1200 meter en lopen 12 kilometer in 6 uur
We overnachten in Klosters op circa 1150 meter

zaterdag | Reisdag met mooi herinneringen

Na het ontbijt pakken we onze spullen, en vertrekken we met een hoop mooie herinneringen terug naar Nederland.

Informatie heen- en terugreis

Met de auto
Je kunt met elkaar in de auto makkelijk naar Klosters rijden. Wij stimuleren carpoolen! Vanuit Utrecht is het net geen 900 kilometer. Bijna recht naar het Zuiden rijdend, kom je via Duitsland en Zwitserland (waar je een verplicht vignet voor nodig hebt) bij Landquart uit. Daar ga je links en zie je de Silvretta al liggen.

Met de trein
Kom je met openbaar vervoer dan stap je op elk willekeurig station in Nederland op, reis je via Frankfurt en Basel, om vervolgens via Zürich en Landquart in Klosters uit te komen.