Voorjaarstrektocht Marokko rondom de zuidelijke Jebel Saghro

10-daagse lichte wandeltrektocht met bagagevervoer in de zuidelijk Atlas

De Jebel Saghro heten niet voor niets de droge bergen; in de zomer trekken de Aït Atta nomaden uit deze streek met hun kuddes naar het veel hogere Hoge Atlasgebergte. Juist in het voorjaar is het hier bijzonder lieflijk en aangenaam wandelen. De smeltende sneeuw van de Hoge Atlas zorgt voor water en de hoge witte toppen voor prachtige uitzichten. In het gebied liggen een paar kleine dorpjes. Verder zijn we één met de natuur. De wandeltrektocht wordt begeleid door een International Mountain Leader van Bergwandelen.com samen met een lokale Marokkaanse berggids en zijn team. Juist het samen optrekken met deze lokale crew maakt een trektocht in Marokko zo bijzonder.

’s Avonds bij een kampvuurtje laten de Berber-mannen graag horen hoe ritmisch hun eindeloze trommelmuziek klinkt. Zo maken we een trektocht door het verrassende landschap met fraai uitgesleten rotspartijen zoals de beroemde poort van Bab n Ali met zijn twee haast recht overeind staande rotspilaren. De wandelingen zijn niet te zwaar en de kok zorgt onderweg voor eenvoudige en overheerlijke maaltijden. Met het onmiskenbare glaasje muntthee erbij. Zo relaxed heb je nog nooit eerder in het wild gekampeerd. 🙂

Programma

zaterdag | Aankomst in Marrakech

Omdat deelnemers met verschillende vluchten vanuit Nederland of België kunnen aansluiten verblijven we de eerste dag in Marrakech. Midden in de oude binnenstad in een sfeervol, kleinschalig Riad hotel. Bij het welkomst diner ’s avonds zijn we al helemaal in de Marokkaanse cultuur.

zondag | Transfer naar Aït Youl – start wandeltrektocht naar Agoulzi

We staan op tijd op want na het ontbijt vertrekken we verder naar het zuiden. Hiervoor steken we we eerst de Hoge Atlas over. Na een prachtige rit van ca. 4,5 uur arriveren we in het kleine Berberdorpje Aït Youl. Hier staan de muildierdrijvers al op ons te wachten. De eerste dag gaat het heel geleidelijk aan omhoog. Midden in de natuur zetten we ons tentenkamp op.

Ongeveer 350m. stijgen en ca. 4 uur lopen
Overnachting: bivouac Agoulzi op 1600 meter

maandag | Wandeltrektocht van Agoulzi naar Tagmout

Vandaag wordt het vulkanische landschap langzaam grilliger, steiler en ruwer; de uitgesleten rotsen van het Anti Atlas gebergte nemen soms dramatische vormen aan. Heel af en toe passeren we een klein dorpje met wat lemen huizen. In de verte zien we herders met hun kuddes schapen en geiten op de hogere hellingen. We worden omringd door de stilte en de natuur.

Ongeveer 500m. stijgen en ca. 5 uur lopen
Overnachting: bivouac Tagmout op 1900 meter

dinsdag | Wandeltrektocht van Tagmout naar Tifdassine

Vandaag steken we de pas Tizi Tagmout over. Daarna lopen we langs het beekje van Assif Assaka n’Aït Ouzzine dat hier voor enige vruchtbaarheid zorgt tussen de droge en uitgesleten rotspartijen.

Ongeveer 150m stijgen, 750m dalen en ca. 6 uur lopen
Overnachting: bivouac Tifdassine 1300m

woensdag | Wandeltrektocht van Tifdassine naar Bab-n-Ali

We trekken door een landschap met indrukwekkende kloven dat zich steeds meer opentrekt. Van verre zien we al de twee hoge rotspilaren die de poort Bab n Ali vormen. Niet ver van deze indrukwekkende natuurlijke poort maken we bivouac vlakbij een eenvoudige herberg. Tegen een kleine betaling kun je hier van een eenvoudige douche genieten. En voor wie nog een extra uitdaging wil is er niet ver van het bivouac een mooie top van 1.950m. Om die te beklimmen nemen we voor de zekerheid een touw mee.

Ongeveer 350m stijgen en 100 m dalen en ca. 6 uur lopen
Overnachting: bivouac Bab-n-Ali 1500 meter

donderdag | Wandeltrektocht van Bab-n-Ali naar Igli

Via een kleine pas trekken we pal naar het noorden door een canyon met verdwaalde grote rotsblokken. Dit vraagt soms wat klauterwerk. De muildieren volgen een eenvoudiger hoger gelegen pad. Na de lunch gaan wij ook over een hoger pad met prachtige uitzichten en komen uit bij het herdersverblijf van Igli waar we ons kamp maken.

Ongeveer 600m stijgen en 200m dalen en ca. 5 uur lopen
Overnachting: bivouac bij Igli 1950m

vrijdag | Wandeltrektocht van Igli naar Almou-n-Arg

Vandaag gaan we naar de hoogste top in het Jebel Saghro gebergte de Kouaouch (2500m.). Met prachtig uitzicht op de besneeuwde witte topen van het Mgoun massief in het Hoge Atlasgebergte.

Ongeveer 550m stijgen, 200m. dalen en ca. 6 uur lopen
Overnachting: bivouac Almou-n-Arg 2300m

zaterdag | Wandeltrektocht van Almou-n-Arg (2.300m.) naar Tagdilt (1.750m.)

Ons laatste ontbijt midden in de natuur. En een laatste hoge pas met prachtig uitzicht op de Mgoun. En dan dalen we langzaam af naar de bewoonde wereld richting het dorpje Tagdilt, waar we gaan overnachten in een Berberhuis.

Ongeveer 150m stijgen, 700m. dalen en ca. 6 uur lopen
Overnachting: Berberguesthouse Tagdilt 1750m.

zondag | Afscheid van de bergen

Vandaag nemen we afscheid van de bergen. Een mooie rit over de Hoge Atlas heen brengt ons terug naar Marrakech. Direct naar het vliegveld voor hen die vanavond terug vliegen. Voor de overblijvers is er nog een laatste overnachting in een sfeervol Riad hotel in Marrakech.

Informatie heen- en terugreis

De vlucht naar Marokko boek jezelf. Trasnavia vliegt vanaf Amsterdam en Eindhoven direct naar Marrakech. Ryanair vanaf Düsselfdorf-Weeze, Eindhoven en Brussel-Charleroi. Met TUIfly.be kun je ook direct naar Ouarzazate vliegen en daar op zondag bij de reis aansluiten.