Jan Bakker

Jan Bakker

Jan BakkerJan werkt sinds 2005 als leider van trektochten die hem op prachtige plekken in de wereld heeft gebracht waaronder de fjorden van Oost-Groenland, de Atacamawoestijn in Chili en de Karakoram in Pakistan. Hij heeft een voorliefde voor afgelegen berggebieden waar weinig mensen komen of zelfs vanaf weten. Met name de Pamirs in Tadzjikistan en Afghanistan zijn voor hem als een magneet die hem iedere keer weer terug laat keren. Hij deelt zijn passie voor deze bergen als co-auteur van de Cicerone-gids Trekking in Tajikistan.

Met zijn vrouw en twee zoontjes leeft Jan een semi-nomadisch bestaan en woont momenteel in Oeganda waar hij werkt aan een project om bergwandeltoerisme te ontwikkelen in samenwerking met Bergwandelen.com.

Kort interview met Jan

Wat betekent het wandelen in de bergen voor jou?

Voor mij zijn de bergen een uitlaatklep voor creativiteit en voorstellingsvermogen. Ik ben dol op kaarten en kan uren op Google Earth mooie bergroutes bedenken. Ik heb dat gedaan voor Tadzjikistan en ben met Russische topokaarten en screenshots van Google Earth vier maanden op ontdekking gegaan. Mijn beeld van de Tadzjiekse bergen werd overigens weggeblazen door de werkelijkheid, wat een land! De meeste voldoening krijg ik van nieuwe routes identificeren en uitproberen. Dat kan een nieuw paadje zijn in mijn lokale bergen of een lange traverse van een afgelegen bergketen. Ik vind het leuk om dingen te doen die nog niet door anderen gedaan zijn.

Wat is je favoriete plek in de bergen en waarom?

Daar waar weinig of geen andere mensen zijn. Dat kan een bothy zijn in de Schotse Hooglanden of een tentje aan een prachtig bergmeer in het midden van het Pamir-gebergte. Ik hou van de rauwe, pure kant van de bergen en drukte past daar in mijn beleving niet bij.

Jan Bakker - Bergwandelen.com

Wat geeft jou een grote glimlach tijdens je reis?

Waar ik echt heel blij van wordt zijn onverwachte ontmoetingen met lokale herders in een berggebied. Je denkt soms, deze plek is zo wild en onontgonnen, hier is niemand. En dan heeft iemand van die plek zijn/haar (vaak tijdelijke) woon- en werkplaats gemaakt. Je loopt zelf in Goretex regenkleding, donsjassen en bergschoenen, terwijl deze mensen weinig nodig hebben om in deze omstandigheden te leven. Herders zijn de echte bergmensen.

Jan Bakker - Bergwandelen.com

Welke reis of reizen raad je aan van Bergwandelen en waarom?

Vanzelfsprekend raad ik mensen aan met mij mee te gaan naar de Pamirs in Tadzjikistan deze zomer. Het wordt een fantastische tocht door verschillende landschappen met knalblauwe bergmeren op grote hoogte. De kampeertrektocht rond de vulkanen in het hart van Afrika spreekt mij ook erg aan.

Jan Bakker - Bergwandelen.com


Maak kennis met alle gidsen van Bergwandelen.com >>