Op sneeuwschoenen genieten van de Noorse fjorden in de Lyngen-Alps

8 dagen sneeuwschoenwandelen boven de Poolcirkel in het land van de middernachtzon

In deze sneeuwschoenwandelreis maken we dagtochten op sneeuwschoenen vanuit Noorse huizen en ontdekken we het Kvaloya schiereiland en de beroemde Lyngen-Alps. We koken zelf en met een 4×4 busje zijn we elke dag vrij om onze tocht te bepalen. Zo kunnen we jou het állermooiste van de eilanden rondom Tromsø laten zien. Het unieke landschap van de Lyngen-Alps verruimt je blikveld en je zult versteld staan van de steile bergwanden die oprijzen uit zee. Soms tot 1900m hoog!

Je vakantie start op het rustige en onontdekte schiereiland Kvaloya met bergkammen en toppen tot 800 meter boven de zee waar de sneeuw doorloopt tot aan de vloedlijn. Boven de waterlijn zien we tientallen besneeuwde eilandjes en misschien ook een walvis of Orca!

In het uitgestrekte Arctisch oerlandschap kun je hier uren sneeuwschoenwandelen zonder iemand tegen te komen. De tijd vertraagt. De zons- opkomst en ondergang gaan hier veel langzamer dan bij ons en je wordt getrakteerd op prachtige lichtschakeringen in de hemel. Het is een droom voor velen om eens te zijn. Zeker in de winter!

Voor wie

Deze reis is voor avonturiers en actievelingen die daarnaast van ook van comfort houden. Ervaring met het wandelen op sneeuwschoenen is niet nodig.

Het verblijf

Gedurende de reis verblijven we in twee accomodaties die voorzien zijn van alle comfort. Na een dag wandelen gaan we heerlijk genieten van de warmte van de houtkachel, warme douches en een keuken waarin we zelf koken. We slapen op twee- en meerpersoons slaapkamers.

Transport

Gedurende de reis hebben we beschikking over een 4×4 minibusje, daardoor kunnen we elke dag onze dagtochten door de sneeuw plannen.

Dagprogramma

Het weer kan grillig zijn in dit deel van Noorwegen, omdat hier de zachtere Maritieme lucht en de Arctische landkou vanuit Rusland en Finland elkaar treffen. Vandaar dat we elke dag met elkaar de mooiste tocht uitstippelen voor de volgende dag die het beste past bij de weer- en sneeuwomstandigheden. Het mooie is dat als het aan de ene kant van het schiereiland sneeuwt, kan de zon aan de andere kant schijnen!

Hoewel jouw reis er anders uit kan gaan zien, geeft onderstaand programma geeft een goede indruk van de vele mogelijke tochten op sneeuwschoenen in dit prachtige gebied.

zaterdag | Reisdag met bijzonder uitzicht

We vertrekken vanaf Schiphol in Amsterdam. In Bergen in Noorwegen stappen we over naar Tromso. Dit ligt op de 69ste breedtegraad, 200 km boven de poolcirkel. Daar start onze reis écht! We beginnen de dag met wat organisatie zoals de inkopen voor ons eten en een eerste inlooptocht. We verblijven in een Noors huis op Kvaloya aan het fjord. Met wat geluk zien we de walvissen voorbij zwemmen, want Kvaloya betekent Walviseiland!

Overnachting Kvaloya

zondag | De eerste tocht in Noorwegen

Als de weersomstandigheden goed zijn gaan we vandaag de top van de Buren (802 meter) beklimmen. Het is bijzonder om te ervaren dat we onze tochten vanaf zeeniveau starten, want de sneeuw begint al aan de vloedlijn. Vanaf de top overzie je het noordelijk gedeelte van het schiereiland, de hoogste toppen van meer dan 1000 meter hoogte en de diepe fjorden. Eens was hier overal ijs.

Overnachting op Kvaloya

maandag | Sneeuwschoenwandelen in een witte verlaten wereld

Na een korte rit naar de Nordfjorden bevinden we ons op het zuidelijk deel van Kvaloya. We trekken de sneeuwschoenen weer aan, de rugzak gaat op en vandaag kunnen kiezen voor het beklimmen van de Finnkollen (687 meter) de Synnovjord Tinden (783 meter) of gaan we voor de uitgestrektheid van de Rodfjellet van 542 meter? Het fjord en de zee zijn vlakbij, terwijl wij ons rustig bewegen door deze witte verlaten wereld en uitzicht hebben op talloze witbesneeuwde eilanden voor de kust. Iedereen zal de magische uitzichten absorberen, wat een ervaring!

Overnachting op Kvaloya

dinsdag | Een dag vol afwisseling

Vandaag hoeven we gelukkig niet te kiezen, want we gaan voor een ‘dubbelbeklimming’ op de steile noordwest punt van Kvaloya. We rijden naar het dorpje Tromvik om van daaruit de Aksla beklimmen (558 meter). Dit is een steile rotsklip die oprijst direct vanuit de oceaan. We dalen af door afwisselend terrein en de open Berkenbossen. Tijdens het tweede deel van onze tocht lopen we door open terrein naar de toppen Hamran en de Brosmetinden. Voor en onder ons zien we het onbewoonde Sessoya eiland. Je kunt hier bijna oneindig van je af kijken.

Overnachting op Kvaloya

woensdag | Bijzondere verplaatsing

Vandaag reizen we in 1,5 á 2 uur naar onze tweede accommodatie van deze reis op het Lyngen-schiereiland. We reizen daar met de auto en een veerboot over het Ullsford naar toe. Een beleving op zich! Hier rijzen de bergreuzen bijna 2000 hoogtemeters op uit zee. Scherpe spitsen en steile wanden. In de middag gaan we onze nieuwsgierigheid temmen en weer naar buiten voor een eerste mooie tocht vanuit onze nieuwe plek. Door de verplaatsing lijkt het alsof we al weken onderweg zijn.

Overnachting Lyngen-schiereiland

donderdag | Naar het noordelijkste punt van deze week

Na een stille nacht in onze nieuwe accommodatie maken we ons klaar voor een dagtocht op sneeuwschoenen naar het Noordelijkste punt van het eiland. De Russelfjellet die 816 meter is de uiterste en noordelijkst gelegen bergtop op het schiereiland. Als we hier zijn aangekomen ligt de noordelijke IJszee voor je. We zijn heel ver weg van alle beschaving en het enige dat je ziet zijn wij, besneeuwde en onbewoonde eilanden.

Overnachting Lyngen-schiereiland

vrijdag | Maximaal genieten

Deze dag staat in het teken van toppen! We gaan we op zoek naar de hoogste punten met de verste uitzichten met de beklimming van de Steinfjellet (1121 meter). We lopen over de brede bergrug die oprijst vanuit zee tot meer dan 1000 meter hoogte. Rechts van ons kijken we op de grote steilte van de zuidwand van het vergletsjerde Tafeltinden massief. Als we nog verder kijken zien we de hoogste top van het eiland, de Jiehkkevarri (1834 meter). Na deze topdag komen we weer uit op zeeniveau in ons fijne verblijf en koken we voor de laatste keer met elkaar.

Overnachting Lyngen-schiereiland

zaterdag | Keuze programma

Vandaag is onze reisdag terug naar Nederland. Als we zin hebben maken we nog een ‘vroege pool tocht’ met een eindeloze rood roze schemering. Rustig uitslapen en daarna inpakken kan natuurlijk ook! Vanaf Tromso hebben we twee goed aaneengesloten vluchten via Bergen terug naar Schiphol. Na aankomst in Nederland loop je door de aankomst hal met pretogen, wetende dat je diezelfde dag ‘s ochtends nog op een hoge bergtop ver boven de poolcirkel hebt gestaan!

Heen en terugreis

We vliegen heen met een stop-over in Bergen. Als we in Tromsø geland zijn begint ons avontuur. Na onze reis vliegen we weer terug naar Amsterdam. Vanuit de lucht kijken we nog heel even terug op een week vol herinneringen in Noorwegen!