Sneeuwschoenwandelen in de Tuxer Alpen

Dagwandelingen in Tirol op sneeuwschoenen vanuit een hotel en een berghut.

De Tuxer Alpen zijn een ideaal sneeuwschoengebied niet zo ver van Innsbruck verwijderd. Het ligt tussen de bij ons veel bekendere Stubaier en Zillertaler Alpen. Deze reis heeft een unieke combinatie van 2 standplaatsen: een comfortabel hotel in het dal en een berghut hoog in de bergen. Dat zorgt voor een mooie afwisseling van de tochten. Struinen door de bossen, in stilte over een witte vlakte en ademloos van het uitzicht genieten op één van de toppen. Rennend en buitelend dalen we de witte hellingen af. Na afloop, nog rozig van de buitenlucht, sluiten we de dag af met een goedverzorgd diner. En de zwaarte van de reis blijft beperkt doordat we gebruik maken van bagagetransport en de berghut al boven de boomgrens ligt!

Voor wie

Jij bent op zoek naar een comfortabel winters en actief avontuur. Een goede wandelconditie en enige bergwandelervaring is aan te raden. Ervaring met het wandelen op sneeuwschoenen is niet vereist. We lopen gemiddeld 4 tot 6 uur per dag over besneeuwde hellingen met een dagrugzak waarin alleen de spullen voor overdag zitten (wat extra kleding, eten en drinken, zie de link naar paklijst in de rechter kolom). Op de kortere wandeldagen bieden we voor de liefhebbers vaak nog een extra (rond)wandeling aan. Tijdens deze week zal er een enkele keer een korte transfer met eigen vervoer vanuit het dal naar het beginpunt van de wandeling zijn. Omdat we meerdere nachten achter elkaar in een accommodatie verblijven, kun je iedere dag bepalen of je wel of niet meewandelt.

Over het verblijf

De eerste nachten slapen we in een comfortabel hotel in het dal, daarna verplaatsen we ons naar een berghut op 2000m en de laatste nacht slapen we weer in het dal.  Juist de combinatie van verblijven hoog boven in de bergen en onder in het dal maakt deze reis zo bijzonder. Van eenvoudig tot comfortabel, van hoog naar laag: we maken kennis met de Alpen en de gastvrijheid van de Oostenrijkse bergmensen.

Over de maaltijden

Het eten worden elke dag voor ons verzorgd, inclusief een lunchpakket voor onderweg. Je zorgt zelf voor je tussendoortjes. En als we op tijd bij de hut terugkomen kun je jezelf verwennen met typisch Oostenrijkse lekkernijen als Kaiserschmarren en Apfelstrudel!

Programma

Elke dag maken we een wandeltocht in de prachtige bergwereld van de Tuxer Alpen en genieten we van de schitterende vergezichten over Tirol. De wandelingen liggen in 2 rustige zijdalen van het Inntal, het Wattental en het Weertal. We hebben volop keuze uit routes, van licht tot zwaar, van kort tot lang en direct vanuit de accommodatie of binnen een straal van 10-15 km. De gids beslist ter plekke op basis van de weersvoorspelling, ervaring, conditie en interesse van de groep welke route die dag het meest geschikt is. Onderstaand voorbeeldprogramma geeft een indicatie van wat er mogelijk is.

Reken elke dag op 4-6 uur wandelen met een gemiddelde lengte van 12 km en zo’n 700m stijgen en dalen

zaterdag | Reisdag

Vandaag is een reisdag. We ontmoeten elkaar tegen etenstijd  in Wattens. Tijdens het diner maken we kennis met elkaar en bespreken we het programma voor de komende week. Het genieten kan beginnen!

Overnachting in een hotel in de buurt van Wattens

zondag | Kennismaking met de winterse bergwereld

We beginnen de week rustig met een ontspannen rondwandeling in het Weertal naar de Weidener Hütte. De route loopt mooi door het witgekleurde bos omhoog naar de midden in het stille winterlandschap gelegen hut waar we uiteraard Kaffee mit Kuchen nemen om het begin van de vakantie te vieren. Voor de terugweg zoeken we een mooie route uit over de almen boven op de hellingen. Onderweg oefenen we met de sneeuwschoenen en de lawine-veiligheid-uitrusting die we elke dag bij ons hebben. Het credo is ‘oefening baart kunst’ en je zult merken dat dat zo is. Wat zullen we lekker slapen na onze eerste wandeldag hoog in de bergen.

Overnachting in een hotel in de buurt van Wattens

maandag | Op naar de Lizumerhütte

Terwijl onze bagage naar boven wordt gebracht lopen wij via een hogere route over almen door het Wattental omhoog naar onze overnachtingsplek hoog in de bergen. De laatste kilometers zien we de hut al achterin het dal boven de boomgrens liggen, wat een mooie uitzichtplek! Onderweg passeren we nog een kamp van het Oostenrijkse leger met een kleine skilift, de Alpenjagers moeten per slot van rekening ook ontspannen. In de comfortabele hut is het goed toeven, rozig schuiven we ‘s avonds in de gezellige Stube aan voor het diner.

Overnachting in de Lizumerhütte op 2019 meter

dinsdag | Onze eerste pas en misschien ook wel gelijk de eerste top

Na een goed ontbijt beginnen we aan onze klim naar de eerste pas van deze reis, het Klammjoch (2359m). Na de stevige begin vlakt het wat af en lopen we door de prachtige witte bergwereld omhoog. Op onze eerste pas genieten we van het welverdiende panorama uitzicht, helemaal richting de Stubai. Wat een lunchplek is dit! Al buitelend en rennend dalen we af door het weidse dal terug naar de hut. Als de condities goed zijn en iedereen er nog zin in heeft beklimmen we op de terugweg ook nog de Mölser Sonnenspitze (2493m).

Overnachting in de Lizumerhütte op 2019 meter

woensdag | Gelijk maar de tweede pas nu we er toch zijn

Vandaag beklimmen we de bergen aan de andere kant van het dal. Onze route brengt ons naar het Torjoch 2386m. We dalen een stukje af naar de daaronder gelegen Torseen, deze bevroren meertjes liggen in een schitterend keteldal. Eenmaal terug op de pas worden we beloond met een heerlijke afdaling terug naar de hut.

Overnachting in de Lizumerhütte op 2019 meter

donderdag | Via de bergkam terug naar het dal

Na de laatste overnachting in de hut is het tijd om weer naar het dal af te dalen. Daarvoor kiezen we een langere route waarbij we eerst moeten stijgen, maar wel maximaal kunnen genieten van de witte speeltuin boven de boomgrens. We gaan namelijk via het Eiskarjoch en de gelijknamige bergkam (2550m) terug naar het dal, zodat we niet alleen een schitterend uitzicht hebben maar ook een heerlijke lange afdaling door de sneeuw.

Overnachting in een hotel in de buurt van Wattens

vrijdag | Nog een laatste klim voordat we naar het vlakke Nederland terug gaan

De laatste daling is weer in het dal waar we eerste wandeldag ook al waren, het Weertal. Deze keer gaan we niet verder het dal in, maar lopen we gelijk omhoog naar de Nonsalm om nog één keer maximaal te kunnen genieten van de witte bossen, almen en hellingen. En uiteraard de schitterende vergezichten over de bergen om ons heen! En misschien beklimmen we als uitsmijter van de week ook nog wel de Gilfert (2506m). ‘s Avonds in het hotel beneden in het dal genieten we aan tafel na van een heerlijke week in de sneeuw, proost!

Overnachting in een hotel in de buurt van Wattens

zaterdag | Reisdag met herinneringen

Na het ontbijt nemen we afscheid van de bergen en elkaar. Onderweg naar huis komen de herinneringen en prachtige momenten weer langs. Langzaam komen ons ‘kikkerlandje’ en de zeespiegel weer in zicht …

Informatie heen- en terugreis

De Tuxer Alpen ligt vlak bij Innsbruck en is vanuit Nederland goed te bereiken, zowel met het openbaar vervoer als de auto (we stimuleren carpoolen). Vanuit Utrecht is het circa 900 kilometer naar Wattens. Kom je liever met openbaar vervoer dan reis je met de trein Innsbruck en van daaruit met de trein/bus naar de eerste overnachtingsplek. In de app groep kun je met de andere deelnemers reisafspraken maken.