Vanuit Klosters langs onbemande hutten naar de ruige Silvretta
Op de grens van Zwitserland en Oostenrijk ligt het indrukwekkende Silvretta-gebergte. Met de Piz Linard (3414 m) als hoogste wordt de Silvretta omringd door vele toppen van ruim boven de 3000 meter. Uitgestrekte gletsjers en diepe komdalen zijn markant aanwezig in dit gebied van gneis en graniet. Vanuit Klosters trekken we langs onbemande hutten richting de ruige Silvretta en haar gletsjers.
Zodra we Klosters uit zijn wordt het Landquarttal direct veel stiller en vanaf dat moment zijn we vooral met elkaar, de bergen en de herfstkleuren om ons heen. De route voert ons via prachtige gletsjerdalen over passen. We klimmen naar een paar toppen waarop we rondom uitzicht hebben richting de vele bergen van de noord-oostkant van de Alpen. Tijdens de trektocht overbruggen we hoogtes tussen 1200 en 3000 meter en zijn getuige van de enorme invloed van erosie die de vormen van dalen en bergen bepaalt. Een enkele hut is misschien nog open en waarschijnlijk zijn we een van de weinigen. Voor de andere hutten hebben we ons eigen eten meegenomen en is het ‘huttenleven’ ons leven.
Programma
zaterdag | Aankomst in Klosters
Als de dagen korter worden en de herfstkleuren op hun allermooist, gaan wij naar Klosters om vanuit daar een unieke trektocht richting de Silvretta te maken. Klosters ligt slechts 900 kilometer van Utrecht af en is heel goed bereikbaar met het openbaar vervoer en. Of je met de auto carpoolend naar de bergen komt of met de trein, het zijn prachtige stukken om van plat naar bergen te gaan. Aangekomen in het hotel brandt de kachel en met een heerlijke wijn of een biertje voel je je direct thuis. Na het diner bekijken we boven de kaart de ruige route die we gaan volgen.
Overnachting in Klosters op circa 1150 meter
zondag | Start van de trekking richting het bos bij Gargellen
Zondagochtend. Terwijl wij de spullen in de rugzakken hebben gedaan is het leven in het dal alweer op gang gekomen maar het lijkt nog zo stil. In die vroege herfststilte starten we onze tocht naar de Silvretta. Beetje onwennig maar met veel zin in een week in de bergen. Geleidelijk aan gaan we omhoog door het dal. Vlak voor Monbiel steken we de Landquart over en daarna begint de echte stijging naar de majestueus gelegen Fergenhütte. Toch best pittig voor de eerste dag maar de moeite meer dan waard als je staat te genieten van het uitzicht vanaf deze onbemande hut. We maken een vuurtje en warmen ons eraan met een grote glimlach: we zijn net begonnen en nu al helemaal weg!
We stijgen 1000 meter en lopen 12 kilometer in 5 uur
We overnachten in de Fergenhütte SAC op 2150 meter
maandag | Ruig alpien niemandsland
Vandaag maken we een dagwandeling naar het verlaten Schlappinertal. We lopen ons warm in de klim naar de Fergenfurgga. Eenmaal boven wacht ons een ruige route naar het mooie verstilde Schlappinertal. Lunchen op een heerlijke plek aan de beek is onze beloning. En als we zin en tijd over hebben beklimmen we nog een tweede pas alvorens we weer terug lopen naar de Fergenhütte. Hier ben je echt in de bergen! En als het weer meezit en we mogen getuige zijn van de ondergaande zon lijkt deze dag wel oneindig mooi te zijn …
We stijgen en dalen 850 meter en lopen 10 kilometer in 7 -8 uur
We overnachten in de Fergenhütte SAC op 2150 meter
dinsdag | Een rots en z’n huis
Op ‘t gemakje dalen we af naar de dalbodem en genieten even van ‘makkelijk’ lopen. Als Alpe Garfiun nog open is trakteren we onszelf op ‘kaffee und kuchen’ en de warme, gemoedelijke sfeer. Dit was echt heel hard nodig 🙂 Maar wij zijn op weg naar de Silvretta en net na Alpe Garfiun, uit het bos komend, doemt de machtige gletsjer op aan de horizon. Ze verdwijnt ook weer uit het zicht als we noordelijk het dal ingaan op weg naar de Seetalhütte. Nou ja, er ligt een enorm rotsblok ergens in de wand en daartegenaan is een hut gebouwd. In de zomer is er een waard, nu is de hut er voor hen die er willen vertoeven. Wij! Een pareltje in de bergen. En wat een keuzestress voor de rest van de middag: luieren voor de hut, zwemmen in het meertje of nog een pittige pas beklimmen 😉
We stijgen 700 meter, dalen 800 en lopen 11 kilometer in 4-5 uur
We overnachten in de Seetalhütte SAC op 2050 meter
woensdag | Achterlangs naar boven
Vanuit het Seetal zie je als je naar het einde van het dal loopt verschillende geologische kunststukjes de lucht ingaan. De Schottensee is een mooie bestemming voor een ochtendwandeling. Terug bij de Seetalhütte gaat de rugzak weer om en gaan we op pad naar de laatste en hoogstgelegen hut. In de herfst kan het zomaar zijn dat er een wolkenflard tussen de rauwe rotsen doordrijft en de sfeer nog dramatischer maakt. We maken er graag een foto van terwijl we tussen de pilaren, over de Winterbergscharte richting de Sonntagspitze (2882 m) met zicht op de hangende Klostertalergletsjer lopen. Nu staan we er echt middenin: de bergen rondom de Silvretta! In het Winterraum van de gelijknamige hut is het goed toeven. Op z’n Zwitsers is alles goed voor elkaar en kunnen we met een zeer voldaan gevoel gaan slapen op 2341 meter boven NAP.
We stijgen 1200 meter, dalen 900 meter en lopen 12 kilometer in 7-8 uur
We overnachten in de Silvrettahütte SAC op 2341 meter
donderdag | Rondje rond de hut
De Silvrettahütte ligt op een ‘vooruitgeërodeerde’ rotspunt vanaf waar je de gletsjerrivier door een diepe kloof naar beneden ziet storten. Langs het ‘Gletsjerlehrpfad’ gaan we op zoek naar de massa ijs die zich uitstrekt tot ver in Oostenrijk. Die beroemde toppen als de Dreiländerspitze, Piz Buin en Jamtalspitze verbindt én watervoorraad is voor vele dalen die eraan grenzen. We maken een paar stappen op het ijs en gaan daarna richting de Rote Furka, een col hoog boven de gletsjer. Vanaf hier heb je een onvoorstelbaar indrukwekkend uitzicht over de gehele oostelijke Alpen. Bij goed weer gaan we nog een topje op om daarna weer richting de hut te lopen. Warm en gemoedelijk mijmeren we nog ‘s na over dit indrukwekkende berggebied.
We stijgen en dalen 900 meter en lopen 8 kilometer in 6 uur
We overnachten in de Silvrettahütte SAC op 2341 meter
vrijdag | Afdalen en afsluiten
Het is een klassieker: op de laatste dag daal je weer af naar de bewoonde wereld. Maar voordat het zover is, wandelen we nog een paar uur door een karakteristiek gletsjerdal, zien we waarschijnlijk vele gemzen, wellicht een koppel steenarenden en draaien we ons regelmatig om voor ‘een laatste blik’ richting de Silvretta. Zo mooi, zo onbeschrijfelijk mooi! In Klosters hebben we weer de luxe van een echt bed en een douche. Bij het traditionele diner heffen we het glas op een bijzonder week in de bergen!
We dalen 1200 meter en lopen 18 kilometer in 6 uur
We overnachten in Kloster op circa 1150 meter
zaterdag | Reisdag met mooi herinneringen
Na het ontbijt pakken we onze spullen, en vertrekken we met een hoop mooie herinneringen terug naar Nederland.
Informatie heen- en terugreis
Met de auto
Je kunt met elkaar in de auto makkelijk naar Klosters rijden. Wij stimuleren carpoolen! Vanuit Utrecht is het net geen 900 kilometer. Bijna recht naar het Zuiden rijdend, kom je via Duitsland en Zwitserland (waar je een verplicht vignet voor nodig hebt) bij Landquart uit. Daar ga je links en zie je de Silvretta al liggen.
Met de trein
Kom je met openbaar vervoer dan stap je op elk willekeurig station in Nederland op, reis je via Frankfurt en Basel, om vervolgens via Zürich en Landquart in Klosters uit te komen.