Nieuwjaarsreis, sneeuwschoenwandelen vanuit Berglodge Ascharina

8-daagse sneeuwschoenwandelreis in de Rätikon met Oud & Nieuw

Vanuit de knusse Berglodge Ascharina maak je elke dag een tocht op sneeuwschoenen met een International Mountain Leader. Hij komt al jaren in de regio het geeft je het gevoel dat je met een local op stap bent. Struinen door de bossen, in stilte over een witte vlakte of klauteren naar het massief van de Sulzfluh (2965 meter). Na afloop, nog rozig van de buitenlucht, wordt afgesloten met een goedverzorgd diner.

In het Zwitserse bergdorpje St. Antönien, dat bekend staat om zijn rust en mooie ligging, bevindt zich de tot Berglodge omgebouwde boerderij Ascharina. Dagelijks is er een sneeuwwandeltocht in de prachtige omgeving van het dorpje. Bij terugkomst van de sneeuwwandelingen geniet je na bij de snorrende houtkachel. Voor de liefhebbers staat de hottub klaar om lichaam en geest te verwennen. Aan het einde van deze wintervakantie neem je met weemoed afscheid van Berglogde Ascharina en de beheerders Deborah en Yves.

Voor wie

Omdat we de gehele reis in hetzelfde verblijf verblijven, kun je iedere dag bepalen of je wel of niet meewandelt. Een goede wandelconditie en enige bergwandelervaring is aan te raden. Ervaring met sneeuwschoenwandelen is niet vereist.

We lopen gemiddeld 4 tot 7 uur per dag over besneeuwde hellingen. Tijdens deze reis bedraagt het maximaal te overbruggen hoogteverschil 900 meter. De maximale lengte van de tochten is 14 kilometer. We wandelen met een dagrugzak met daarin kleding, eten en drinken. Tijdens deze week zal er een enkele keer een korte transfer zijn.

Het verblijf

We verblijven de hele week in de authentieke en sfeervolle Berglodge Ascharina. De Berglodge ligt in de kom ‘Ascharina’ dat deel uitmaakt van het nabijgelegen St. Antönien. Het voorste deel van de boerderij is woonhuis, het achterste deel is het onderkomen voor kleine groepen. Dit deel is voor ons gereserveerd en is authentiek ingericht met een brandende houtkachel en een piano. We slapen in ruime 4-persoonskamers met eigen sanitair. Tegen een kleine bijdrage kunnen we gebruik maken van de hottub met uitzicht op de bergen! Aan het einde van de dag is het fijn napraten of lezen bij houtkachel.

Over de maaltijden

’s Avonds is er een altijd weer verrassend driegangenmenu. Bij 6 of meer deelnemers gaat er ook een kok mee, bij kleinere groepen verzorgen we het ontbijt en diner met elkaar in de knusse Zwitserse keuken waar het goed vertoeven is. Het gebruik van koffie en thee is inclusief.

Programma

zaterdag | Reisdag

Met de dagtrein reis je makkelijk vanuit Nederland naar Zwitserland. Op het kleine station van Küblis staat de postbus naar St. Antönien al klaar om je naar de halte onder de Berglodge te brengen. Als je met de auto komt, kan je je auto bij de Berglodge parkeren. Kennismaking met Deborah & Yves van de Berglodge en de andere reizigers bij het diner.

zondag | Een ontspannen eerste dag

We verlaten de Berglodge en gaan het bos in. Na een korte stijging lopen we door het bos naar St. Antönien. Het laatste dorpje in het dal en nog vrijwel authentiek. Een goeie kop koffie bij de waard van Michelshof en we vervolgen onze inloopwandeling met de verkenning van het dal. Dalen af naar de Berglodge en ontspannen na deze eerste mooie dag.

Ongeveer 500 meter stijgen, 500 meter dalen en 10 km in 5 uur lopen.

maandag | Naar de huisberg Jägglischhorn

Direct achter de Berglodge ligt de Jägglischhorn, op 2290 m. De huisberg beschermt de Ascharineralm waar ’s zomers koeien grazen. Op onze sneeuwschoenen gaan we de stilte in, op zoek naar gemzen en herten. Op het Fürggli worden we verrast door een groots uitzicht op het dal van de Landquart en op het Silvrettagebied. Thuisgekomen genieten we van de warmte van de houtkachel.

Ongeveer 1000 meter stijgen, 1000 meter dalen en 10 km in 6 uur lopen.

dinsdag | Sneeuwschooenwandelen boven de boomgrens!

Vers brood en een eitje geven de energie om vandaag richting de Sulzfluh te gaan. Een korte transfer naar het beginpunt en we lopen al snel boven de boomgrens. Passeren de laatste zomernederzetting Partnung en lopen langs het gelijknamige, bevroren, meer. Links en rechts torenen de toppen van het Rätikon boven ons uit. Struinend door de Gruoben zien we in de rotsen grotten waar vroeger beren en wolven huisden. Ook smokkelaars en vogelvrijverklaarden vonden hier een schuilplaats. Steenbokken beschouwen het gebied als hun habitat en met wat geluk krijgen we ze te zien … Een ‘heisse Choco’ in Alpenrösli maakt de dag compleet.

Ongeveer 650 meter stijgen, 650 meter dalen en 12 km in 6 uur lopen.

woensdag | Schrijven in het topboek met 360 graden uitzicht

Het Crüz! Een ogenschijnlijk klein puntje op de kaart waar je bijna aan voorbij zou gaan. Als we door de bossen van Cavidura omhoog lopen, ligt de top nog verborgen. Spectaculaire uitzichten tussen de bomen door op het Rätikon-massief terwijl de sneeuw onze stemmen dempt. Als we de rand van het bos naderen, zien we het doel voor ons: het Crüz, 2195 meter. Op de top heb je 360 graden rond vrij uitzicht. Als we in het topboek hebben geschreven, dalen we af naar Gadenstatt. Bij een boerderij in het bos stoppen we voor een heerlijke biologische lunch die Käthy voor ons heeft klaargezet. Zij vertelt over het leven in de bergen en laat zien welke ambachtelijke tradities er nog bestaan. Dan is het nog een klein stuk terug naar de Berglodge.

Ongeveer 850 meter stijgen, 850 meter dalen en 10 km in 6 uur lopen.

donderdag | op de grens van Zwitserland en Oostenrijk

Vandaag gaan we naar het Drusator: een indrukwekkende grensovergang met Oostenrijk midden in het Rätikon-massief. Over de Brunnenegg, met een oude eindmorene van een gletsjer, richting de Carschinahut. De architectuur van de hut verraadt de natuur als inspiratiebron. Weer zijn we vrijwel alleen. Terug lopen we onder de wanden van de Sulzfluh door. We hebben een mooi overzicht van een deel van de tochten van de afgelopen dagen. Het is mogelijk het laatste deel van de toer op een slee af te dalen.

Ongeveer 800 meter stijgen, 800 meter dalen en 15 km in 7 uur lopen.

vrijdag | In het gezelschap  van Gemzen en Steenbokken

Nog een gebied waar we bijna niemand tegenkomen: de Silvretta. Na een vroege rit naar Monbiel lopen we richting Alp Valpun. Een perfect punt voor ‘koffie met uitzicht’. We moeten waarschijnlijk ons eigen spoor maken als we door het oude bos omhoog klimmen. We komen op een alm aan, de Alp Sardasca. In de verte liggen de Silvrettagletsjer, Piz Buin en de hoogste van de regio de Piz Linnard 3411 m. Als we naar het einde van het dal lopen, kunnen we hoog boven ons gemzen en steenbokken zien terwijl een steenarend rondjes draait op de thermiek. De afdaling is spectaculair: via een beekdal stappen, glijden en springen we naar beneden en komen weer bij Valpun uit. ’s Avonds sluiten we in de Berglodge een prachtige sneeuwwandelweek af en toasten op het ‘grote genieten’.

Ongeveer 1000 meter stijgen, 1000 meter dalen en 10 km in 6 uur lopen.

zaterdag | Reisdag met herinneringen

Na het ontbijt nemen we afscheid van de bergen en elkaar. Onderweg naar huis komen de herinneringen en prachtige momenten weer langs. Langzaam komen ons ‘kikkerlandje’ en de zeespiegel weer in zicht …