Wildkamperen bij de meren van Silvretta

In grootse stilte poedelen en slapen op de mooiste plekken.

Een robuuste doorsteek maken van noord naar zuid en daarbij de rust en schoonheid opzoeken. Aan de westrand van het machtige Silvretta massief loopt deze trektocht waarbij we zoveel mogelijk bergmeren aan doen. Bij een meer een tent opzetten en daarin slapen heeft iets magisch. En naar dat gevoel gaan we op zoek met deze pittige trektocht.

Voor wie

Ervaring met wildkamperen is niet nodig. Wel een sterke hang naar avontuur & stilte en bergwandelervaring. Je beschikt over een goede basisconditie. De tocht heeft een opbouw qua inspanning. Vaak slapen we op grote hoogte en kunnen we ons opfrissen, of afkoelen in een meer. Je vindt het leuk om met een kleine groep onderweg te zijn en laat graag het luxe leven graag een weekje achter je.

Verblijf

De eerste en laatste nacht slapen we in een fraaie en informele sfeer in de buurt van Klosters. Tijdens de vijf wildkampeer nachten slapen we lichte maar stevige tenten.

Programma

zaterdag | Heenreis en kennismaking

Klosters is vanuit Utrecht in ongeveer 10 uur met de auto te bereiken. Kom je met de trein dan mag je 10 uur heerlijk ontspannen.

Overnachting in Klosters

zondag | Gaan we daar slapen?

In de ochtend verdelen we de spullen en het eten. We bekijken kritisch wat er allemaal mee gaat in de rugzak. Want we nemen alleen dat mee, wat we echt nodig hebben. Vanuit Klosters vertrekken we met openbaar vervoer richting de Fluelapass. Even onder de pas stappen we uit en gooien de rugzak op. Als we omhoog turen is het haast niet voorstelbaar dat we dit massief over gaan steken. We beginnen rustig en na een uur pittig klimmen nemen we de tijd voor een pauze en bekijken of de rugzak goed zit. Dan nog een uurtje klimmen en we staan boven op de pas van ruim 2700 meter. Onder ons liggen de Joriseen. En we stellen ons de vraag: ‘Gaan we daar slapen”? Jazeker. Drie kwartier later gaan we op zoek naar het mooiste plekje. De verschillende meren lenen zich uitstekend voor een duik.

5km, 580 meter klimmen en 300 meter dalen in 3 uur 
Overnachting in tent

maandag | Passen en valleien tocht

Inpakken en afscheid nemen van de Joriseen zal moeilijk zijn. Een kleine klim brengt ons op de Joriflesspass op 2558 meter hoogte. We kunnen nog een keer omkijken voordat we afdalen naar het Val Torta. Langs een mooie bergbeek stijgen we geleidelijk naar een cluster van bergmeren op de Pass da Fless. Op deze hoogvlakte kiezen we een meertje waar we de tenten op gaan zetten. Mocht je nog zin en energie hebben, dan maken we een korte tocht, zonder zware rugzak naar de Vereinapass. Vanaf deze pass kijk je recht naar een van de hoogste bergen in deze hoek: Piz Linard op 3410 meter.

7km, 400 meter klimmen, 440 meter dalen in 3 uur
Overnachting in tent

dinsdag | Het stilte dal?

Een vroege zon is welkom bij onze tenten op 2450 meter. En wat is een zonsopkomst dan bijzonder. Naast het licht en alle schitteringen, geeft het warmte. Na ons ontbijt pakken we in en dalen we af langs de Suser Bach. Deze leidt ons langs een zeldzaam moment op deze tocht. Namelijk de mogelijkheid om bij een berghut iets te eten of te drinken. Na twee nachten in de wildernis zullen we daar zeer waarschijnlijk gebruik van willen maken. Dan pakken we onze rugzakken weer op en klimmen het Vernela tal in. Een rustige klim in een afgelegen en wie weet stilste dal van deze tocht. Op 2359 mt vinden we onder de Schwarz Wand de Chessisee. Idylle is ons deel.

9km, 400 meter klimmen, 500 meter dalen in 4 uur
Overnachting in tent

woensdag | En dan is er bos

Met weemoed verlaten we alweer het derde meer en dalen af langs de Vernelabach. En dan buigen we af naar het noorden en lopen we door struiken en fraai geaccidenteerd terrein. Bij de Stutzalp zijn er fraaie plekken voor een pauze. Onderweg nemen we de tijd om watervallen te bekijken en het bos in ons op te laten nemen. We dalen uiteindelijk 100 meter af als we bij Untersass naar het oosten afbuigen. Fraaie sparren geven verkoeling en vormen fraaie motieven voor foto’s. In dit imposante dal dat eindigt met de Silvretta gletsjers zoeken we een stil plekje voor de nacht.

11km, 230 meter klimmen, 1000 meter dalen in 5 uur
Overnachting in tent

donderdag | Nog meer bergmeren

De eerste meters lopen we de zon tegemoet richting het oosten. We volgen een fraaie vlakte en bij de Sardasca alm starten we de klim van de dag. Na ruim een uur komen we bij de onbemande Seetalhutte bij de gelijknamige Seetal see. Een mooie plek voor een pauze. We zijn bijna op de helft van de klim. Het terrein wordt alpiner en ruiger. Aangekomen bij het tweede meer van deze dag, de Schottensee, zien we dat dit van een andere orde is. Dit meer is omgeven met morenen en dat wijst op gletsjer activiteit. En dan gaat het in haarspeldbochten omhoog naar de Schottenseefurggli, 2643 mt.. En daar opent zich een blik op de reuzen van de Silvretta. De Silvrettahorn en Piz Buin staan trots uit te toornen boven de omringende pieken. En dan zien we ook hoe de Schottensee is ontstaan: het uiteinde van de teruggetrokken Seeglettcher heeft een een diepte gegraven waar zich nu het smeltwater verzamelt. Onvoorstelbaar je voor te stellen hoe groot deze gletsjer is geweest. Aan de westzijde zien we de Huenersee liggen. Door nog meer ruig alpine terrein lopen we vol concentratie naar ons derde en laatste meertje van de dag.

12km, 1070 meter klimmen, 200 meter dalen in 6 uur
Overnachting in tent

vrijdag | Afwisselend tot het eind

Voor het laatst breken we ons kamp op. Een korte klim brengt ons naar een doorgang vanwaar zich het Schlappintal opent. Een dal om in te lijsten. Op een fraai pad dalen we langzaam af en omronden we de Schaftallichopf. Vandaar gaat het omlaag naar de dalbodem. Over een makkelijk pad lopen we naar de eerste tekens van bewoonde wereld in Schlappin. Hier vinden we een hut waar we kunnen pauzeren om iets te eten of te drinken. Dan laten we de bewoonde wereld weer voor een tijd achter ons en lopen over een smal paadje door bossen en almen en in grote stilte naar ons startpunt Klosters. Het zal ongelooflijk voelen dat de tocht er op zit!

14km, 200 meter klimmen, 1430 meter dalen in 7 uur
Overnachting in Klosters

zaterdag | Afscheid en terugreis

Na een heerlijk en hartelijk bereid ontbijt nemen we afscheid. Maar niet van de bergen, want die blijven er voorlopig wel.

Transport tijdens de reis

Om bij de start te komen reizen we vanuit Klosters met de trein en/of bus richting het startpunt. De wandeltocht eindigt in Klosters voor de laatste overnachting.

Heen & terugreis

Met de auto
Wij stimuleren carpoolen.

Met openbaar vervoer
Klosters is vanuit Nederland uitstekend met de trein te bereiken, het heeft meerdere treinstations; de eerste accommodatie ligt op loopafstand, maar je kunt ook met de lokale bus.